Délmagyar logó

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 12°C | 22°C Még több cikk.

Gyakrabban váltunk munkahelyet

A fejlett országokban az elmúlt egy évtized alatt alig csökkent az az idő, amit a dolgozók egy munkahelyen töltenek el, ezzel szemben Magyarországon és a kelet-európai régióban jelentősen nőtt a munkaerő mobilitása.
Hogy dolgos éveinket egy munkahelyen tölt jük-e, vagy éppen évről évre váltunk, java részben nem rajtunk múlik. Míg 30–40 esztendeje az alkalmazott cég iránti hűsége elég volt ahhoz, hogy hosszú évekig, évtizedekig megtartsa munkahelyét, ma már a gazdasági folyamatok hatása miatt elvétve találni nyugdíjig kitartó munkaadókat és munkavállalókat.

Kattintson a képre.
Az egy munkahelyen eltöltött évek száma Nyugat-Európában és Japánban jóval magasabb, mint az Egyesült Államokban, a legfris sebb adatok azonban lényegében azonosak a tíz évvel ezelőttiekkel.

Az európai munkavállalóknak most is mintegy 40 százaléka van legalább egy évtizede ugyanazon a munkahelyen, az öt évig kitartók aránya pedig 60 százalék körüli.

Az adatok szerint a férfiaknál jellemző az egy helyen eltöltött évek csökkenése, míg a nőknél ez a mutató növekszik. Magyarországon az elmúlt évtizedben zajló gazdasági, társadalmi változások átrajzolták a munka piacának térképét. A privatizáció, a belső és külső piaci átalakulás hozta az első munkahely-változtatási hullámot, igaz, akkor még kényszerből – mondja Szelle Sándor férfiszabó mester, aki az elmúlt csaknem 43 évet ugyan azon a munkahelyen, a Szegedi Ruhagyárban töltötte. Véleménye szerint az ilyen hosszú kap csolatok köszönhetőek ugyan a dolgozó speciá lis tudásának, de az elmúlt 10 évet nézve a sze rencsének is.

A szabómester utalt arra is, hogy míg a munkahely-változtatás szabadsága ma már természetes dolog, addig 20–30 évvel ez előtt bizony megbélyegezték azokat, akiknek munkakönyvében túl sűrűn szerepeltek ki- és belépési adatok.

– Ma már az, hogy mennyi időt töltünk el a munkahelyünkön, javarészt nem rajtunk múlik – mondja Kiss Katalin, aki gazdasági vég zettséggel jelenleg vállalkozó könyvelőként dolgozik.

– Az elmúlt tíz évben három gyer mekem született, s hiába mentem volna vissza dolgozni féléves koruk után, a cég, ahol a szülés előtt dolgoztam, megszűnt, kereshettem új lehetőséget – mondja. Ő kényszerből váltott ugyan, de nem bánta meg, mint mondja, hozzászokott ahhoz, hogy a környezet gyorsan változik, így jelenleg is tanul, második dip lomáját és második nyelvvizsgáját várja, s köz ben saját családi vállalkozást vezet.

Magyarországon az elmúlt évtizedben je lentősen csökkent az egy munkahelyen el töltött átlagos idő. Ez jórészt annak köszön hető, hogy a rendszerváltás utáni években csaknem 1,6 millió munkahely szűnt meg. A legerősebb munkahely-változtatási igény ma a magasan kvalifikált, 30–35 év közötti, közép vezetői beosztásban dolgozó, kreatív, keres kedelmi, értékesítési vagy humán erőforrás területen dolgozó férfiakat jellemzi. A nemzetközi és a hazai munkaügyi szer vezetek egyetértenek abban, hogy az egy mun kahelyen eltöltött évek számának nem sok köze van ahhoz, hogy valaki milyen jó dolgozó, vagy mennyire látja biztosnak a helyzetét.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tagtoborzó az üzletekben

Több mint százzal gyarapodott a kereskedelemben dolgozók szakszervezetének megyénkbeli létszáma az… Tovább olvasom