Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 29°C Még több cikk.

Gőzölög a határ

A mélyből felszínre törő meleg víz a hideg hatására gőzölögve jelzi a kunszigeti termálberuházás újabb látványos állomását: befejeződött a kútfúrás. A földben rejlő kincsre alapozva egymilliárd forintból készül a wellnessközpont és a hozzá kapcsolódó termálfalu.
A termálkút fúrása novemberben kezdődött, s nemrégiben 1300 méter mélyre értek a szakemberek, s 1000 liter/perc kapacitással törhet felszínre az 52,5 Celsius-fokos víz. Bohner Tamás projektvezető arról is tájékoztatta lapunkat: még vizsgálják a víz minőségét, de az eddigiek alapján valószínűvé vált, hogy összetétele alkalmas arra, hogy a termálfalu telkeire is bevezessék. Így azt a tulajdonosok medence, pezsgőfürdő megtöltésére, fűtésre is használhatnák majd. A beruházó cég a gyógyvízzé minősítést is kezdeményezi – a környék föld alatt rejtőző kincsei alapján jó oka van azt feltételezni, hogy ez sikerül is.
A kút körül a felszínen is a tervek szerint halad a munka, többek közt a szivattyúk telepítése. Az időjárás függvényében folytatódik a termálfalu telkeinek közművesítése, a földmunkákat a gázvezeték hegesztése követi. A falubeliek közül már többen alig várják a wellnessközpont kivitelezését, például Stoller István, aki úgy fogalmazott: „Akkor már nem kell Lipótra menni a gyerekekkel, ha fürödni akarnak.” Reméli, hogy a korábbi ígéretek szerint nyárra rendbe teszik a csónakázótó környékét, a szabad strandot. A beruházás szerinte hosszú távon növeli a falu presztízsét, az ingatlanok értékét. Attól se tart, ha több lakosa lesz a településnek, s így „picit nyüzsgőbbé válik”. Az építkezésből adódó zaj, forgalom jelenleg megviseli a közelben élőket, de Stoller István véleménye alapján a „valamit valamiért” elvet vallva ez átmenetileg elviselhető.
Részletek és látványtervek a www.thermalfalu.hu honlapon találhatók.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kezdődik a politikai plakátszezon

A közterületeken látható óriásposzterek után hamarosan megjelennek a helyi választási plakátok is. Tovább olvasom