Délmagyar logó

2018. 04. 21. szombat - Konrád 8°C | 22°C Még több cikk.

Gyanúsítottként hallgatták ki Keller Lászlót

Budapest - Gyanúsítottként hallgatta ki Keller László korábbi szocialista közpénzügyi államtitkárt a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) - közölte értesülését pénteken a Magyar Nemzet.
A lap internetes oldalának érdeklődésére Fazekas Géza, a nyomozó ügyészség szóvivője - név említése nélkül - arról számolt be, hogy november 30-án hivatali visszaélés bűntettének alapos gyanúja miatt hallgattak ki egy korábbi közpénzügyi államtitkárt.

A szóvivő azt mondta, hogy az ügy 2004 végére nyúlik vissza, amikor is a vádhatóság megállapítása szerint a volt államtitkár - kihasználva pozícióját - vizsgálatot indított egy Somogy megyei vadászat ügyében. Akkor az ügyészség kénytelen volt felfüggeszteni a nyomozást, mivel az Országgyűlés nem szavazta meg a volt államtitkár mentelmi jogának felfüggesztését, így nem lehetett őt kihallgatni.

Fazekas Géza az MTI megkeresésére - az érintett nevét szintén nem említve - az mondta, hogy a volt közpénzügyi államtitkár panasszal élt a gyanúsítás ellen, tagadta a terhére rótt bűncselekményt, és megtagadta a vallomástételt.

A szóvivő közlése szerint a Legfőbb Ügyészség azután rendelkezett a nyomozás folytatásáról, hogy a politikus a 2010-es országgyűlési választáson már nem szerzett mandátumot. A gyanúsítotti idézést november elején küldték ki a volt államtitkárnak, november 30-án pedig hivatali visszaélés gyanúja miatt kihallgatták.

Az ügy lényegéről szólva Fazekas Géza azt mondta: az még a volt államtitkár egy 2004-es vizsgálatával függ össze, a közpénzügyi államtitkár ugyanis vadásztatással összefüggésben kért adatokat állami hatóságoktól és gazdálkodó szervezetektől. A szóvivő emlékeztetett: már az adatkéréskor több szervezet jelezte aggályait, hogy adatvédelmi szempontból kifogásolható az államtitkár kérése, az ÁPV Rt. és a Honvédelmi Minisztérium pedig megtagadta annak teljesítését. Fazekas Géza jelezte: az adatvédelmi biztos is jogsértőnek tartotta az adatkezelést.

A főügyészség szerint az adatkérésnek sem a célja, sem a jogalapja nem volt feltüntetve a megkeresésekben, és a kérés önmagában sem volt jogszerű. A közpénzügyi államtitkárnak pedig olyan személyes adatok kerültek a birtokába, amelyek a rendszerezésükkel alkalmasak voltak szervezetek, személyek kapcsolati hálójának feltérképezésére, ezzel pedig az érintett személyeknek, szervezeteknek hátrányt - például bizalomvesztést - okozott az államtitkár.

Keller László a Medgyessy-kormány 2002-es megalakulásától 2004 októberéig volt a Miniszterelnöki Hivatal közpénzügyi politikai államtitkára.

A Somogy megyében működő, vadászattal is foglalkozó gazdasági társaság, a Fauna Rt. jogi képviselője, a Perenyei és Társa Ügyvédi Iroda 2004 júniusában mondta el az MTI-nek, hogy a Fauna Rt. képviseletében feljelentést tett ismeretlen tettes ellen visszaélés személyes adatokkal bűntett elkövetésének gyanúja, illetve többrendbeli adatvédelmi szabálysértés miatt. Az ügyben a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal személyes adatokkal történt visszaélés és hivatali visszaélés miatt indított nyomozást.

Péterfalvi Attila akkori adatvédelmi biztos az ügy kirobbanása után annak kiderítésére indított vizsgálatot, törvényt sértett-e Keller László, amikor magyar vadásztársaságoktól adatokat kért be arról: bizonyos közéleti szereplők, illetve politikusok kikkel vadásznak. Az ombudsman arra jutott, nem volt törvényi felhatalmazás arra, hogy ezeket az adatokat Keller László kezelhette volna. Az ombudsman elrendelte a közpénzügyi államtitkár birtokába került vadászati naplók és trófeabírálati összesítők megsemmisítését.

Olvasóink írták

 • 5. achilleus 2010. december 11. 12:00
  „Nyugi, ez még nem hazai:

  2010-12-10 18:04
  Őrizetben a volt miniszterelnök

  Az osztrák hatóságok őrizetbe vették pénteken Ivo Sanader volt horvát miniszterelnököt, aki ellen nemzetközi elfogatóparancsot adott ki Horvátország - közölte az osztrák rendőrség. A politikus ügyében a szervezett bűnözés és korrupció elleni iroda vizsgálódik, megvonták tőle parlamenti képviselői mentelmi jogát is. Az osztrák rendőrség közlése szerint Sanadert az Ausztria nyugati részén található Salzburg közelében vették őrizetbe, a horvát elfogatóparancs alapján. A volt miniszterelnök csütörtökön hagyta el Horvátországot, néhány órával azelőtt, hogy a parlament az ügyészség kérésére a politikus a mentelmi jogának felfüggesztéséről döntött. Ivo Sanader 2003-tól 2009-ig volt Horvátország kormányfője. Hivatali ideje alatt a horvát média sorozatosan hozta a korrupciós ügyeket. A politikust idén januárban kizárták pártjából, a Horvát Demokrata Unióból (HDZ), miután bírálta utódját, Jadranka Kosort. Sanader októberben független képviselőként visszatért a parlamentbe. Sanader 2003-tól 2007-ig működő kormányának védelmi miniszterét, Berislav Roncevicet hétfőn egy bíróság 5 év börtönre ítélte egy vesztegetési ügyben. Azóta, hogy Ivo Sanader lemondott a miniszterelnöki tisztségéről a horvát hatóságok tucatnyi állami tisztségviselőt és bankmenedzsert vettek őrizetbe korrupciós vádak miatt, az esetek többségében azonban még nem hirdettek ítéletet. (lm)

  ---- Mi még "csak" itt tartunk: 2010-12-11 10:26
  (XY úgy tudja) "előzetes letartóztatásba helyezték Fapál Lászlót, az első Gyurcsány-kormány honvédelmi közigazgatási államtitkárát. A korábbi honvédségi beszerzések miatt üzletszerűen, bűnszövetségben elkövetett vesztegetés gyanújával nyomoz a Budapesti Katonai Ügyészség. A nyomozók szerint a Honvédelmi Minisztériumhoz tartozó gazdasági társaságoknál több magas rangú katonának is kenőpénzt osztottak vissza az alvállalkozók az állami megrendelésekért cserébe."”
 • 4. jozko 2010. december 10. 20:43
  „Ezek után tényleg nem fog kiderülni-bizonyíthatóan-, hogy ki, mikor, hol, hányszor /mennyiért / használta a fegyverét!
  És hogy ki fizette a számlát.”
 • 3. történész 2010. december 10. 19:49
  „Be vinni mellé azt is aki a fidesz félelem listáját összeállította..az,hogy lenyomozták-ők mondták,hogy tudják!!-ki kire szavazott májusban stb..szintén jogellenes volt .Talán ez is eszibe jut a szervnek ??”
 • 2. rozator 2010. december 10. 17:46
  „Ott vadászott Tömjén Zsolti!z”
 • 1. Jericho 2010. december 10. 17:45
  „Fijjug!
  Marad még szabadlábon valaki a MASZOP prominensei közül? Lassan meg lehet tartani egy plenáris pártkongresszust a sitten az oda beutaltak részvételével.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Utalják a kórházaknak a 27,5 milliárdot

Várhatóan a jövő héten a kórházak számláján lesz az az összeg, amelyet a beszállítói tartozások és a várólisták csökkentésére fordíthatnak. Tovább olvasom