Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Gyógyszerkölcsönhatások

Figyelembe kell venni, hogy az INR-értéket nemcsak a bevett Syncumar adagja határozza meg.

Gyakran figyelembe kell venni, hogy az INR-értéket nemcsak a bevett Syncumar adagja határozza meg, hanem az együtt szedett egyéb gyógyszerek. Hasonlóképpen az elfogyasztott alkohol, illetve az étkezés is, az élelmiszerek különböző mértékű K-vitamin-tartalma miatt. A véralvadáshoz szükséges egyik fehérje (prothrombin) képződéséhez K-vitamin szükséges. A Syncumar azonban gátolja a K-vitamin hatását, ezért nehezebben alvad a vére annak, aki Syncumart szed.

K-vitamin ellen hat

A K-vitamin a szervezetbe egyrészt az elfogyasztott táplálék útján juthat be, másrészt a saját baktériumflóránk által termelődik. Mivel a Syncumar a K-vitamin ellen hat, nyilvánvaló, hogy ha valaki olyasmit eszik, amiben sok a K-vitamin, több Syncumart kell szednie.
A Syncumarral együtt szedett gyógyszerek is befolyásolják az INR-szintet, ezért mindig kérdezzük meg új gyógyszer felírása esetén az ellenőrzést végző orvost, hogy nem kell-e módosítani a Syncumar adagját.

Veszélyes az alkohol

Az általánosan szedett gyógyszerek közül különösen a reumagyógyszerek fokozzák a Syncumar hatását, ilyenek az Indomethacin, Naprosyn, Voltaren, az Aspirin (Kalmopyrin, Colfarit). A fájdalomcsillapítók közül az Algopyrin, a Demalgon nem befolyásolják a Syncumar szedését, mint ahogy a „közönséges" antibiotikumok sem. Az alkoholfogyasztás nagymértékben befolyásolja a Syncumar hatását, ezért Syncumar-kezelés mellett csak korlátozott mértékben fogyasszon alkoholos italt.
A Syncumart szedő beteg, mielőtt valamilyen, korábban nem szedett gyógyszert kezd szedni, szerencsés, ha konzultál a kezelőorvosával.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Palesztin rendőrök lepték el a rafahi határátkelőt

A Gázai övezetben uralkodó állapotok, a törvényesség hiánya miatti felháborodásukban palesztin… Tovább olvasom