Délmagyar logó

2017. 10. 24. kedd - Salamon 9°C | 13°C Még több cikk.

Gyanús kapszulákkal kapták el a Cozma-ügy garázdasággal vádolt egyik gyanúsítottját

A Szombathelyi Törvényszék kapujában, a minden belépő számra kötelező átvizsgálás során bukott le.
A Szombathelyi Törvényszék kapujában, a minden belépő számra kötelező átvizsgálás során ismertetlen anyagot tartalmazó, gyanús kapszulákat találtak hétfőn délelőtt a Cozma-ügyhöz kapcsolódó garázdaság egyik vádlottjánál; a rendőrök őrizetbe vették a férfit, aki ezért nem tudott megjelenni a vele és 24 társával szemben folytatott másodfokú tárgyaláson.

Marian Cozmát, az MKB Veszprém kézilabdázóját 2009. február 8-án hajnalban ölték meg a veszprémi Patrióta lokál előtt, a segítségére siető Zarko Sesumot és Ivan Pesicet életveszélyesen megsebesítették. Az emberölési ügyben a Kúria döntése szerint a három fővádlott Raffael Sándor és Németh Győző 18-18 év, Sztojka Iván pedig 13 év börtönbüntetést kapott.

A garázdaság ügyét amelynek 25 vádlottja van, az ügyészség különválasztotta az emberölési ügytől, a tárgyalás pedig másodfokon a Szombathelyi Törvényszék előtt folytatódik, több vádlott elfogultságra hivatkozva azt kérelmezte, hogy ne a Veszprémi Törvényszék bírálja el ügyüket, a Fővárosi Ítélőtábla pedig Szombathelyet jelölte ki a másodfokú eljárás lefolytatására.

Az elsőfokú, nem jogerős ítéletben a bíróság nyolc hónaptól három és fél évig terjedő börtönnel, egy esetben pedig pénzbüntetéssel sújtotta a huszonöt vádlottat. Az ügyészség minden vádlottat érintően súlyosbításért, a vádlottak és védőik pedig felmentésért, illetve enyhítésért fellebbeztek.

A Szombathelyi Törvényszék előtt csak kilenc vádlott jelent meg, többen a szabályszerű idézés ellenére nem érkeztek meg, ketten külföldön töltik börtönbüntetésüket, de volt olyan is - például a harmadrendű vádlott, Sztojka Iván -, aki, mivel nem akart megjelenni a bíróság előtt, nem kérte elővezetését a büntetés-végrehajtási intézetből.

A bíróság úgy határozott, hogy négy vádlott ügyét elkülöníti, máskor tárgyalja.

Mivel senki nem kért iratismertetést és újabb bizonyítási indítvány sem érkezett, a huszonegy vádlott tárgyalása a perbeszédekkel folytatódott. Az ügyész valamennyi vádlott esetében súlyosbítást kért, rámutatva arra, hogy a társaság nem szórakozni ment a lokálba, hanem azért, hogy verekedést provokáljon ki.

A vádlottak az ügyész szerint agresszív viselkedésükkel félelmet keltettek a nyilvános szórakozóhely vendégeiben, többen emiatt el is menekültek a helyszínről.

A vádlottak közül többen testi sértést követtek el, de vannak közöttük olyanok, akiket más bűncselekményekkel, például kitartottsággal, prostitúció elősegítésével és magánokirat-hamisítással is vádolnak.

Az ügyészség álláspontja szerint még akkor is súlyosabb büntetést kell kiszabni, ha az új büntető törvénykönyvnek a garázdaságra vonatkozó enyhébb szabályait veszik alapul. Álláspontjuk szerint ugyanis a csoportos elkövetés miatt minősített esetről van szó, valamint halmazatban valósultak meg cselekmények, ami szintén súlyosbító körülményként értékelhető.

A védelem ugyanakkor azzal érvelt, hogy az ügyészség kizárólag a súlyosbító körülményeket gyűjtötte össze, az enyhítőket, például a jelentős, négy és fél évnyi időmúlást figyelmen kívül hagyta. A védők szerint a tények és a bizonyítékok több vádlott ártatlanságát támasztják alá.

Az elsőrendű vádlott ügyvédje kifejtette: a szórakozóhely videokameráin sehol sem látszik, hogy a lokálba érkező csoport tagjai agresszíven léptek volna fel a vendégekkel szemben. Szólt arról, hogy noha a két eset összefügg, a garázdaságot külön kell megítélni az emberölési ügytől, amiért az abban érintett vádlottak már megkapták jogerős büntetésüket.

Kifogásolta a védelem azt is, hogy az elsőfokú eljárás során az ügyészség és a bírósági ítélet is utalásokat tesz a vádlottak származására, míg a sértetteket egyfajta pozitív diszkriminációval kezeli.

A tárgyaláson az ügyész is kitért erre: szavai szerint sem az ügyészség, sem az elsőfokú bíróság nem volt elfogult, a védelemnek ezek az állításai minden alapot nélkülöznek.

A védőbeszédek kedden is folytatódnak, erre a hétre öt tárgyalási napot tűztek ki a Szombathelyi Törvényszéken a komoly biztonsági intézkedésekkel és nagy médiaérdeklődéssel kísért ügyben.

Olvasóink írták

  • 2. pachakuti 2013. november 11. 17:05
    „Még mindig bántják szegénykéket? Nem elég, hogy az előző tárgyaláson kijelentették: - nagyon megbántuk!”
  • 1. Pirát 2013. november 11. 13:33
    „púder !!! ha ott a törvényszéken elkapták , fixálják a tényállást - hogy mit találtak nála , rövid helyszíni jegyzőkönyv felvétele után, kísérettel mehetett volna a tárgyalására ! Majd utána lefolytathatják a szokásos kötelező cécót ... de neem ! Így viszont a Kellemes Húsvéti Ünnepek után majd újból tárgyalgathat a Kúria...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autókat, fénysorompót rongáltak meg, motorokat loptak tizenévesek

A csurgói fiatalok csak "heccből" rongáltak. Ugyanazok, akik még szeptemberben megrongálták a vasúti… Tovább olvasom