Délmagyar logó

2018. 10. 21. vasárnap - Orsolya 10°C | 17°C Még több cikk.

Gyógyító gombák erdőn-mezőn

Gyógyító gombák is élnek Magyarországon – a nagy nyári esőzések nekik is kedveznek. Éppúgy, mint a legkülönbözőbb ehető és mérgező gombáknak. Akkor is mutassuk meg a gyűjtött gombát szakértőnek, ha biztosak vagyunk a dolgunkban. Magyarországon évente nyolc-tíz, halálos gombamérgezés van.
Az ehető piruló galócát a párducgalócával lehet leginkább összekeverni. Fotó: MTI
Hogy ehető és mérgező gombák egyaránt vannak, mindenki tudja – ám, hogy léteznek gyógyító gombák is, az korántsem közismert. Pedig nálunk is találhatók olyan gombák, melyek gyógyhatása kétségbevonhatatlan – hívja föl a figyelmet Hajdú Mihály mikológus, okleveles gombaszakértő, a Csemete Természetvédelmi Egyesület gombászszakosztályának vezetője.
Legismertebb az óriás pöfeteg, melynek jelentős az immunrendszer-erősítő, sebgyógyító hatása. Ezt nemrég még a népi gyógyászat is hasznosította. – Gyermekkoromból emlékszem: ha kapáláskor valaki megvágta a lábát, nagymamám óriás pöfeteg spóráit szórta a sebbe. A ruhával bekötözött seb két-három napon belül begyógyult – meséli a szakértő. A másik legismertebb gyógyító gomba, a fogyasztva vérrögképződést gátló hatású júdásfülgomba, eredetileg távol-keleti – de ma már Magyarországon is él, főleg elhalt ágrészeken található.

„Fafülgomba" néven kínai éttermek jellegzetes ételalapanyaga, és szárítmányát is kapni lehet. Immunerősítők a laskagombák is, éppúgy, mint a szintén távol-keleti eredetű, már nálunk is termesztett shii-take. Utóbbi fiatalító is, emellett ízületi bántalmakra, köszvényre egyaránt jó. A gyapjas tintagomba csökkenti a vércukorszintet – de csak addig fogyasztható, míg meg nem feketedik.

Mielőtt föl akarnánk használni a gyűjtött gombát gyógyításra, vagy akár csak „sima" fogyasztásra, mindenképpen mutassuk meg szakértőnek! Magyarországon évente átlag nyolc-tíz halálos gombamérgezés történik, s ezek nem valósulnának meg, ha a gyűjtők nem mulasztanák el az ellenőriztetést. Legveszélyesebb a gyilkos galóca – a szezonja nemsokára kezdődik –, méreganyaga hosszú lappangási idő után, 8-36 óra múlva kezd hatni, mikor legtöbbször már gyomormosás nem segít a szerencsétlenül járton.

Minden ehető gombának megvan a maga mérgező párja, melyhez – a laikus számára – rendkívül hasonló, a szakértő számára azonban tőle jól elkülöníthető. A Dél-Alföldön legtöbb problémát a mezei szegfűgombával rendkívül könnyen összekeverhető parlagi tölcsérgomba, illetve annak fehér változata okozza, melynek fogyasztása súlyos mérgezést okoz. Egyaránt réteken, legelőkön fordul elő, ám míg a szegfűgomba tejeskávészínű, a parlagi tölcsérgomba piszkosfehér. Formai különbségek is adódnak, a tölcsérgomba tönkje például görbe, és vannak további különbségek is.

A gyilkos galócát legtöbbször a zöldes kalapszínű galambgombákkal, legelsősorban a varashátú galambgombával keverik össze. A laskagombáknak a világító tölcsérgomba a mérgező „párja". Az ehető csiperkéket a karbolszagú vagy sárguló, továbbá a tintaszagú csiperkével lehet leginkább összekeverni, s a döggombával is. Az – ehető – piruló galócát pedig a párducgalócával, a nyárfa-érdestinorút a változékony tinorúval.

Ingyenes ellenőrzés
Hajdú Mihály a hét minden napján ingyenes gombaügyeletet tart, reggel 9-től este 8-ig fogadva a gombát ellenőriztetni kívánókat Algyőn. Előzetesen célszerű telefonon bejelentkezni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Alonso 14. sikere

A vb-címvédő spanyol Fernando Alonso (Renault) nyerte a Forma–1-es autós gyorsasági… Tovább olvasom