Délmagyar logó

2017. 08. 20. vasárnap - István 19°C | 34°C Még több cikk.

Gyász! Meghalt Virág Katalin

A Magyar Televízió színházi osztályának egykori tagját 66 éves korában érte a halál szombaton.
Elhunyt Virág Katalin szerkesztő-riporter, a Magyar Televízió színházi osztályának egykori tagja, színészportrék szerkesztője, riportere - tudatták munkatársai az MTI-vel szerdán.

Az alkotót 66 éves korában érte a halál szombaton.

Mint egykori kollégái írták, Virág Katalin több évtizedes tevékenysége komoly értéket teremtett a kulturális, elsősorban a színházi műsorok terén.

Az MTV Arcképcsarnok életrajza szerint Virág Katalin 1946. július 19-én született Budapesten. A MÚOSZ Újságíró Iskolájának elvégzését követően az ELTE Állam- és Jogtudományi Karon szerzett diplomát, majd a Színház- és Filmművészeti Főiskola színházelméleti szakát is elvégezte. A Magyar Televízióban 1964-től 1999-ig dolgozott.

Virág Katalin a Külpolitikai Szerkesztőség gyakornokaként kezdett a televízióban, de bedolgozott a Híradó adásaiba is, ott készültek első kulturális anyagai. Egy évig volt a Tévé jelenti műsornál szerkesztő, amely A Hét elődje volt. Később a Belpolitikai Szerkesztőség munkatársaként tevékenykedett. 1970-ben az irodalmi és drámai főszerkesztőséghez került, 1972-től a színházi rovat meghatározó egyénisége. Számtalan színházi előadás közvetítéséről döntött abban az időszakban, amikor hetente sugárzott színházi előadást a televízió. Fáradhatatlanul járta az országot, hogy a legjobb előadások kerüljenek a képernyőre.

Szerkesztője lett a Színházi Album című magazinnak, amely 1972 és 1980 között a színházi világot közvetítette a nézőkhöz. Szerkesztőként Virág Katalin számos jelentős rendezőt vont be a színház népszerűsítésébe, köztük Zsurzs Évát, Fehér Györgyöt, Radó Gyulát, Márton Istvánt, Lengyel Györgyöt, Török Ilonát, Málnay Leventét, Valló Pétert, Babiczky Lászlót és Várkonyi Gábort. A Stúdió kulturális magazinnak is készített színházi anyagokat. Később meghatározó színházi témájú műsorok kitalálója, szerkesztője volt: Olvasópróbától a bemutatóig, Két színész - egy szerep, Partnerek voltunk, emellett élő színházi közvetítések sora fűződött a nevéhez a szünetekben színházi témájú beszélgetésekkel. A Mestersége színész és a Drámaírók műhelyében című sorozatokban készített munkái felbecsülhetetlen értéket képviselnek.

Virág Katalin munkásságát 2003-ban Jászai-díjjal ismerték el, emellett hét alkalommal Televíziós Nívódíjat vehetett át.

Olvasóink írták

  • 2. Qllancs 2012. szeptember 26. 17:52
    „Az én volt osztálytársam --Virág Kati él és dolgozik a vízműnél !”
  • 1. klj-54 2012. szeptember 26. 17:16
    „Fél perc és lett kép róla...

    http://www.google.hu/search?q=vir%C3%A1g+katalin&hl=hu&biw=1920&bih=994&prmd=imvnso&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=6RtjULnQE4rCtAa3wIGgCQ&sqi=2&ved=0CDoQsAQ”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A Fidesz, a DK és az MSZP szavazói a legelkötelezettebbek

A Tárki szeptemberi pártpreferencia-kutatása alapján tovább emelkedett a nem választók aránya. Tovább olvasom