Délmagyar logó

2017. 09. 20. szerda - Friderika 10°C | 18°C Még több cikk.

Görögországban, Bulgáriában és Máltán az ellenzék áll jól

Athén, Valletta, Szófia - Az ellenzék vezet vasárnap az európai parlamenti választáson Görögországban, Bulgáriában és Máltán az exit pollok szerint.
Az állami és két kereskedelmi tv felmérése szerint Görögországban várhatóan az ellenzéki szocialisták nyerik meg a választásokat. A kormányzó konzervatívok veresége mellett az új zöld párt térnyerése várható.
A vasárnapi voksoláson rekordnagyságú - 45 százalékos - volt a távolmaradók aránya Görögországban, ahol egyébként kötelező a szavazás. (2004-ben 63,2 százalékos volt a részvétel).
A Pánhellén Szocialista Mozgalom (PASZOK) a felmérések szerint 36-39,5 százalék szavazattal vezet, Kosztasz Karamanlisz kormányfő Új Demokrácia pártja (ND) előtt, amely várhatóan 30-33 százalékot kap.
2004-ben az Új Demokrácia még 43 százaléknyi szavazatot kapott, 9 százalékponttal megelőzve a szocialistákat.
A sztálinista kommunisták 8-10 százalékkal várhatóan tartják korábbi helyüket (2004: 9,48 százalék), a negyedik helyért az 5,3-7 százalékos szavazatra számító szélsőjobboldali LAOSZ és a 4,3-7,2 százaléknyi szavazatot váró baloldali radikális Szüriza szövetség áll versenyben. A Zöldek, amelyek 2004-ben még 0,67 százalékot értek el, a várható 4,3-6,4 százaléknyi szavazattal jelentős előretörést értek el.
Máltán szombaton szavaztak a szigetország öt európai parlamenti képviselőjéről. Az ellenzéki Máltai Munkáspárt vezetője, Joseph Muscat vasárnap a párt televíziójában közölte: a pártja nyerte meg az európai parlamenti választást.
Paul Borg Olivier, a kormányzó Nemzeti Párt főtitkára a pártok szavazatszámlálásán alapuló becsléseket ismertetve közölte: a munkáspárt feltehetően a szavazatok 57, a Nemzeti Párt pedig 40 százalékát kapta. A részvétel 79 százalékos volt, kevesebb, mint 2004-ben (82 százalék).
Bulgáriában a Gallup, az Alpha, a Sova-Harris és a NCIOM intézetek előzetes becslése szerint a jobboldal győzött: a Bojko Boriszov szófiai polgármester vezette új jobbközép párt, az ellenzéki GERB 25-26,5 százaléknyi szavazattal vezet az európai parlamenti választásokon. A kormányzó szocialisták csak 19,5-20 százaléknyi szavazatra számíthatnak az előrejelzés szerint. Az Európai Néppárthoz csatlakozó GERB-nek az előrejelzések szerint 5, a szocialistáknak 4 hely jut a 17 bulgáriai képviselői helyből.
A kormánykoalícióhoz tartozó két liberális párt, a török kisebbségi Mozgalom a Jogokért és a szabadságért (DPS) és a Második Szimeon Nemzeti Mozgalom (NDSZV) 3, illetve 1 helyre számíthat. A Roham (Attak) nacionalista pártnak és a konzervatív Kék Koalíciónak várhatóan 2-2 képviselője lesz.
A részvételi arány a becslések szerint 33-36 százalékos volt, ami meghaladja a 2007-ben tartott első bulgáriai európai parlamenti választások 28,6 százalékos részvételét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Konzervatív többség, előretörő szélsőjobb?

Ismét a konzervatív néppárt lehet az Európai Parlament (EP) legnagyobb frakciója. Tovább olvasom