Délmagyar logó

2018. 06. 20. szerda - Rafael 19°C | 30°C Még több cikk.

Gyámügyi vizsgálat a gyermekbántalmazás ügyében

A vádirat szerint a szigetszentmiklósi gyerekeket éveken keresztül kínozták szüleik.

A kormányhivatal gyámügyi vizsgálatot rendelt el Szigetszentmiklóson azoknak gyermekeknek az ügyében, akiket szüleik a vádirat szerint éveken keresztül kínoztak. A szigetszentmiklósi önkormányzat azt közölte: az önkormányzat, a védőnői szolgálat és a gyermekjóléti szolgálat munkatársai a kiskorúak érdekében minden, a jogkörükben álló intézkedést megtettek.

A Blikk kedden számolt be arról, hogy K. Rudolf és felesége, Andrea hosszú évekig "emberi ésszel fel sem fogható borzalmakat művelt lányukkal és két fiukkal". A most elkészült vádirat szerint a 8, 9 és 10 éves gyermekeket kiskoruk óta kínozták.

A Pest Megyei Kormányhivatal közleménye szerint 2013. január elseje előtt ilyen ügyekben a gyermekek tényleges lakóhelye szerinti jegyzőnek, jegyzői gyámhatóságnak kellett eljárnia, azaz Szigetszentmiklós jegyzője hatáskörébe tartozott kisebb veszélyeztetés esetén a gyermekek védelembe vétele, vagy súlyos veszélyeztetése esetén a családból való kiemelésük.

Közleményük szerint a városi gyámhivatal - a jegyzőtől 2011 júliusában érkezett jelzés alapján - haladéktalanul megkezdte a körülmények felmérését, és elrendelte a gyermekek átmeneti nevelésbe vételét. A gyerekek azóta is nevelőszülőknél vannak, megfelelő körülmények között.

A konkrét ügyben a Pest Megyei Kormányhivatal elrendelte, hogy a szociális és gyámhivatal indítson vizsgálatot a gyermekjóléti szolgálatnál és a szigetszentmiklósi jegyzői gyámhatóságnál.

A szigetszentmiklósi önkormányzat szerdán a honlapján azt írta: a helyi gyermekvédelmi ügyben érintett kiskorúakat a gyámhivatal 2012 januárjában átmeneti nevelésbe vette. Jelenleg büntetőeljárás van folyamatban. Személyiségi jogokra való tekintettel további információt nem közöltek.

A Blikk kedden rendőrségi forrásra hivatkozva azt írta, amíg nem kerültek állami gondnokság alá, a gyerekek nem is fürödtek, a fogkefét és a fogmosás fogalmát nem ismerték. Az ételekkel sem voltak tisztában. Arra tanították őket, hogy csótányokat és más bogarakat fogjanak és egyenek meg. Ezen felül - mint írták - "a gyerekeknek együtt kellett pornófilmet nézniük szüleikkel, majd az abban látottakat rajtuk próbálták ki, előtte azonban gyakran félholtra verték őket". A gyermekek anyja nem akadályozta meg a történteket, hanem segített férjének - írta a Blikk.

A lap szerdán arról is beszámolt, hogy K. Andrea a nyolcadik gyermekével volt terhes, amikor a rendőrség őrizetbe vette őket lakihegyi otthonuknál. Ekkor már csak a három gyermek volt náluk, a többieket már korábban állami gondozásba vették.

Gyugyi Csilla, a Pest Megyei Nyomozó Főügyészség sajtószóvivője "a kiskorú sértettek védelme érdekében" a lapnak annyit erősített meg, hogy a vádiratot megküldték az illetékes bíróságnak.

Kiss Anna, a szigetszentmiklósi általános iskola igazgatónője a Velvet.hu-nak elmondta, hogy az iskola is próbált segíteni a gyermekeken, de a gyermekvédelmi rendszerben évekig fennakadt a bürokrácia útvesztőjében. Négy évükbe került, hogy végre nevelőszülőkhöz kerüljenek a gyerekek.

Az Alapvető Jogok Biztosa Hivatala szerdán az MTI megkeresésére azt közölte, hogy az esetről a sajtóból értesültek, és azonnal vizsgálatot indított az ombudsman. Székely László a rendelkezésre álló legrövidebb időn, vagyis 15 napon belül várja a válaszokat kérdéseire.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem lett kevesebb taxi Budapasten

Az új fővárosi szabályozás előírásainak betartatása érdekében 24 fős ellenőrző csoportot hozott… Tovább olvasom