Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Gondot okoz a munkáltatóknak a új bérátutalás szabályozás

Egyelőre nem tudják a versenyszférás munkáltatók, mi a teendőjük a májusi bérek átutalásakor. A munka törvénykönyvének módosításának értelmében ugyanis nem okozhat a munkavállalónak pluszköltséget a bankszámlájára utalt fizetés. Az új szabály gyakorlati alkalmazásának módját hamarosan elemzi az OÉT munkajogi bizottsága.
Zs. Szőke Zoltán, az Általános Fogyasztási Szövetkezetek és Kereskedelmi Társaságok Országos Szövetségének alelnöke szerint az utalás költségei eddig sem a munkavállalót terhelték. Ám az Országos Érdekegyeztető Tanács munkavállalói oldala által indítványozott módosítás úgy is értelmezhető: ezentúl a dolgozói bankszámlák kezelésének minden egyes költsége a munkáltatókra hárul.

Wimmer István, a Magyar Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke azt kifogásolta: az új szabályozás a fentiek miatt félreérthető, miközben az sem tisztázott, kire hárulnak a bankszámlavezetés költségei, amennyiben havi egyszeri pénzkivétellel vagy több részletben szeretne béréhez jutni a dolgozó. Ám ha a munkaadónak kell finanszírozni a fizetéshez jutás költségeit, nem kizárt: kollektív szerződés hiányában a törvény miatt egyenként kell majd módosítani a dolgozók munkaszerződéseit. A közszférában már 1998-ban tettek lépéseket a probléma megoldására. Fehér József, a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezetének főtitkára arról számolt be: a munkaadók egyösszegű támogatást - évi közel 3000 forintot adnak a kezelési költségekre dolgozóiknak.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Politika és hétköznapok Hqségről és megcsalásról A köszönet hangján Üzenetek erről-arról

• Zsoli! A szekér hasonlata döcögősre sikeredett! A szekérnek – melyet ökrök szoktak… Tovább olvasom