Délmagyar logó

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 16°C | 26°C Még több cikk.

Gyerekeket gyógyítani

a legnagyobb kihívás

A győri Petz-kórház dr. Székely Ferenc-emlékéremmel kitüntetett két fiatal orvosa: dr. Báthori Zsuzsanna és dr. Vaszari Zsolt megtisztelőnek érzi, hogy pont rájuk gondoltak.
Évekbe telt, mire istenigazából megtalálták a helyüket, mert – szerintük – sem gyermeksebésznek, sem pedig gyermekaneszteziológusnak nem nyílegyenesen készül az ember. Báthori doktornő és Vaszari főorvos vallja: bizonyosan nem véletlenül alakult így, a gyermekosztályon mindig nyílt, bizalmas és szókimondó a légkör, a beavatkozás terén pedig szinte nincs olyan, amit ne végeztek volna.
– A Révai-gimnázium után hét éve végeztem Pécsen – idézi pályafutását dr. Báthori Zsuzsanna aneszteziológus szakorvos. – Egy évig a felnőtt intenzíven gyarapítottam a tudásomat, majd gyermekgyógyászatból, anesztezioló-

giából és intenzív terápiából szakvizsgáztam. A pécsi klinikán mentoromként tekintettem dr. Király Ágnesre. A győri kórházban mindenkitől lehetett tanulni, kiváló kollégákkal dolgozhatok együtt. Talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy a kétévente adományozható dr. Székely Ferenc-emlékérem egyikét nekem ítélték.
– Együtt dolgozunk, a munkánk egymásra utalt, hiszen a gyermekek operációja altatásban történik – kapcsolódik a beszélgetésbe dr. Vaszari Zsolt gyermeksebész főorvos, aki 1991-ben végzett a SOTE-n. – Sokat tanultam Verebély Tibor és Pintér András professzoroktól. Utóbbi a pécsi gyermekklinika kitqnő szakembere, egyben az Európai Gyermeksebész Társaság titkára. A mellkasitól a nagy hasi mqtétig széles az a spektrum, amelyet felölel a munkánk, de említhetném az ajak- és szájpadhasadékos munkacsoport tevékenységét is, amely 6–7 szakterület orvosait tömöríti. Nyugat-Dunántúl egész területéről érkeznek hozzánk.
Dr. Székely Ferenc, a győri Petz Aladár Megyei Oktató kórház orvosa évtizedekkel ezelőtt gyermekgyógyászati centrumot álmodott ide, a professzor álma évekkel ezelőtt teljesült. Róla nevezték el azt az emlékérmet, amellyel kétévente a legtehetségesebb fiatal orvosok munkáját ismerik el. A minősítés nemcsak a tettre kész doktorok megerősítésére szolgál, de egyben az eddigihez hasonló, lelkiismeretes munkára kötelezi őket. Hisz nincs annál aggasztóbb, ha az ember gyereke beteg, éppezért megnyugtató, ha legalább tudjuk: jó kezek vigyáznak rá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Patkányméreg került az állateledelbe

Patkánymérget tartalmaznak azok az állateledelek, amelyek legalább 14 kutya és macska halálát… Tovább olvasom