Délmagyar logó

2016. 10. 24. hétfő - Salamon 8°C | 19°C

Gondot okozna a biztosítóknak a madárinfluenza világjárvány

A globális életbiztosítói ipar és viszontbiztosítói háttere szenvedné meg a leginkább, ha a madárinfluenza vírusa emberi világjárványt okozna. Európában 400 ezer, az Egyesült Államokban 209 ezer-1,9 millió halottra lehet számítani - áll a Fitch Ratings elemzésében.
A legnagyobb európai hitelminősítő hétoldalas forgatókönyve szerint a jelenlegi szakértői becslések alapján 2-50 millió közé tehető az esetleges globális madárinfluenza-járvány halálos áldozatainak száma, az össznépességre vetített 25 százalékos fertőződési aránnyal számolva. A brit kormány előrejelzéseiben 50 ezer halott szerepel; Európa lakossága nyolcszorosan haladja meg Nagy-Britanniáét, vagyis a Fitch szerint ennek alapján európai járvány esetén 400 ezer halottal kell számolni e földrészen – írja a jelentés. Amerikai járvány esetén az ottani egészségügyi hatóságok 30 százalékos összlakossági fertőződési arányra számítanak, a mérsékelt forgatókönyvek szerint 209 ezer, a súlyosabbak szerint 1,9 millió lenne a halottak száma az Egyesült Államokban, írta a hitelminősítő.

A Fitch számítási modellje szerint a mérsékelt - vagyis 209 ezer halottal számoló - forgatókönyv megvalósulása esetén 18 milliárd dollár életbiztosítási kifizetési kötelezettség terhelné az amerikai biztosítókat. A 400 ezer európai halálos áldozat után járó életbiztosítási kötelezettség 20 milliárd font (36 milliárd dollár) lenne, áll a Fitch Ratings jelentésében. A hitelminősítő megjegyzi ugyanakkor, hogy globális madárinfluenza-járvány kitörése esetén megnőne a kereslet az életbiztosítási kötvények iránt, és ez csökkentené a megnövekedő kifizetési igények terhét.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emelné vagy csökkentené a nyugdíjkorhatárt?

Tovább olvasom