Délmagyar logó

2018. 03. 21. szerda - Benedek -7°C | 2°C Még több cikk.

Gondolja meg, hogy mit iszik

A várva várt nyári kikapcsolódást, az utazást könnyen tönkreteheti egy egyszerű bélfertőzés. Mindezt leggyakrabban a baktériumokkal vagy bélparazitákkal szennyezett ételek és italok okozzák, elsősorban trópusi területeken.

A szennyezett víz vagy egyéb ital számos betegség kiváltó oka lehet. Fertőzött vízzel ugyanis sokféle kellemetlen kórokozót összeszedhetünk. Ilyenek például a szalmonellák, amőbák, a rotavírusok, a kolera, a hepatitis A-vírus, a shigellák, a lambliák és a tífuszbaktérium.

Forralással elpusztulnak

Öt percnél hosszabb forralással a kórokozók jelentős része biztonsággal elpusztítható. De vigyázzunk, mert magas hegyen például mindez nem elegendő, mivel ott a víz már jóval alacsonyabb hőfokon is felforrhat.
Tanácsos tehát a forró kávé vagy tea fogyasztása. Utóbbiból a melegben nagyobb mennyiség fogyasztható.

Igyon palackozott italt

A legbiztosabb védekezés, ha mindenütt csak palackozott italt fogyasztunk. Ilyenkor is tanácsos megnézni, hogy az valóban zárva volt-e. A fémdobozos italoknál pedig töltsük ki pohárba azt. Egyrészt így nem nyaljuk le a szennyeződést a doboz széléről, másrészt pedig a félig kiivott – nem átlátszó – dobozban nem láthatjuk, ha esetleg valami rovar belemászott.

Kerülje a jégkockát

Az otthontól távol lehetőleg kerülje a jégkocka fogyasztását. Ugyanis a legtöbb kórokozó, így például a szalmonella is, jól tűri a hideget.

A savas pH megvédhet

A savas pH gátolja a mikrobák szaporodását. Ezért a savas ételek és italok megvédhetik a bélfertőzéstől. Ilyenek például a citromlé vagy az ecetes konzervuborka. Hasonló hatásúak lehetnek a fűszerek és a savas borok is, melyek a gyomor savtermelését fokozzák.

Azoknak, akik valamilyen gyomorsavkötő vagy savtermelődést csökkentő gyógyszert szednek, előnyös lehet a fertőzés elleni védelem szempontjából, ha azt néhány napra elhagyják. Ha pedig nem hagyják el, akkor is este, lefekvés előtt vegyék be azt. Ha a kihagyást választja, akkor legyen a poggyászában gyors segítségre savkötő por vagy oldat (ez ma már egyszeri adagokra kiszerelve beszerezhető).

Fokozott folyadékbevitel

Ne feledje, hogy a nagy melegben fokozottan figyelni kell a folyadékbevitelre. Ez minimum 2,5–3 liter legyen. Kánikulában pedig még több folyadékot kell fogyasztani, mely ekkor sokkal fontosabb, mint a szilárd táplálék.

Dr. Dézsi Csaba András

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már nem Bill Gates a leggazdagabb

El kellett búcsúznia Bill Gatesnek a világ leggazdagabb embere titulustól. Az új győztes a mexikói… Tovább olvasom