Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 25°C Még több cikk.

Gyertyagyújtással búcsúztatták kórházukat

Pénteken éjjel gyertyagyújtással búcsúztatták egykori munkahelyüket azok az orvosok és nővérek, akik nem kötöttek szerződést az egri Markhot Ferenc Kórház új üzemeltetőjével a Hospinvest Zrt-vel. A Heves megyei közgyűlés pénteki ülésén döntött végleg arról, hogy a magáncég átveheti a kórház működtetését.
A éjszakába nyúló demonstráción több száz szimpatizáns vett részt. Az résztvevők fájlalták, hogy bár a kórház területén belül szerették volna megtartani a megemlékezést, de a Hospinvest már nem engedte be őket az intézmény területére.

- Úgy érzem kicsit mindannyian belehaltunk a harcba - hangsúlyozta Hegyaljai Judit, az EDDSZ helyi elnöke. Felszólalásában megköszönte azt az egyéves harcot, amellyel szerették volna a megyei önkormányzat tulajdonában tartani a kórházat. Reményét fejezte ki, hogy egyszer még sikerül visszaszerezniük az intézményt. Ezután a 3-4 száz megemlékező gyertyát és virágot helyezett el a kórház kerítésére.

A minaret szomszédságában tartott megemlékezésen felszólalt Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti listavezetője, és Vona Gábor, a Jobbik elnöke is. Ekkorra már mintegy 100-150-en maradtak a téren. Morvai Krisztina többek között hangsúlyozta: idegen kézre kerül Magyarország, így annak egészségügyi intézményei is. Elérkezettnek látta az időt arra, hogy az emberek az egri kórházvédőkhöz hasonlóan kimondják: "elég volt".

A "kórházvédőkkel" szolidaritását fejezte ki Vona Gábor, a Jobbik elnöke is. A háromórás megemlékezést követően békésen vonultak el az emberek. A megemlékezést egyébként több mint száz rendőr biztosította.

Olvasóink írták

 • 13. macilaci 2008. november 02. 17:44
  „Csak nehogy a szentesi és a vásárhelyi kórházat is a Medisyst Kft. vegye át.....Bár vásárhely esetén a helyi bratyik is elseftelhetik....
  Szentes esetében,mivel 100 milla körül halmozott fel tartozást,ugye ok a "privatizálásra"""amit majd a megye fityeszes dísz(rongyos)pintyei majd megoldanak......Csőke és társai segítségével... (eltapsolnak)...csak az egri balhé után várni kell,még egy kicsit csendesedik....Aztán megint bedobnak egy szívatós témát,had szopja az aljanép...a függönymögött meg "tesszük a dolgunkat""Kellemest a hasznossal....fityesz módra”
 • 12. macilaci 2008. november 02. 17:33
  „Csak a szélesebb tájékoztatás végett..

  "Mikola Istvánnak ismét sikerült felkavarnia a kedélyeket a Fidesz háza táján. Nyílt kiállását a HospInvest mellett sokan nem nézték jó szemmel. A Hirszerzo.hu-nak megszólaló, a Fideszt jól ismerő források viszont egyöntetűen vallják: a "nemzet orvosa" konzekvens, ráadásul nincs is alternatívája a párton belül.
  A Fidesz egészségügyi belháborújába végül Orbán Viktornak kellett beavatkoznia, aki bár Mikola Istvánnal szemben nem alkalmazott retorziót, hogy ismét a privatizáció mellett tette le voksát, nyílt levélben mégis megpróbálta megnyugtatni a kedélyeket - írja a Hirszerzo.hu.
  Mikola István ugyanis nagy botrányt váltott ki azzal, amikor Kökény Mihály társaságában látogatást tett a napokban a HospInvest által működtetett kiskunhalasi kórházban, ahol többek között azt mondta: a sokat támadott céget nem tartja profitérdekelt pénzszivattyúnak. A Magyar Nemzet pedig szombati számában támadta ezért Mikolát, mint írták, több fideszes politikus is felháborodott Mikolán, de névvel egyikük sem akart nyilatkozni.
  Amit szabad Mikolának...

  Egyes vélemények szerint azonban a konfliktus túlmutat a politikai helyezkedésen. "A pártpolitikai belharcot a piac felosztási háborúja is tetézte" - fogalmazott az egyik politikus. Az országban ugyanis nemcsak a Fidesz által baloldalinak tartott HospInvest működtet kórházakat, hanem a szakmai körökben jobboldalinak tartott Medisyst Kft. is. Ez a cég működteti például a körmendi, mezőtúri és tapolcai kórházat. A Medisyst még 2006-ban vált ki a HospInvestből, az egyik tulajdonosa pedig Németh Attila, a Fidesz egykori Vas megyei egészségügyi bizottsági elnöke. A Medisyst azonban nem ostorozza úgy a Fidesz, mint a HospInvestet.

  Pesti Imre ezt a Népszabadságnak azzal magyarázta, hogy az arról szóló döntéseket jórészt még a 2006-os választások előtt hozták meg a fideszes önkormányzatok, s csak később vált nyilvánvalóvá, hogy az MSZP-SZDSZ-es többség több-biztosítós egészségügy létrehozását tervezi. A privatizációról szóló ajánlás viszont csak később, tavaly ősszel született.
  http://www.delmagyar.hu/belfold_hirek/hatalmi_harc_a_fideszben_ki_lesz_az_egeszsegugyi_miniszter”
 • 11. tanczosj 2008. november 02. 09:04
  „Üdv. a fórum íróinak és olvasóinak egyaránt.
  Szerintem, de lehet hogy nincs igazam, de a hippokráteszi eskü az emberek gyógyításáról szól, és nem a munkáltatók közötti válogatásról.

  2001-ben Bartha László szegedi Fideszes polgármester kezdeményezte a városi korház privatizációját / nem jött létre /Szombathelyen a Fidesz privatizálta a korházat, Debrecenben is privatizálva van a kórház, Berettyóújfaluban a Fidesz által támogatott polgármester most szorgalmazza a korház privatizációt.
  NEM ÉRTEM:MIRŐL VAN SZÓ??????????

  A 9-es fórumozónak üzenem, hogy Én tiszteletben tartom a véleményét, de olvassa el az enyémet is.
  Amire Ön hivatkozott újságcikk helyesen így szól, csak valószínűleg elírás történt. Egy is lemaradt.
  FIDESZ:A SZOCIALISTÁKNÁL /IS/ NORMA A MUTYIZÁS
  Aki esetleg feledékeny egy-két név: Kaja Ibrahim Joszif Tot, Várhegyi Attila,Káel Csaba, Ezűsthajó Kft, Happy End Kft. stb.
  Kellemes vasárnapot! tanczosj”
 • 10. Argosz 2008. november 01. 16:36
  „Szegeden a járóbeteg ellátásban ,4-vagy 5 területet ez a cég üzemeltet már lassan 5-éve,A Kiskunhalasi kórházat stb. az egészet Ő üzemelteti már több éve,a betegek megelégedésére.A 9-es írónak pedig csak annyit,hogy olyan mindig is volt meg lesz is,hogy esetleg 1-2 órát valakit a folyosón helyeznek el átmenetileg.”
 • 9. hajrá 2008. november 01. 15:37
  „Itt csak néhány dologról feledkeztek meg hozzászólók!
  A Hospinvest úgy nyerte el a jogokat, hogy több mint 1 milliárdos tartozása van. Ez jogtalan, ezért tüntettek az emberek!
  Plusz a másik tény: arról persze nem szólnak a hírek,h ogy mennyi dolgozót küldtek el eddig az átvett kórházakból.
  Ja és biztosan nem látattok a HírTv felvételeit amikor a gyöngyösi kórházban a 80 éves nénit a folyóson pelenkázták, mert nem volt neki hely a kórteremben.
  Nem utolsó sorban pedig a hiányzó orvoskat pedig olyankkal pótolták akiknek nem volt alapfeltétel a magyar nyelvtudás! Biztosan el fogja tudni nektek magyarázni a dolgokat ha betegek lesztek! Nos akkor aki ilyen egészségügyet akar az írjon hülyeségeket hozzászólásként!!!!
  Igazán humánus, jogkövető és európai cég!!!!
  A szocialista mutyi hozadéka az egész történet!!!!”
 • 8. egy szegedi 2008. november 01. 13:35
  „Tisztelt Hegyaljai Judit egy picit hülyeségeket beszél.A kórház tulajdonjoga az maradt az Önkorié,csak az üzemeltetési jogot kapta meg a Hopi.
  Ellenzékinek: Az a baj,hogy most már nem lehet közalkalmazottként a magánrendelős beteget a kórházban kivizsgálni aztán meg privátban elkérni a lóvét? A lehetőség adott a kimaradt dokiknak is ,hogy most megmutassák mit tudnak privátban felmutatni.Ezért küzdött a krém,ami nem baj ,csak belevitték, a nekik kiszolgáltatott asszisztenciát is a hatalmi harcukba és gyanítom ők járnak majd rosszabbul.Szvsz abból a pár százból ,szinte mind bánja már,hogy a "jóságos" profra,főorvos "úrra ? " hallgatott!”
 • 7. fapofa 2008. november 01. 13:23
  „5-nek: mindenkinek felajánlották a további munka lehetőségét! Aki nem élt vele, bizonyára a végkielégítésre, meg a munkanélküli segélyre pályázott. Vagy néhányan annyira hülyére vették őket, hogy nem volt más választásuk. Volt egy párt, amelyik belerángatta őket ebbe a helyzetbe, ha hagyták magukat, hát magukra vessenek! Tucatjával volt ilyen helyzet 89-90-ben is, amikor a nagyszájú hőzöngők rövid úton pofára estek, mert a kutya sem foglalkozott tovább velük.
  Ami az e.ü. szétverését illeti, az a népszavazással kezdődött és most a munkanélkülivé váló dolgozók isszák a levét.”
 • 6. BSC 2008. november 01. 12:52
  „kedves ellenzéki. Ez a független hírügynökség híre.”
 • 5. ellenzéki 2008. november 01. 12:40
  „Csak "gratulálni" tudok az előttem szólóknak!!! Ha netán más sajtót is olvasnának, nemcsak a DM-t, akkor esetleg megtudnák, hogy nem egy-két hőzöngő volt, hanem több , mint fél ezer kisemmizett ember!! November elsején 602 egri egészségügyi dolgozónak, köztük 120 orvosnak szűnt meg a közalkalmazotti jogviszonya.! Ők valószínűleg Önöknél jobban tudják, saját bőrükön érzik, és jól átgondolhatták az elmúlt 1 év alatt, hogy miért tartják elfogadhatatlannak a Hospinvest feltételeit! Bizonyára Önöknek még nem halt meg hozzátartozója az egészségügy szétverése miatt!!!....”
 • 4. hűhó 2008. november 01. 11:19
  „Volt ám sok hűhó a semmiért. Fideszes orvosbukta, torkán akadt a hőzöngőknek.”
 • 3. */* 2008. november 01. 11:17
  „A nagyatádi kórházat is a H.Invest ZRt. vette át.......
  Tökéletesen meg vannak elégedve a kórház munkájával, a fizetéssel, a körülményekkel az ott dolgozók.
  Ez az egri műbalhé már kezd kissé terhes lenni....!!”
 • 2. Botorka 2008. november 01. 11:05
  „Na tessék! Ha valami nem sikerül a Fidesznek, rögtön ott a segítség, Jobbik (a drága Morvai Krisztinával), meg az árpádsávos gárdisták. Az egriek meg sehol. Hát ennyire hülyék ott az emberek, hogy hagyják elkótyavetyélni a kórházukat? Vagy éppenhogy okosak?”
 • 1. aggodalom 2008. november 01. 10:55
  „Szomorú dolog,hogy egy egyetemi oktató szónokol csak azért,hogy magát mutogassa.Tudomásul kell venni,hogy az EU tagja vagyunk.Ebben a helyzetben több mint álságos arról beszélni,hogy idegen kézre kerül Magyarország.Tudomásom szerint magyar emberek dolgoznak majd,jobb körülmények között/talán/jobb fizetésért Egerben.Nyilvánvaló,hogy egy befektető hasznot akar.De ezt teszi minden magyar és nem magyar befektető is.Ha szakmailag nem lesz jó az ellátás azt majd
  az ÁNTSZ ill.OEP-nek kell ellenőrinie.Ha már a hálapénz megszünne a magasabb fizetés miatt megérte a dolog.Persze ezt nyilván féltik egyesek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkezdődtek az elbocsátások a pénzügyi válság miatt

Már Magyarországon is elérték az ezres nagyságrendet a nemzetközi pénzügyi-gazdasági válság miatti… Tovább olvasom