Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 3°C Még több cikk.

GYEMSZI: költségvetési intézményként működnek tovább az átvett kórházak

Április elsejétől költségvetési intézményként működnek tovább a múlt évi átvétel után kizárólagos állami tulajdonba került, de még gazdasági társasági formában működő kórházak - tájékoztatta a Gyógyszerészeti, Egészségügyi Minőség- és Szervezetfejlesztési Intézet.
Az erről szóló törvény a Magyar Közlöny szerdai számában jelent meg - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Közölték, a GYEMSZI a zökkenőmentes átállás és a dolgozók érdekében az elmúlt hetekben folyamatosan egyeztetett az átalakulásban érintett társszervezetekkel és a felettes szerv képviselőivel, valamint az érintett kórházak főigazgatóival, humánpolitikai és gazdasági vezetőivel.
A szervezeti és tulajdonosi forma váltása nem befolyásolja az egészségügyi ellátók gyógyító munkáját, az ellátás folyamatosságát - írták.

Kitértek arra, hogy az elmúlt évben történt állami átvétel után felmért adatok szerint a gazdasági társaság mint működtetési forma a nagyobb egészségügyi intézmények esetében nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Egyes ilyen intézmények működését jelenleg nagymértékben nehezíti a korábbi önkormányzati fenntartás időszakában felvett hitelek törlesztése, és az, hogy az itt dolgozók többször kimaradtak a közalkalmazottakat érintő eseti többletjuttatásokból.

Az átalakulással létrejövő egységes felelősségi viszony hosszú távon teszi lehetővé a szakellátó rendszer irányítási, finanszírozási és munkáltatói feladatainak egységesebb és hatékonyabb végzését - olvasható a közleményben.

Az intézet közölte: az államháztartásról szóló törvény szerint az alapvető feladatellátási forma a költségvetési szerv. Az átalakulás jogi előkészítése - például a befogadó költségvetési szervek alapító okiratainak létrehozása - a végéhez közeledik. Valamennyi vagyon átszáll az államra, az adósság és egyéb hitelállomány tekintetében jogutód a befogadó költségvetési intézmény. A kötelezettségek átvállalása nem sérti a hitelezők érdekeit, fedezetelvonás nem történik, a közvetlen állami jelenlét és felelősségvállalás nagyobb biztonságot jelent - tették hozzá.

A GYEMSZI tájékoztatása szerint az átalakulás 28 intézmény 18 ezer munkavállalóját érinti, akik így közalkalmazotti státusba kerülnek. A fenntartó minden munkavállalót átvesz az átalakult intézményekbe, az ő alapilletményük, az illetménykiegészítésük és a rendszeres illetménypótlékaik együttes összege nem lehet alacsonyabb a korábbi társaságnál 2013. január 1-jén érvényes, jogszabály, kollektív szerződés és munkaszerződés alapján járó alapbér és rendszeres bérpótlékok együttes összegénél.

Akivel közalkalmazotti jogviszony - törvényi feltételek hiánya miatt - nem létesíthető, annak a jogviszonyát az érvényes munkaszerződése szerinti rendes felmondással kell megszüntetni - olvasható a közleményben. A 62 éves korhatár elérése utáni nyugdíjazás kérdése a most átalakuló foglalkoztatási jogviszonyokat is érinti azzal, hogy 2013. május 31-ig kell a munkavállalónak nyilatkoznia arról, a nyugdíjat választja vagy tovább szeretne dolgozni.

Mint írták, a működési forma változása nem érinti az intézmények vezetését, szakmai tevékenységét, területi ellátási kötelezettségét és finanszírozási szerződéseiket. A működési engedélyezési eljárásokat hivatalból indítja az Országos Tisztifőorvosi Hivatal.     

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Üdülési szolgálat: megváltozott az Erzsébet-utalvány neve és külleme

Ettől függetlenül mind a tavaly, mind az idén kiadott utalványok érvényesek Tovább olvasom