Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Gyerekjutalmazás

Jutalmazzuk a gyerekeket, de ne essünk át a ló másik oldalára – figyelmeztetnek a neveléssel foglalkozó amerikai kutatók, akik szerint az utóbbi két-három évtizedben gyökeresen megváltozott, és aggasztóan eltorzult a szülők jutalmazási rendszere.
Manapság egyre gyakoribb, hogy ha a szülő kér valamit a gyerekétől, automatikusan érkezik rá a válasz: Mit kapok érte? A gyermekneveléssel foglalkozó amerikai szakemberek aggasztónak tartják az ilyen szemlélet kialakulását. A szülők és a szakértők egyetértenek abban, hogy ez a jelenség részben az életkörülmények, a körülöttünk lévő világ megváltozása miatt harapódzott el, amelyben sok család többet engedhet meg magának, mint a korábbi generációk – írta az AP hírügynökség.

– Sokszor kétségbeesett szituációk kétségbeesett megoldásokat szülnek – magyarázta egy gyakorló kétgyermekes anya, akivel előfordult már, hogy bármit képes lett volna megadni idősebb sarjának, ha nyugton marad, amíg a kisebbel foglalkozik.

Kezd általánossá válni az szülői gyakorlat is, hogy olyan apróságokért, mint például a fogmosás is „megkenik", azaz honorálják a gyereket, ami természetesen eltorzítja a kicsik értékrendjét. Egy washingtoni szakember ezzel kapcsolatban azt a praktikus tanácsot adja, hogy a jutalom inkább valami olyasmi legyen, ami a gyereket örömmel tölti el: olvassunk neki plusz egy mesét, énekeljünk még egy altatódalt, vagy hagyjuk még öt percet a kádban fürödni.

A kutatók szerint nagyon fontos lenne tudatosítani a gyerekekben, hogy maga a cselekvés is önmagában hordja a jutalmat: például, ha nem vándorol a szülők hálószobájába, hanem a saját ágyában alszik éjszaka, akkor kipihenten ébred.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megszúrtak egy férfit Cigi az alvázban Baleset Rongáltak az Ady Endre úton Fqkaszát loptak

sopron» A Kossuth Lajos utcai telefonfülkében egy vérző hátú férfi kér segítséget –… Tovább olvasom