Délmagyar logó

2018. 04. 27. péntek - Zita 13°C | 21°C Még több cikk.

Gyakori a roma gyerekek iskolai megkülönböztetése

Továbbra is gyakori a roma gyerekek hátrányos megkülönböztetése az oktatási intézményekben - tartalmazza az Európai Unió Monitoring és Érdekképviseleti Programja támogatásával készült tanulmány.
A jelentés három település: a Somogy megyei Csököly, a Miskolc melletti Ónod és a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Tiszabura iskoláit vizsgálja.

A felmérés adatai szerint, bár Tiszabura általános iskolája az Országos Oktatási Integrációs Hálózat bázisintézménye, az ott tanuló csaknem 400 gyermek mintegy 90 százaléka cigány származású, mert a nem roma szülők inkább máshová viszik tanulni gyermekeiket.

A tanulmány szerint a korábbi tiszaburai gyakorlat az volt, hogy már az óvodában külön csoportokat hoztak létre, a csoportok kialakítása pedig nem a képességek szerint történt, hanem a szülők családi hátterével függött össze.

"Az óvodában valóban nem képességek szerint alakították ki a csoportokat, hanem a szegény gyerekek, akiknek a ruházata vagy büdös vagy tetves volt, azok kerültek egy kupacba" - olvasható a tanulmányban.

A vizsgálat készítői felhívják a figyelmet a hatékony tanfelügyelet hiányára is: úgy vélik, Magyarországon nincs egy olyan átfogó rendszer, amellyel ellenőrzi lehetne, hogy egy oktatási intézmény működése megfelel-e a törvényben meghatározottaknak.

Olvasóink írták

  • 1. x 2012. december 24. 11:29
    „http://www.delmagyar.hu/forum/ovoda_-_oktatas/24/2000505/?action=kifejt”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tánc tábor

Tovább olvasom