Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Gordon Brown: Az al-Kaidára utalnak a robbantási kísérletek

A brit miniszterelnök szerint az al-Kaidára utalnak az elmúlt napok merényletkísérletei. Gordon Brown úgy fogalmazott: fel kell ismerni, hogy az ország al-Kaida-természetű fenyegetéssel néz szembe.
Lord John Stevens, a Scotland Yard volt főparancsnoka, Gordon Brown brit miniszterelnök terrorellenes főtanácsadója úgy látja: az al-Kaida a Bagdadban és Baliban alkalmazott módszereit importálta Nagy-Britanniába.

Londonban a legmagasabb szintű terrorkészültség miatt megerősített járőrosztagok ellenőrzik az idegenforgalmi nevezetességek környékét. A rendőrök a szokásosnál gyakrabban igazoltatnak, és motozásra is felhatalmazást kaptak, ha gyanúsnak találnak valakit. A glasgow-i és a liverpooli repülőteret lezárták, korlátozások léptek életbe Edinburgh-ban és a Londontól délre fekvő Gatwick repülőterén is.

A rendőrség négy embert letartóztatott a Glasgow-i repülőtéren történt incidenst követően. Az egyikük maga az a férfi, akit súlyos égési sérülésekkel vittek kórházba, miután lángokban álló autójával a repülőtér előcsarnokába akart hajtani. Két másik férfit éjszaka tartóztattak le és jelenleg is több Glasgow-i lakásban házkutatást tartanak. A rendőrség megerősítette, hogy megalapozottan lehet összekapcsolni a pénteki két londoni pokolgépes merényletkísérletet és a glasgowi öngyilkos merényletkísérletet.

Az este ismét összeült a kormány nemzetbiztonsági válságkabinetje, a Cobra. Ezt követően a legmagasabb szintűre, kritikusra emelték a terrorkészültséget. Ez azt jelenti, hogy újabb támadás bármikor bekövetkezhet. A rendőrség nem tudja a két londoni és a glasgowi merényletkísérletet követik-e újabbak, de nem lehet kizárni. Ezért is indokolt a fokozottabb készültség. Gordon Brown kormányfő a BBC heti politikai háttérműsorában köszönetet mondott az angoloknak.

- Minden tőlünk telhetőt megteszünk, fokozva a rendőri jelenlétet, hogy megvédjük az embereket. Ugyanakkor továbbra is szükség van a nagyközönség éberségére és lélekjelenlétére. Biztos vagyok benne, hogy ahogy az előző napokban, úgy a továbbiakban számíthatunk a társadalom együttműködésére. Csak a legnagyobb elismeréssel szólhatok arról, ahogy a britek reagálnak erre a nehéz helyzetre. De hát végül is egy csónakban evezünk - mondta a kormányfő.

Az alig néhány napja hivatalba lépett Gordon Brown megerősítette: a terrorizmus soha nem igazolható. Az nem meggyőződés kérdése. A terrorizmus gonosz tett minden körülmények közt.

Gordon Brown az interjúban arról is beszélt, hogy sokféle módon és eszközzel kell küzdeni a terrorizmus okai és megerősödése ellen. Ugyanakkor megismételte, ő és kormánya nem engedi meg, hogy a terroristák aláássák és elvegyék a britektől megszokott mindennapjaikat és életmódjukat. Tehát az éberség és a higgadt józanság egyensúlyára kell törekedni.

A rendőrség közben mindhárom ügyben folytatja a nyomozást, a Glasgow-i repülőteret pedig ismét megnyitották a forgalom előtt.

(Krónika hírszolhálat)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az év roncsderbiversenyét rendezik Ruzsán

Holnap Ruzsa lesz a házigazdája az országos szériakrossz-bajnokság (roncsderbi) negyedik… Tovább olvasom