Délmagyar logó

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 21°C Még több cikk.

Gyermekcsínyből bűncselekmény

A megyében a 2003-tól ismertté vált bűnelkövetők közel tíz százaléka volt gyermek- vagy fiatalkorú. A rendőrségi szakemberek szerint ez a korosztály főként vagyon elleni bűncselekményekben vesz részt.
Három év bűnügyi adatainak tükrében csökkenő tendenciát mutat a gyermek- és fiatalkorú bűnelkövetők száma. Dr. Csokán Csaba rendőr alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának vezetője megállapítását számokkal igazolta. „A 2003-ban ismertté vált 3968 bűnözőből 123 volt gyermek-, 349 fiatalkorú. A 2004-ben felderített 4228 bűnelkövetőből 194 volt gyermek-, 442 pedig fiatalkorú. Tavaly a megyében 4783 tettes vált ismertté, ebből 113 gyermek-, 371 fiatalkorú. A bűncselekmények elkövetőinek átlagosan tíz százaléka került ki a tizennyolc éven aluliak köréből. Az egész megyét tekintve csökkent – kivételt csak Győr képez – a számuk.
Ennek a korosztálynak a tagjai leggyakrabban vagyon elleni bűncselekményeket, főként lopásokat követnek el, de súlyosabb bűncselekményekkel is találkoztunk már. Abban, hogy ezek a gyerekek elkövetőkké válnak, nagy szerepe van a szocializációnak. Szülői, családi, vagy kortársi mintát követnek. A szülők sokszor nincsenek tisztában vele, gyermekük kivel, mivel tölti szabadidejét” – mondta el dr. Csokán Csaba.
Kovács Sándor alezredes, osztályvezető-helyettes konkrét példákkal egészítette ki a fentieket:
„ Az egyik győri iskolában egy háromfős társaság az alsóbb évfolyamosoktól kérte el rendszeresen a tíz-

óraijukat, zsebpénzüket. Később arra kényszerítették a megfélemlített gyerekeket, hogy havi rendszerességgel pénzt adjanak nekik. A szülők észrevették, hogy otthonról értékek, pénz, ékszerek tűntek el. Ezt jelezték a rendőrségen, így indulhatott meg a büntetőeljárás. Sajnos a gyermekek nem tudják elkülöníteni, hogy mi az, ami még gyermekcsíny és mi az, ami már bűncselekmény. A szülők felelősségével kapcsolatban említeném azt az esetet, amikor szintén egy győri iskola melletti játszótéren három lány elszívott egy »jointot«. Közülük kettő olyan rosszul lett, hogy az intenzív osztályra kellett vinni őket. Utána az iskola kezdeményezte azt a szülői fórumot, ahová bennünket is meghívtak. Önmagáért beszél, hogy a tantestületen és rajtunk kívül csak néhány szülő vett részt a találkozón” – tájékoztatott az alezredes.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Horváth Balázs egykori belügyminiszter

Elhunyt Horváth Balázs, a Fidesz - Magyar Polgári Szövetség képviselője - közölte a politikus… Tovább olvasom