Délmagyar logó

2016. 10. 25. kedd - Blanka, Bianka 12°C | 19°C

Gumibot a közterület-felügyelőknek, gázspray a polgárőröknek

A közterület-felügyelő gumibotot, a polgárőr gázspray-t tarthat magánál, ha a parlament elfogadja a kormány új közbiztonsági csomagját - írja a Népszabadság.
A javaslat bővítené a közrend fenntartásában érintett szervezetek - a fegyveres biztonsági őrség, a közterület-felügyelet, az erdő-, illetve mezőőri szolgálatok, a polgárőrség - jogosítványait, de együttműködési kötelezettséget írna elő a rendőrséggel. A közterület-felügyelők kényszerítő eszközként ma csak könnygáz-sprayt használhatnak. Ezt bővítené ki a javaslat a gumibotokra, amelyeket csak a testi épségüket közvetlenül fenyegető támadás esetén használhatnák.

A polgárőrök jelenleg sem fegyvert, sem közbiztonságra veszélyes eszközt nem tarthatnak maguknál. Ezen is enyhítenének, a rendőrségtől vásárolt gázsprayt engedélyeznék. A tervek szerint a rendőrség mellett a közterület-felügyelet is üzemeltethetne térfigyelő kamerákat. Egy másik módosítás szerint a közterület-felügyelők is elszállíthatnák a tiltott helyen parkoló, a forgalom biztonságát veszélyeztető autókat. Elvihetnék a közterületen hagyott, rendszám nélküli járműveket is - írja a lap.

Olvasóink írták

 • 10. bo 2009. május 05. 18:32
  „Azért ez elgondolkodtató! Ha, netán egy agyon képzett polgárőr- hozzáteszem nem akarom lenézni őket de...- akár milyen jött-ment indokkal lefújna spray-vel, hát biztos szájon vágnám. Honnan tudja, hogy amit teszek mondjuk hajnal kettőkor, az törvényes ill, sem. Ennyi erővel állítsuk vissza a munkásőrséget is! Nem ez a megoldás! Több, képzettebb rendőrt jogot és állami támogatást nekik. Nem minden apróságért rohangálni az ÜNYH-hoz!”
 • 9. h65535 2009. május 04. 15:28
  „Szerintem meg betonba kellene önteni őket, jó kis házalap lenne a keménykedőkből.”
 • 8. flexsnake 2009. május 04. 14:06
  „Rendőrbírók kellenek akik a helyszínen agyonlövik a tilosban járókat. Akkor volna elrettentő ereje. A gumibot egy lépés a guminő felé. Nem kell finomkodni, a gazembert addig kell kínozni amíg él.”
 • 7. Mathiasking 2009. május 04. 11:55
  „1. hozzászólás 620829 2009.05.04. 08:44

  Mi változik, ha bezárod? Te fizeted a bent tartását! Gondolkozz ember!”
 • 6. flexsnake 2009. május 04. 11:40
  „,,A polgárőrök jelenleg sem fegyvert, sem közbiztonságra veszélyes eszközt nem tarthatnak maguknál. "
  Viszont engedélyezett önvédelmi eszközöket viselhetnek, használhatnak. Lehet vásárolni legálisan gázsprayt, gázfegyvert. Polgári személyek vagyis a polgári jogkörökkel ugyanúgy rendelkeznek. A városőrök is.”
 • 5. Logaritmus 2009. május 04. 11:12
  „Helyes, keményebb fellépést és aktív jelenlétet a közterületeken! Esténként gyalogos járőrt nem is látni! Miért?!”
 • 4. antikos 2009. május 04. 11:02
  „A városőrök is polgárőrök??? Ez Szegeden hogy fog működni?”
 • 3. garbon 2009. május 04. 10:04
  „Legyen mit elvenniük a bünözöknek.”
 • 2. micsibucsi 2009. május 04. 09:12
  „A közterület-felügyelőknek, most a legveszélyesebb fegyvere a fényképezőgépük! Használják is rendesen.”
 • 1. 620829 2009. május 04. 08:44
  „EZ BIZONY KEVÉS LESZ AMIKOR MAJD A KONDA VAGY A CSORDA VAGY A HORDA MEGINDUL?????????uGYE SENKI SEM GONDOLJA KOMOLYAN, HOGY BÁRMIT IS MEG TUDNAK MAJD AZ IGAZI BAJKEVERŐKKEL SZEMBEN OLDANI...VAN RENDŐRSÉG , KAPJON KOMOLY JOGOT......LÁSD USA-VIASAT 3.......A FICKÓ KÉSSEL FENYEGETŐZÖTT EGY RENDŐRAUTÓ NEKIMENT ÉS UTÁNA KUSSSOLT, AKI A POFONBÓL ÉRT , AZ KAPJA MEG ÉS ENNYI!lEGYEN ADÓMÓDJÁR ABEHAJTHATÓ BÍRSÁG A SOK SZEMETELŐVEL , A SOK CSIKKET ABALKON KIDOBÁLÓVAL SZEMBEN ---ÉS REND LENNE A Z ORSZÁGBAN...100EZER FT ALAKALMANKÉNT.........HA NEM FIZET BEZÁRNI A KEMÉNY FIÚK KÖZÉ.....VAGY REND LESZ VAGY KÁOSZ!”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ma teszi le az esküt az új gazdasági miniszter

Az Országgyűlés hétfői ülésének elején teszi le a hivatali esküt Varga István, az új nemzeti… Tovább olvasom