Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 22°C Még több cikk.

Greenpeace: szükségtelen a paksi atomerőmű bővítése

A szervezet szerint az atomerőművi áramtermelés nem járul hozzá a fenntartható fejlődéshez.
Tiltakozik a Greenpeace az ellen, hogy a kormányzat kiemelt fontosságú és szükséges beruházásnak minősítette a paksi atomerőmű telephelyén két új atomreaktorblokk építését - közölte a természet- és környezetvédelmi szervezet csütörtökön.

A Greenpeace közleménye szerint Magyarországnak nincs szüksége az új paksi blokkokra, az atomerőművi áramtermelés nem járul hozzá a fenntartható fejlődéshez, mivel eleve nem fenntartható energiatermelési mód. A szervezet szerint nukleáris energia helyett megújuló energiába kell beruháznia az országnak.

Több tanulmány, köztük a Greenpeace Progresszív EnergiaÉForradalomÜ című tanulmánya is bizonyítja, hogy az elöregedő és veszélyes paksi blokkok lépcsőzetes leállításával, új atomerőmű nélkül, és a fosszilis áramtermelés nagy részének kivezetésével együtt is biztosítható a lakosság biztonságos és költséghatékony áramellátása - közölte a szervezet. Álláspontjuk szerint mindez sok új, zöld munkahely teremtésével megvalósítható, ha az ország kihasználja a hazai megújuló energiában, az energiahatékonyságban és energiatakarékosságban rejlő lehetőségeket.

A Greenpeace határozottan ellenzi, hogy kiemelt fontosságú beruházássá minősítették az új paksi blokkokat - hangsúlyozza közleményében a szervezet. Hozzáteszik azt is: egy atomenergetikai projektnél körültekintésre, biztosítékokra és teljes átláthatóságra van leginkább szükség. Ezzel szemben a kiemelt beruházássá minősítés az ellenkezőjét rögzíti: gyorsított ütemben, kevéssé átgondolt módon és társadalmi kontroll nélkül valósíthatják majd meg a terveket. A Greenpeace szerint a kormány nukleáris tervei élesen szemben állnak Magyarország környezeti és a magyar állampolgárok alapvető érdekeivel, illetve a nemzetközi trenddel.

Olvasóink írták

  • 1. Jozsoci 2012. május 31. 23:02
    „Ha a zöldeken múlna, még mindig faggyúgyertyával világítanánk, és úgy csiholnánk a tüzet.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kövér: csak közös akarattal érhet célba az ország

Mindenkinek jut hely az ország szekerén - mondta a házelnök egy ünnepségen Szabolcs községben. Tovább olvasom