Délmagyar logó

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -3°C | 4°C Még több cikk.

Gyöngyösi: a keleti nyitás a magyarság számára nemzeti érdek

A Jobbik frakcióvezető-helyettese közölte, pártja üdvözli, hogy a kormány legalább a retorika szintjén hangsúlyozza a keleti nyitás fontosságát.
A keleti nyitás nemzeti érdek a magyarság számára – mondta Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezető-helyettese, az Országgyűlés külügyi bizottságának alelnöke szombaton sajtótájékoztatón, amelyet Bugacon, a péntektől vasárnapig zajló negyedik Kurultáj hagyományőrző lovasrendezvény helyszínén tartott.

Gyöngyösi Márton szerint az idén is tömegeket vonzó rendezvény bizonyítja, hogy a magyarokat jobban érdeklik valós ősi gyökereik, mint a ködös finnugrizmus". A Kurultáj olyan esemény, amely a magyarságnak segít visszatalálni eredetéhez – fogalmazott, hozzátéve, hogy a politikusok dolga az itt tapasztalható közösségtudatot a diplomáciában is érvényre juttatni.

A frakcióvezető-helyettes elmondta: a magyar emberek Magyarország államisága és a nemzet eredete miatti kötődéseik következtében sajátos módon európai és keleti identitástudattal egyaránt rendelkeznek. Újra meg kell teremteni azonban e kettő egészséges arányát, miután az elmúlt 150 évben hangsúlyozottan eltolódott az identitáskeresés a nyugati irányba.

Gyöngyösi Márton szerint a Kurultáj egyik legfontosabb üzenete, hogy nem vagyunk elszigetelt nép. Észre kell vennünk azokat a turáni-szkíta nemzetközösséghez tartozó társainkat, akik testvérként tekintenek ránk - mondta a Jobbik frakcióvezető-helyettese, az Országgyűlés külügyi bizottságának alelnöke.

A politikus utalt arra is: üdvözlik, hogy a kormány legalább a retorika szintjén" hangsúlyozza a keleti nyitás fontosságát, amely a magyarság számára nemzeti érdek. A Jobbik azonban elkötelezett, hogy minél több konkrét lépést is megtegyen Magyarország ezen az úton.

Novák Előd, a párt alelnöke a tájékoztatón elmondta: mindezek szellemében szeretnék elérni, hogy a kormány állami támogatást biztosítson egy a magyarság valós gyökereit kutató őstörténeti intézet létrehozásához, illetve működéséhez, valamint a finnugor helyett egy turáni világtalálkozó szervezéséhez. Ugyancsak szeretnék elérni, hogy költségvetési forrásból történelmi akciófilmek is készüljenek.

Novák Előd közölte azt is, hogy a Jobbik hétfőn a hagyományőrző eszközök kulturális rendezvényeken történő viselését és használatát szabályozó határozati javaslatot nyújt be az Országgyűlésnek.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az MSZP esélyteremtő felsősoktatást ígér

A szocialisták emellett kilátásba helyezik a hallgatói szerződésekben foglalt "röghözkötés"… Tovább olvasom