Délmagyar logó

2018. 05. 21. hétfő - Konstantin 14°C | 23°C Még több cikk.

Gondokat okoz a hó Nyugat-Magyarországon

Több nyugat-magyarországi megyében is gondot okoz a havazás. Elsősorban az árokba csúszott autók, a hóátfúvások miatt lassult le a közlekedés. Somogy megyében halálos áldozatot is követelt a havazás. Több településen nincs tanítás, de gondok vannak az áram- és a vízszolgáltatással is.
Baranya megyében minden út járható. A mellékutak hókásásak, ám eddig minden busz elindult, késésekre azonban lehet számítani. Eddig egy árokba csúszott autót kellett a tűzoltóknak kimenteniük, sérülés azonban nem történt.

Somogy megyében nehezen, de járhatóak az utak. A mellékutak havasak, a tűzoltóknak eddig 14 helyszínre kellett kivonulniuk, elsősorban árokba csúszások és fakidőlések miatt. Miklósiban egy férfi meghalt, amikor feltehetően a hó súlya miatt rádőlt a házának az oldala. A buszok járnak, de késésekkel kell számolni.

Tolna megyében eső váltotta fel a havazást. Minden út jól járható és a buszok is menetrend szerint közlekednek.

Zalában folyamatosan esik a hó, ám az utakat mindenütt takarítják. Nincs elzárt település, de a megyében helyenként hóátfúvások nehezítik a közlekedést. Sérüléses baleset csütörtök délelőtt nem történt, de koccanások, illetve megcsúszások voltak, ezek nem akadályozzák a forgalmat. A buszok mindenhol járnak, késések azonban előfordulhatnak.

Veszprém megyében elakadt kamionok és felborult személyautó nehezítik a közlekedést. Az utak mindenhol járhatók, de a hó folyamatosan esik. Helyenként már hóátfúvások is kialakultak.

Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyében szerda éjjel, illetve csütörtök hajnalban kezdett havazni. Átlagosan 10-15 cm hó hullott. Nemesvámosnál több teherautó is árokba csúszott, a műszaki mentés jelenleg is tart. A 8-as főúton Márkónál egy személyautó borult fel a csúszós úton, itt teljes útzár mellett folyik a helyszínelés. Mindkét megye főútjai járhatók, de latyakosak, helyenként jegesek, jégbordásak. Néhol már hóátfúvások is kialakultak és újabbakra is számítaniuk kell a közlekedőknek. A közútkezelő gépei folyamatosan tisztítják az utakat. Győrben minimális késésekkel közlekednek a buszok, a helyközi járatoknál azonban 10 perc körüli késesekkel kell számolni. Győrből csütörtök délelőtt minden járat el tudott indulni.

A havazás Vas megyében is komoly gondokat okozott: Gersekarát község határában hatvan villanyoszlop összeroppant, 18 település maradt áram nélkül. Öt településen nincs tanítás az áramproblémák miatt. Őriszentpéteren, Pankaszon, Telekesen, Győrváron és Apátistvánfalván az iskola, Oszkón pedig az óvoda maradt zárva. Az áramszolgáltatás helyreállításához, illetve a helyszínekre való eljutáshoz hadi járműre van szükség.

Olvasóink írták

 • 4. ifj. Nagy Gábor 2009. január 29. 18:03
  „A betonoszlopokon én is csodálkozom, ha ugyanennyi ónos eső esett volna, kevésbé csodálkoznék a vezetékszakadásokon, dehát (szerencsére) nem vagyunk ott, nem tudunk minden részletről...”
 • 3. gróf 2009. január 29. 14:48
  „Persze Gábor! Valóban alföldi észjárással gondolkozom, de ezt akkor sem értem...mekkora hó, szél kell ehhez, vagy milyen állapotú villamoshálózat?

  "Gersekarát község határában hatvan villanyoszlop összeroppant, 18 település maradt áram nélkül"”
 • 2. ifj. Nagy Gábor 2009. január 29. 14:30
  „Speciel én el tudom hinni, hogy ha egy dombvidéken nem út mellett, hanem egy völgy oldalában, aljában, szántóföldön stb. van a villanyvezeték, akkor pár tíz centis hóban nem lehet akármivel odamenni, ha biztos akarsz lenni benne, hogy vissza is tudsz jönni. :)

  Lásd a jégbe fagyott jégtörő hajók esetét.”
 • 1. gróf 2009. január 29. 11:58
  „"Átlagosan 10-15 cm hó hullott"
  "Az áramszolgáltatás helyreállításához, illetve a helyszínekre való eljutáshoz hadi járműre van szükség."

  Még ha ez a hír egy mediterrán országról szólna...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

El kellett halasztani az OMV-MOL pert

Az érdemi tárgyalás megkezdése helyett el kellett halasztani az OMV-MOL pert csütörtökön a Fővárosi… Tovább olvasom