Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Gyertyák a roma áldozatokért

Hatvan éve, augusztus 2-ról 3-ra virradó éjszaka több mint húszezer roma esett áldozatul a holokausztnak. Győrben tegnap gyertyagyújtással és néma főhajtással emlékeztek a többnyire névtelen áldozatokra.
Megyénkből több mint kétezer cigány embert hurcoltak el és végeztek ki az auschwitz-birkenaui haláltáborban. A még élő hozzátartozók és családta-

gok, a győri és a kisebbségi városvezetők gyertyát gyújtottak a deportáltak emlékére a roma kisebbségi önkormányzat Szigethy Attila úti közösségi helyiségében. Balogh József polgármester a magyar történelem legszomorúbb időszakaként beszélt a holokausztról, ami Győrben és környékén több ezer zsidót és romát érintett.
– Nagycsaládos szegény emberek haltak meg ártatlanul és úgy, hogy sok esetben még a nevüket sem jegyezték fel – szólt megemlékezésében a város első embere.

– Ez is jelzi, hogy a puszta létüket is megkérdőjelezték. Nem feledkezhetünk meg sem erről, sem a többi, értelmetlen kivégzésről, aminek a pontos adatait és feljegyzéseit örök homály fedi. Ennek okán is törvényes gátat kell szabni az időnként felszínre kerülő rasszista megnyilvánulásoknak, a megkülönböztetés bármiféle megnyilvánulásának. Erre kötelez bennünket az idő, az emlékek és az egymás iránti szolidaritás.

Pádár László megyei kisebbségi elnök elmondta, hogy a megyeszékhelyen a győri közösségi házon belül szeretnének egy mementót elhelyezni – örök tanulságul, hogy a roma holokauszthoz hasonló borzalom soha többé ne ismétlődjön meg.

– Eddig ilyen céllal sem a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumától, sem máshonnan nem kértünk pénzt, ám terveink szerint az emlékhelyet a közösségi ház bejáratánál – egy örökmécsessel együtt – alakítjuk ki, a jövő évi megemlékezést már itt tartjuk – erősítette az információt meg az elnök.

Várják a hozzátartozókat

A budapesti, Páva utcai Holokauszt Emlékközpont tegnap estétől éjjel 2 óráig rendkívüli nyitva tartással tisztelgett az áldozatok előtt. Ma délelőtt 11 órakor gyertyagyújtással, siratódalok éneklésével és az áldozatok neveinek felolvasásával folytatják az emlékezést. A szervezők várják a túlélőket és a hozzátartozókat, arra kérve őket, hogy minél többen jöjjenek el és töltsék ki azt az adatlapot, amelyeknek segítségével az emlékközpont gyűjti a holokauszt magyar áldozatainak neveit.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Emléktábla a roma áldozatokért

A magyarországi roma holokausztban érintett 570 település közül mindössze 8 helyen állítottak 1944… Tovább olvasom