Délmagyar logó

2017. 04. 28. péntek - Valéria 14°C | 23°C Még több cikk.

Gyógyszervásárlás az internetről?

A gyógyszerészkamara szerint a betegek a világhálón keresztül rendelhetnének gyógyszert maguknak.
A Magyar Gyógyszerész Kamara javaslata szerint megoldható az online gyógyszerellátás. A betegek a hálón intézhetnének kérdést a patikákhoz, megtudhatnánk, kapható-e a gyógyszer, amire szükségük van, és le is adhatnák a megrendelést az interneten keresztül. De csak nem vényköteles szerekre.

– Németországban egy holland cég két éve kezdett internetes gyógyszerellátással foglalkozni. Eleinte nagy felháborodás közepette. Mára elfogadottá vált, de sok uniós tagállamban tiltott ez a szolgáltatás. Nálunk most került napirendre – mondta lapunknak dr. Váczi József, a megyei gyógyszerészkamara elnöke. Szerinte akkor működhetne jól a rendszer, ha a patikusok javaslata, azaz szakmai szempontok alapján valósulna meg.

Elmondása szerint az e célra kialakított honlapon a beteg rákattinthatna a termékre, amihez hozzá szeretne jutni. Azután ki kellene töltenie egy különböző adatokat kérő megrendelést. Az igény az országos kamara szerverére futna be, ahol összegyűjtenék, mely gyógyszertárak vállalják ilyen formában is az ellátást, és azt értesítenék, amelyik a legközelebb van a beteghez. Így mire a vevő odamegy a patikába, beszerzik vagy elkészítik a kért szert. Dr. Váczi szerint azonban csak ezért nem lenne értelme a rendszer kialakításának. Úgy véli, futárokkal lehetne megoldani a házhoz szállítást, de persze ez pluszköltséget jelentene.

„ Ha a beteg a gyógyszerésztől veszi át a gyógyszert, akkor a kiadáshoz biztosan tájékoztatás is kapcsolódik, de nem zárkózhatunk el ettől a technikai fejlődés nyújtotta lehetőségtől."

Egyelőre nem tudni, mi lesz a kezdeményezés sorsa, de az előzetes felmérések szerint az ország 2050 gyógyszertára közül 400–500 csatlakozna a programhoz. Ahol működik az unióban az online ellátás, ott azt a lakosok 20 százaléka, főként fiatalok veszik igénybe.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tévében az MK

Labdarúgás

A Magyar Labdarúgó Liga és a Magyar Labdarúgó Szövetség három évre… Tovább olvasom