Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Göncz Árpádé az idei nemzetközi Ján Langoą-díj

A volt magyar köztársasági elnök, Göncz Árpádnak adományozták az idei nemzetközi Ján Langoą-díjat, amelyet a következetes demokratáknak ítélnek oda. Göncz Árpád hajlott korára tekintettel nem lehetett jelen a rendezvényen. A neki ítélt díjat lánya, Göncz Kinga vette át kedden Pozsonyban.
A díjátadó ceremónián a jelenlegi magyar külügyminiszter felolvasta édesapja üzenetét, amelyben Göncz Árpád ismét hitet tett a közép-európai békés együttélés mellett.

Göncz Árpád, a pártállami időkben az 1956-os kiállása és következetes demokrata fellépése miatt bebörtönzött író, műfordító, közéleti személyiség és volt államfő lánya által tolmácsolt gondolatait és rövid videoüzenetét nagy tapssal fogadták az ünnepségen.

A két évvel ezelőtt 50 évesen, tragikus hirtelenséggel, autóbalesetben elhunyt Ján Langoą 1989 előtti ellenzéki tevékenysége révén vált ismertté az akkori Csehszlovákiában. Néhány évvel ezelőtt pedig irányítása alatt jött létre az 1939 és 1989 közti szlovákiai titkosszolgálatok archívumait kezelő pozsonyi Nemzeti Emlékezet Intézete. Ján Langoą-t a szlovákiai politikai és közéletben következetes demokrataként tartották számon.

Göncz Árpádot Rudolf Chmel volt budapesti szlovák nagykövet, a magyar irodalom jeles ismerője, Szigeti László, a pozsonyi Kalligram Kiadó igazgatója és a tavaly, a díjat elsőként elnyerő Karl Schwarzenberg cseh külügyminiszter méltatta. Valamennyien az idei díjazott, Göncz Árpád jó barátai.

A nemzetközi mellett egy nemzeti, vagyis szlovákiai Ján Langoą-díjat is átadtak: az elismerést posztumusz, az 1960-ban mártírhalált halt Pavol Gojdič ((gojgyics)) görög katolikus püspöknek ítélték oda. Őt a többi közt azért hurcolta meg a kommunista hatalom, mert ellenállt annak az ötvenes évekbeli törekvésnek, hogy egyházát a pravoszláv egyházba olvasszák.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sztrájk Ferihegyxen - egyelőre nincs megegyezés

A Budapest Airport szóvivője szerint kisebb-nagyobb zökkenőkkel ugyan, de rendeződött a légiforgalom… Tovább olvasom