Délmagyar logó

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -4°C | 4°C Még több cikk.

Gyenge pontok az önéletrajzban

A legfontosabb tanács: ne hazudjon, de azért nem muszáj mindenről részletekbe menően beszámolni.

Mit írjon az önéletrajzba, ha van olyan év, amikor nem dolgozott? Beszéljen-e a gyerekvállalási terveiről? Hogyan fogalmazzon, ha az angolja nem az igazi? A legfontosabb: ne hazudjon, de nem muszáj mindenről részletesen beszámolni.

Gyakorlott felvételiztetők első pillantásra kiszúrják a gyenge láncszemeket, és azonnal rákérdeznek ezekre a pontokra az interjún. Már csak azért sem ajánlatos füllenteni a CV-ben, mert ha mondjuk épp az a kérdéses előnyök miatt vettek fel minket, és a turpisság utólag kiderül, máris oda a bizalom az új munkatársban. Mindenkinek jobb, ha tisztában van a realitásokkal, így nincs miért szorongani, ráadásul a tények előbb-utóbb kiderülnek. Ha túl nagy a távolság a képességeink és a festett kép között, nem sokáig tudjuk tartani a látszatot. Na de mi van akkor, ha csak egy kis kozmetikázásra van szükség, mert anélkül szóba sem állnak velünk?

A pár hónapos kihagyás eltüntethető

Néhány hónap biztos, hogy senkinek nem fog hiányozni. Ha a munkaviszonyunk nem volt folyamatos, mert volt olyan időszak, amikor csak lógattuk a lábunkat vagy éppen fogalmunk sem volt mihez kezdjünk, nincs ok aggodalomra. Ha munkahelyeink felsorolásánál csak évszámokat adunk meg, egyszerűen kikerüljük ezt a problémát. Elegendő, ha így nyilatkozunk: 2001-2003 x cég, 2003-2004 y vállalkozás. Így senkinek nem tűnik majd fel, ha mondjuk áprilistól júliusig nem volt semmi teendőnk.

Ha nem kérdeznek rá, mi se említsük a gyermeket

Kisgyermekes anyukák visszatérő dilemmája, hogy írjanak-e a gyermekről már az önéletrajzban. A családi állapot alapvetően nem tartozik a munkáltatóra, de rákérdezhetnek. A CV-ben bejelenteni az ilyesmit egyáltalán nem kötelező. A kísérőlevélben esetleg említhetjük, ha így döntünk, feltétlen közöljük azt is, magánéletünk a munkát nem befolyásolja majd, a gyermekek felügyelete megoldott nélkülünk is (remélhetőleg ez a helyzet). Ám talán még mindig az a jobb, ha a témát meghagyjuk az első beszélgetés idejére, hiszen ott úgysem kerülhetjük ki, de a találkozón a személyes benyomás ellensúlyozhatja ezt az esetleges hátrányt. Ha megismernek minket és szimpátiát váltunk ki, talán már nem lesznek olyan fontosak a családi körülményeink. Noha emiatt senkit nem lehet elutasítani, tudjuk, hogy más a törvény, és más a valóság. Ma az a helyzet, hogy a munkaadó diktál.
Van azonban egy fontos szabály: ha van gyermekünk, még akkor se tagadjuk le, ha úgy érezzük, különben nem vesznek fel. Lehet, hogy rövid távon nyerünk a dologgal, de annál nagyobbat fogunk zuhanni, ha végül kiderül az igazság. Márpedig az ilyesmit nem túl könnyű, voltaképpen lehetetlen eltitkolni éveken át.

Számítástechnika és nyelvtudás: ingoványos talaj

Nos ez az a terület, ahol nincs értelme csúsztatni, az ilyesmi pillanatok alatt felszínre kerül, ehhez elegendő néhány gyakorlati teszt, amit a legtöbb helyen el is végeztetnek - többnyire a második forduló során. Ráadásul a legtöbb cégnél nem puszta formalitás, ha efféle készségeket kérnek, a munkavégzésben valóban elengedhetetlen lesz a szoftverek vagy éppen a nyelv ismerete. Akkor pedig nincs helye további kozmetikázásnak, tudunk vagy nem tudunk: csak ez számít majd.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kék sorok

Szesztolvaj

Ismeretlen tettes április 15-én 8 óra 5 perckor Győrben, a Déryné u.… Tovább olvasom