Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 25°C Még több cikk.

Gyalogos roma menet indult Jászladányból Budapestre

Szimpatizánsai élén Jászladányból gyalog indult Budapestre szombat délelőtt Kállai László, a Jászsági Roma Polgárjogi Szervezet elnöke, hogy így demonstráljon a magyarországi cigány kisebbség kirekesztése ellen.
A Jöjj és Lásd! – gyalogos menet Jászladányból Budapestre elnevezésű akció keretében Kállai László mellett a szervezet néhány tucat aktivistája és szimpatizánsa kelt útra, hogy terveik szerint október 11-én, vasárnap - az ország minden tájáról hozzájuk csatlakozókkal együtt több ezres demonstráló tömeggé duzzadva - megérkezzenek Budapestre, a Hősök terére. A tüntetők onnan vonulnak majd át a Sándor-palotához, hogy átadják Sólyom László köztársasági elnöknek a Magyarországon élő romákat érintő hátrányos megkülönböztetés ellen tiltakozó petíciójukat – közölte indulás előtti sajtótájékoztatóján Kállai László.

Az elnök hangsúlyozta, kiáltványuk elsősorban a közoktatásban tapasztalható szegregáció felszámolását sürgeti, de szót emel az igazságszolgáltatásban, az egészségügyben, a médiában és számos egyéb területen érzékelhető kirekesztés ellen is.

A három éve tartó országjáró kampány alatt hetvenöt iskolában jártan és "a látottak lesújtóak. Az önkormányzatok fittyet hánynak a törvényekre. Tetveseknek, büdöseknek koszosaknak bélyegzik gyermekeinket. Mocskos szájú polgármesterek szidják és rágalmazzák az édesanyákat. Ezt pedig nem tűrjük tovább, nem vagyunk mi állatok" – fogalmazott Kállai László.

Ha kell, hagyományt teremtenek ebből a kezdeményezésből, és évente újabb menettel követelnek maguknak egyenlő jogokat és egyenlő bánásmódot – tette hozzá.

Kállai László kérdésre válaszolva szólt arról is, hogy reményei szerint ez az akció a rendszerváltás óta a legjelentősebb roma megmozdulás lesz Magyarországon. Ami pedig a hatását illeti, már azt is eredménynek értékelik, ha az államfő átveszi petíciójukat, és szorgalmazza a benne foglaltak megvalósítását - mondta.

Olvasóink írták

 • 6. KolompárRómeó 2009. október 03. 22:26
  „Ha már minden cikk 2-3-szor jelenik meg, akkor ide is idenyomom:

  Jut eszembe. Ez a gyaloglás is olyasmi lesz majd, mint sok évvel ezelőtt egy éhségsztrájk. Valami kolompárok hőbörögtek valami miatt és úgy tüntettek, hogy négy óránként váltották egymást az éhségsztrájkban. Bezabáltak, aztán 4 órát csak kibírtak :D”
 • 5. cartagonova 2009. október 03. 21:17
  „Csatlakozzon minden cigány, csak módositsák az úti célt:Budapest helyett India. Visszatérni tilos!”
 • 4. Horton 2009. október 03. 20:01
  „moderálva durva”
 • 3. KolompárRómeó 2009. október 03. 17:56
  „"Tetveseknek, büdöseknek koszosaknak bélyegzik gyermekeinket."

  Ha egyszer úgy van, akkor ezt nem szabad kimondani? Akkor nem lesznek azok?

  Mellesleg mindig kénytelen vagyok leírni, hogy a szemét mocskos rasszista és kirekesztő magyar társadalom valamiért csak a cigányokat nem tudja elviselni, nincs szükség tót, sváb, román, grúz és egyéb menetre. Vajon miért?”
 • 2. dodó 2009. október 03. 17:31
  „"...Tetveseknek, büdöseknek koszosaknak bélyegzik gyermekeinket..."

  -Mán hányszor szótunk, elnökúr, hogy báncsák a jó romákokat?”
 • 1. 751510 2009. október 03. 17:15
  „"Tetveseknek, büdöseknek koszosaknak bélyegzik gyermekeinket" ...nyilván minden alap nélkül.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lánctalpassal viszik el az M70-esen árokba borult buszt

Ideiglenes utat építenek ki Letenye és Murarátka között, hogy lánctalpas vontatóval el tudják… Tovább olvasom