Délmagyar logó

2018. 03. 24. szombat - Gábor, Karina -4°C | 7°C Még több cikk.

Gráf József: harmincszázalékos növekedést kell elérni

Az unióban az agrártermelés szinten tartása vagy csökkentése a cél, nálunk harmincszázalékos növekedést kell elérni – mondta Gráf József. A szakminiszter szerint a minőségi zöldség- és gyümölcstermesztésé a jövő.
A magyar agrárpolitika ellentétes az unióssal. Amíg a többi EU-országban a mezőgazdasági termelés szinten tartása vagy csökkentése a cél, nekünk harmincszázalékos növekedést kell elérnünk. A rendelkezésre álló fejlesztési forrásokat a következő hat és fél évben a termelés korszerűsítésére kell fordítani, nem lehet szociális segélyként szétosztani – beszélt a mezőgazdaság jövőjéről Gráf József agrárminiszter a közelmúltban Kisteleken. Az agrárium fejlesztésében kiemelt helyet kell kapnia a zöldség- és gyümölcságazatnak, így Magyarország lehet a térség első számú minőségi zöldség- és gyümölcstermelője. A korszerűsítés egyik eleme az üvegház- és fóliafelületek megduplázása, az állandó piaci jelenléthez ez elengedhetetlen.

Az agrárium mérlege

A magyar mezőgazdaság múlt évi kibocsátása elérte az 1600 milliárd forintot, ami 6 százalékkal magasabb az előző évinél – jelentette ki Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter a pénteki kormányülést követő szóvivői tájékoztatón.
Az előzetes adatok szerint az agrárágazat eredménye 60-65 milliárd forint körül alakult 2006-ban, az előző évi 47 milliárd forinttal szemben. Gráf József jelezte: a magyar agrárium teljesítménye a következő tíz évben várhatóan 30 százalékkal emelkedik majd.
Az agrártárca irányítója a kormányülésen beszámolt az agrárium tavalyi teljesítményéről. A mezőgazdaság a magyar GDP-ből tavaly 3,6 százalékkal részesedett. Az ágazatban a múlt évben mintegy 190 ezren dolgoztak, ami országosan a foglalkoztatottak 4,9 százalékát teszi ki. Az agráriumban dolgozók átlagos jövedelme bruttó 112 ezer forint volt, ez a nemzetgazdasági átlag 65 százaléka.

Több olvasónk jelezte: alacsony áron kénytelen eladni az élő sertést. A miniszter erre úgy reagált, tudomása szerint az ár jelenleg kilónként körülbelül 300 forint. Ez azonban a várhatóan magas takarmányár miatt még mindig kevés ahhoz, hogy jövedelmező legyen a sertéstartás. Az elmúlt két évben évi nyolcmillió tonna kukoricát termelt Magyarország. A legutóbbi mérések szerint az idei termés négymillió tonna lesz. A magyar takarmányszükséglet ugyan 3,5 millió, de a gazdák kereskedelmi célra is termesztenek. Gráf József ezért az uniótól azt kérte, hogy a nálunk lévő intervenciós raktárból elégítse ki a magyar igényeket.

– Kaptam olyan javaslatot is, hogy foglaljam le, de ez a kukorica jogilag nem a miénk, így ez nem lefoglalás, hanem lopás lenne. Ezt az unió nem venné jó néven tőlem.

Ötven éve nem pusztította ugyanazon évben fagy és aszály is a termést. Nagyon rosszízű az a megítélés, hogy a gazdák már megint pénzt akarnak kivenni a mások zsebéből – válaszolta a gazdák panaszainak jogosságát firtató kérdésünkre. Hangsúlyozta: a termelők gyakran az utakra vonulnak Franciaországban, Németországban, Olaszországban is.
Ez nem a probléma megoldhatatlanságát jelzi, a termelők csupán a közvélemény figyelmét akarják felhívni arra: tényleg nagy baj van.

– Nagyon nehéz az agrárgazdálkodót kívülről megítélni. Az ő életmódjuk állandó éberséget igényel. Ha mindent jól csinálnak, még akkor is ki vannak téve az elemi csapásoknak. Nem ítélem el az ilyen módon tiltakozó gazdákat, hanem keresem a megoldást – hangsúlyozta Gráf József.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem gyújtogatás okozta a szlovákiai romatelep tüzét

Két eltűntet továbbra is keresnek a szlovákiai Kiszucaújehelyen, ahol az ország történetének egyik… Tovább olvasom