Délmagyar logó

2017. 07. 25. kedd - Kristóf, Jakab 18°C | 29°C Még több cikk.

GPS-alapú berendezések kerülnek a MÁV mozdonyaiba

GPS-alapú fedélzeti számítógéppel szerelik fel a MÁV mozdonyait: a járművek egy részében már van ilyen berendezés, nyárra pedig már az összesben megtalálható lesz.
A rendszernek köszönhetően a vontatást irányítók egy digitális térképen láthatják a mozdonyok pontos helyzetét és sebességét, illetve mérni lehet fogyasztásukat és energiafelhasználásukat.

Idén nyárra már a MÁV összes mozdonyán lesz úgynevezett GPS-alapú mozdonyfedélzeti berendezés. Ezek az eszközök 10-20 méteres pontossággal képesek meghatározni az adott jármű helyzetét, az adatokat pedig online módon továbbítják a vontatási tevékenységet irányítók számára. Így a központban folyamatosan figyelhető egy digitális térképen a mozdonyok helyzete és mozgása is.

A berendezés közben számos dolgot mér is. Így például a járművek fogyasztását: villamos mozdonyoknál az áramfogyasztást, míg dízelmozdonyoknál a gázolaj mennyiségét.

A rendszer lelke a mozdonyban lévő fedélzeti számítógép. A mozdonyvezető egy személyre szóló mágneskártya lehúzásával jelentkezik be a rendszerbe és a billentyűzeten tudja bevinni az adatokat. Ezek továbbítását a gép már önállóan végzi. A berendezés egyébként azért is fontos, mert ezzel kiváltja a korábbi, papír alapú adatszolgáltatást.

A mozdonyok felszerelésére kiírt pályázatot korábban a Prolan Zrt. nyerte el. A dízel járműveknél már 2008 februárjában elkezdődött és decemberben be is fejeződött a munka. A villamos járműveket múlt októberben kezdték el felszerelni és várhatóan idén nyárra végeznek.

A vontatást végző MÁV-Trakció a berendezésektől energia-költség csökkenést és a korábbinál korszerűbb és rugalmasabb vontatást vár. Emellett a mozdonyvezetők napi munkája is egyszerűsödik.

Olvasóink írták

  • 2. Balthaz?r 2009. február 23. 17:02
    „Jujj de jo! Ha meg a gonosz bacsik ellopnak a mozdonyt, az ugyes rendorbacsik tok gyorsan meg fogjak talalni mert van benne dzsipiesz.”
  • 1. SP 2009. február 23. 14:55
    „Hú ez szuper lesz Svájcban láttam ilyent.
    http://www.swisstrains.ch/?wa=hk08”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újabb hétre áll le a győri Audi: több ezer érintett

Az Audi AG németországi gyárainak menetrendjéhez igazodva hétfőtől egy hétre leállt a termelés az… Tovább olvasom