Délmagyar logó

2018. 03. 17. szombat - Gertrúd, Patrik 1°C | 11°C Még több cikk.

Gráf: a pálinka becsülete a nemzet becsülete is

A pálinka becsületének megvédéséért emelt szót Gráf József Miskolcon a Miskolci Likőrgyár Zrt. Prekop Pálinkafőzdéje bővítésének átadásán péntek este, az agrárminiszter szerint a pálinka becsülete kicsit túlozva a nemzet becsülete is, hiszen az elnevezést törvény védi, csak Magyarország jogosult a használatára.
Gráf József rámutatott: egyetlen ágazatban sem sikerült olyan jelentős eredményeket elérni az utóbbi években, mint a szesziparban.

Méltán lehetünk büszkék a pálinkára, hiszen az ital legkiválóbb alapanyaga Magyarországon terem, sehol máshol a világon ilyet nem tudnak előállítani - fogalmazott az agrárminiszter. Emlékeztetett: létrejött a pálinka nemzeti tanácsa, és országgyűlési határozat védi a pálinkát.

Az országban mintegy hatvan kereskedelmi pálinkafőzde működik, a bérfőzdék száma pedig meghaladja a félezret. Az előbbiekben évente mintegy 400 ezer hektoliterfok pálinkát állítanak elő, a bérfőzdékből kikerülő mennyiség pedig mintegy 4 millió hektoliterfok körüli. Ám "ez nem rivalizálás, mindkét formának helye van a piacon" - jelentette ki Gráf József.

A szaktárca vezetője elmondta azt is: az elmúlt években az égetett szesz forgalma 10-11 százalékkal csökkent Magyarországon, a pálinkáé viszont ugyanilyen arányban növekszik, "a minőségi termékre szükség van".

A szesziparban a fejlesztések is elindultak, erre bizonyság a miskolci Prekop főzde - mondta.

Azért, hogy a technológiai háttér is meglegyen a minőségi pálinka előállításához, az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) keretében lehetővé tették a pálinka-előállítók számára, hogy uniós pénzek felhasználásával is fejlesszék főzdéiket - tette hozzá Gráf József.

Oroszné Prekop Erzsébet a Miskolci Likőrgyár Zrt. vezérigazgatója azt mondta: a beruházás költsége meghaladta a 70 millió forintot, ennek a fele volt az önrész.

A fejlesztésnek köszönhetően az úgynevezett prémium pálinkák aránya növekedhet a cég kínálatában.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vonat gázolt halálra egy férfit

Vonat gázolt halálra egy férfit Rakamaz és Tokaj között péntek este - közölte a… Tovább olvasom