Délmagyar logó

2018. 04. 22. vasárnap - Csilla, Noémi 9°C | 24°C Még több cikk.

Gőzerővel dolgoznak a telefonadón

E héten várható döntés a telefonadó tervezetéről, de szinte még semmi nem dőlt el.
E héten várható döntés a telefonadó tervezetéről az MTI értesülése szerint, a helyzetet azonban bonyolítja, hogy a távközlési, a vezetékes és a mobilos szektor sem egységes abban, mi lenne a legjobb megoldás.

Több cég amellett tört lándzsát, hogy előfizető-alapú legyen az adó, míg mások inkább forgalmi-alapút szeretnének. Egy harmadik álláspont szerint mindenki akkor járna jól, ha az adót a havidíjba építenék be.

Egy további kérdés az is, hogyan fizetik majd az adót azok a mobilosok, akik előre fizetett, pre paid kártyával telefonálnak és SMS-eznek, illetve mi történik azokkal a flottásokkal és vállalati ügyfelekkel, akik egy előre meghatározott csoporton belül most ingyen, nulla forintért hívhatják egymást.

Abban viszont egységesnek látszanak a cégek, illetve egyetértenek a kormánnyal, hogy a kisfogyasztókat, így ezen belül például az alapcsomaggal rendelkezőket, a kevésbé tehetőseket és a nyugdíjasok jó részét valamiféle védelemben kell részesíteni.

Mindebből az látszik valószínűnek, hogy akármilyen alapú adót is vezetnek be, azt differenciáltan teszik, s lehet, hogy a vállalatoknak vagy a többet telefonálóknak többet is kell majd fizetniük.

Az álláspontok közelednek abban is, hogy a távközlési cégek nem tudnak ilyen rövid idő alatt nagymértékű informatikai fejlesztéseket végrehajtani ahhoz, hogy percalapú adót fizetessenek meg a felhasználókkal.

Mindenesetre a számítások és a modellek elemzése gőzerővel folyik, hiszen az idő sürget: ahhoz, hogy az új adót a tervek szerint júliustól bevezethessék, hamarosan a parlament elé kell terjesztenie az ezzel kapcsolatos módosító javaslatokat.

A kormány eredeti elképzelése szerint a kezdeményezett hívások minden megkezdett perce után 2 forint adót kell fizetni, hasonlóan minden SMS és MMS után.

Az előzetes számítások szerint a 2 forintos telefonadó az ügyfélkör jelentős része számára kétszámjegyű költségnövekedést eredményezne. Egy ilyen mértékű emelkedés nemcsak a lakossági előfizetők számára lenne hatalmas teher, hanem a magyar vállalatok számára is, hiszen az adó miatt megugró távközlési költség rontaná a vállalatok versenyképességét, s valószínűleg csökkentené a telefonálási kedvet is. Így pedig a távközlési cégek is bevételcsökkenést szenvednének el.

A távközlési adóval az idén 30 milliárd, jövőre körülbelül 52 milliárd forinttal akarja növelni a kormány a költségvetés bevételeit. Ennek alapján éves szinten körülbelül 3,5-4 ezer forint, azaz körülbelül havonta 300 forint jut egy felhasználóra. Magyarországon mintegy 11,5 millió mobilelőfizetést és 2,9 millió vezetékes vonalat tartanak számon.

Ugyanakkor a tisztán előfizetés alapú adónak is lennének hátrányai, hiszen sok embernek van több SIM-kártyája, illetve céges és magán telefonja. Nem beszélve arról, hogy egyre nő a gép-gép közötti kommunikációt lebonyolító kártyák száma is.

Olvasóink írták

27 hozzászólás
12
 • 27. balihoho 2012. május 01. 22:08
  „Ezt is a tizenhat százalékos adó okozta hiány betömésére találták ki. Szép lassan megint csak oda jutunk, hogy valójában nem csökken az adóteher, csak más más elnevezéssel fizethetünk tovább Bemegy a vevő a boltba, vesz egy kiló kenyeret, kártyával fizet, és azon túl hogy az ilyen ügylet feltartja a sokkal gyorsabb készpénzes fizetést, az adó miatt drágábban kapja a kenyeret, mintha készpénzzel fizetne. Ki van ez találva, nem kerülhetik meg a kártyások a sarcot.”
 • 26. macs 2012. május 01. 13:23
  „Szerintem ez a 2 forint több, mint 2 forint, mert ha úgy fog működni, hogy percdíj+2 Ft = ÁFA alap, akkor az ÁFÁ-t megemeli. És nagy valószínűleg ráteszik a 0 forintos percdíjra is.”
 • 25. alfa258 2012. május 01. 11:35
  „Nincsenek tisztában a munka szó jelentésével! Amit ezek csinálnak közel sem munka, inkább nevezném kizsákmányolási tevékenységnek. Azért kell, hogy az 1 kulcsos adó miatt kieső milliárdokat megint mi fizessük meg. Kellett rájuk szavazni????? Kellett hinni ezeknek???? Undorító bagázs,.........”
 • 24. Ellenzéki 2012. május 01. 09:36
  „Az meglehet, hogy a vámpír - Matolcsy - emberei gőzerővel dolgoznak a telefonadón, de van az éremnek egy másik oldala is!

  Az érem másik oldala:
  Kész van az a beadvány amelyik el lesz küldve az Európai Unió megfelelő biztosaihoz, az Unió parlamentjéhez, hogy vizsgálják meg, hogy ez az új adó megfelel e az Unió jogszabályainak!

  Mert az azért nem mehet sokáig, hogy csak úgy uk-muk-fuk, csettintünk egyet és adóztatunk!
  A telefon szolgáltatásért mindenki, aki rendelkezik ilyen olyan telefonnal fizet előfizetési díjat+annak az áfáját.
  Mindenki fizet a beszélgetések, sms és mms kűldések után, tarifa szerint+annak az áfáját!
  Mit akar még ez a szerencsétlen?
  Egyben biztos lehet a fülke forradalmárok vezére, az Orbán kiskirály, minden új adója, beleértve a telefonadót, a sárga csekk adót és minden tovább kitalációjukat, hogy mindegyik el lesz küldve az Európai Unió szakbiztosaihoz, parlamentjéhez meg felülvizsgálati kérelemmel, a megjelenésük után!
  Célja, az Uniós jogszabályokkal történő egyezőség iránti vizsgálati kérelem, és kérelem - nem egyezőség esetén - az új adók törlése!
  Elég a padlássöprésből!”
 • 23. 000Gábor 2012. május 01. 08:33
  „Ha annyira szükség lenne a bevételre, nem a balatoni partszakasz bejárhatóságára kéne költeni 4 milliárdot...

  http://www.origo.hu/gazdasag/20120427-ne-kell-szemetdombot-csinalni-a-balaton-partbol.html”
 • 22. 000Gábor 2012. május 01. 08:30
  „Ha annyira szükség lenne a Bevételre, nem költene most senki 4 milliárdot a Balaton egyes partszakaszainak a szabaddá tételére....
  http://www.origo.hu/gazdasag/20120427-ne-kell-szemetdombot-csinalni-a-balaton-partbol.html”
 • 21. Besenyő_Pistabácsi 2012. május 01. 08:07
  „Egy kis adalék, hogy miért is felejtik el a választáskor tett ígéreteket!
  "Ahhoz, hogy valóban erőszakos légy, hatalomra is szükséged van. Ahhoz, hogy kielégíthesd a kapzsiságodat, hatalomra van szükséged. Ahhoz, hogy a szenvedélyeidet kielégítsd, megint csak hatalomra van szükséged.

  Így aztán amikor az öledbe hullik a hatalom, az addig benned szunnyadó összes kutya mind nekíáll ugatni. A hatalom táplálék, egyfajta lehetőség lesz számodra.

  Nem a hatalom tesz romlottá - már eleve az vagy! A hatalom csupán a felszínre hozza mindazt a romlottságot, ami addig rejtve volt benned. Például meg akartál ölni valakit, de nem volt meg hozzá a hatalmad, hogy ölj; de ha megkapod ezt a hatalmat, ölni fogsz.

  Nem a hatalom tesz elvetemültté, az elvetemültséget, a gonoszságot ott hordozod magadban; a hatalom csak lehetőséget ad arra, hogy megtedd, amit tenni akarsz."”
 • 20. Agáta 2012. május 01. 06:44
  „A 2 Ft/perc nagyon durva! Hát majd füstjelekkel kommunikálunk addig, amíg ki nem találják, hogy azt hogyan adóztathatják meg. A sok megszorításból (még a városi tömegközlekedésen is spórolnak, majd nyáron a sok vendég fog csodálkozni, hogy este 8 után az 1-es villamos vonalán csak hébe meg hóba van járat pl., ez már égő) és az egyre több plusz adóból látszik, hogy nem mondják meg a valóságot, jó nagy sz...ban lehet az államháztartás.

  Egyébként van egy német szolgáltató az Interneten, ahová be lehet fizetni kb. 13 Eurot és számítógépről lehet telefonálni 3 hónapig egy csomó országba (köztük M.o.-on belül is) vezetékes telefonszámra. Mobil számot percdíjért lehet hívni, az sajnos nem olcsó úgy sem. Azonban ha 3 hónap után marad még pénz rajta, azt le lehet telefonálni. Hasonlóan működik, mint a Skype, de a 3 hónapos ingyenes hívás nagyon jó. Ausztria, Németország és Kanada vezetékes telefonjai biztosan ingyen hívhatóak.
  10. nagyinak: Símán rá verik az előfizetőre a plusz költséget, mert az új adó a szerződés kötésekor még nem volt életben.”
 • 19. bigroy 2012. május 01. 05:52
  „Nemsokára bevezetik a hangadót, a fingadót ,és a szexadót is!
  Kitalálják,hogy adózzon az aki balkezes,aki 100 kiló feletti,aki szemüveges,stb...
  Csak az a baj,hogy a politikusoknak,képviselőknek nem vezetik be a vastagbőr ,a pofátlanság, az élősködési, ...a kormánynak meg a hazugsági adót!
  Na ha ezeket bevezetnék akkor fél év alatt megszünne az államadósság!!!!!”
 • 18. roxper 2012. április 30. 22:58
  „Ez ami az emberek életét meghatározza nem a hírtv-s "oknyomozások"!”
 • 17. hahaha62 2012. április 30. 22:11
  „15.X_Y 2012.04.30. 19:35

  Jöhetne végre a vasfüggöny--nem rég voltam Bécsben-sok hunniai hajléktalan nagyon rontja a képet--napi 1 euro és kaja és szálló-mosakodási lehetőség--------aki akart már átjött ....a drollocskák meg csak vonulgassanak éhen-szomjan -de büszén a vezírre!....szittya főváros főterén !”
 • 16. Besenyő_Pistabácsi 2012. április 30. 21:59
  „Közölni kellene Viktorral, hogy van egy "Dakota" közmondás ami szerint az a ló akit le akartak szoktatni az evésről éppen az utolsó pillanatban döglött meg, mielőtt leszokott volna. Nehogy az ország népe is így járjon az adók okán.”
 • 15. X_Y 2012. április 30. 19:35
  „Állítólag szerveződik egy újabb békamenet a magasabb telefonadót és 35%-os ÁFA-t követelve :)”
 • 14. Queenmargareth 2012. április 30. 19:31
  „lukrecia:na, ilyenkor nem érteni téged:a múltkor azt írtad, mi az a 20 ft! neked amúgy is külföldi szolgáltatód van, ne sírjunk 20 ft miatt, most meg nem tetszik, érdekes, pedig fidesz találmány, biztos ez is benne volt a kampányszövegükben anno....”
 • 13. lukrecia 2012. április 30. 19:11
  „Miert nem kemenyadot fizettek, csaladonkent ;???”
 • 12. qrumpli 2012. április 30. 18:55
  „8. joy 2012.04.30. 16:23

  Sz.runk a telefonra, meg az adóztatókra.

  Visszatérünk a postagalambokhoz!
  Nem jó ötlet mert azt is megadóztatják!
  Viszont aki segíjből él egész jól jár.
  A klotyó adó már létezik" a pénznek nincs szaga"”
 • 11. lakker1 2012. április 30. 18:21
  „Gondolom, a parlamenti képviselőknek nem kell fizetniük, mert az állam állja a telefon számlát. Vagyis a mi adónkból fizetik. Tehát mi duplán fizetünk. De ha már itt tartunk. Június 1- től megszüntetik a műszakpótlékot. Ha nem akarsz kevesebbet keresni, akkor ne dolgozz 14 óra után!!!”
 • 10. nagyi17 2012. április 30. 18:12
  „Mi lesz a hűségnyilatkozattal kötött szerződésekkel ?”
 • 9. qrumpli 2012. április 30. 16:55
  „Dolgoznak? Na ne mán a dolog az mást jelent.”
 • 8. joy 2012. április 30. 16:23
  „Sz.runk a telefonra, meg az adóztatókra.

  Visszatérünk a postagalambokhoz!”
27 hozzászólás
12

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Frontálisan karambol Cegléden: személyautó és egy motoros ütközött

Frontálisan ütközött egy személyautó és egy motoros Cegléden, a motoros súlyosan megsérült. Tovább olvasom