Délmagyar logó

2017. 08. 19. szombat - Huba 20°C | 35°C Még több cikk.

Gyöngyösi Mártont feljelentette Mesterházy és Steiner

A nemzetiszocialista rendszer bűneinek tagadása miatt feljelentette Gyöngyösi Mártont, a parlament külügyi bizottságának jobbikos alelnökét Mesterházy Attila, az MSZP elnöke és Steiner Pál szocialista országgyűlési képviselő.

Steiner Pál pénteken sajtótájékoztatón elmondta: a feljelentést a legfőbb ügyészségen tették, noha a vádhatóságnak véleményük szerint hivatalból kellene eljárnia a Jobbik külügyi szóvivője ellen.

A büntető törvénykönyv szerint aki nagy nyilvánosság előtt a nemzetiszocialista vagy a kommunista rendszerek által elkövetett népirtás és más, emberiség elleni cselekmények tényét tagadja, kétségbe vonja vagy jelentéktelen színben tünteti fel, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Az MSZP-s politikus azt is bejelentette, hogy a pártelnökkel közösen a XI. és XXII. kerületi ügyészségen törvényességi ellenőrzési eljárást kezdeményezett a Jobbik ellen, amiért Gyöngyösi Márton a párt politikusaként a The Jewish Chronicle című folyóiratnak adott nyilatkozatában megkérdőjelezte a holokauszt magyarországi áldozatainak a számát, azt a tényt, hogy több százezer magyar állampolgárt zsidó származása miatt gyilkoltak meg, illetve deportáltak a második világháború alatt.

Az MTI kérdésére Steiner Pál közölte: a törvényességi ellenőrzés során az ügyészség azt vizsgálja, hogy a Jobbik tevékenysége megfelel-e az alaptörvénynek, és ha működését alkotmányellenesnek találja, a folyamat vége a párt feloszlatása lehet. Mint mondta, az MSZP álláspontja, hogy a Jobbik "megvalósítja az intézményesített antiszemitizmust", parlamenti rangra emel elfogadhatatlan kijelentéseket.

Steiner Pál bírálta a kormány "lagymatagságát", amiért a Külügyminisztérium közleményben határolódott el Gyöngyösi Mártontól, noha - folytatta - a jobbikos képviselő nem politikai véleményt mondott, hanem bűncselekményt követett el. Az MSZP-s politikus szerint ez és több korábbi hasonló eset bátorítja az antiszemita hangokat. Példaként hozta, hogy az ügyészség nem indított hivatalból eljárást az ugyancsak jobbikos Gaudi-Nagy Tamás ellen, aki szerinte tavaly novemberben nyílt holokauszttagadást követett el az Országgyűlésben. (A jobbikos képviselő a költségvetés részletes vitájában azt kifogásolta, hogy a kiadási tételek között szerepel a párizsi békeszerződésből fakadó 1,7 milliárd forintos fizetési kötelezettség. Gaudi-Nagy Tamás ezután úgy fogalmazott: "Én nem tudok arról, hogy zsidó honfitársainkkal háborúban álltunk volna a második világháborúban, arról sem tudok, hogy Izraellel háborúban álltunk volna, hiszen Izrael akkor nem is létezett.")

A jobbikos Gyöngyösi Márton hétfőn sajtótájékoztatón azt mondta, továbbra is vállalja a The Jewish Cronicle folyóiratnak tett kijelentéseit, amelyeket szerinte a The Jerusalem Post manipulálva idézett. Kijelentette, fenntartja, hogy Magyarországon és világszerte is virágzik az "izraeli etnobiznisz", amely a holokauszt áldozatait használja fel, illetve azt is, hogy a holokauszt magyar áldozatainak számáról "vita van".

Olvasóink írták

 • 3. 751510 2012. február 10. 20:54
  „varadipal

  Arra a Kertészre gondolsz, aki német lapokban habzó szájjal mocskolja a magyarokat, köztük téged (?) is? Nyilván téged se zavarnak a tények...”
 • 2. StencilAtya 2012. február 10. 19:00
  „1. varadipal 2012.02.10. 17:43

  csak nem egy rettegő, kiválasztotthoz van szerencsénk?”
 • 1. varadipal 2012. február 10. 17:43
  „Talán elmehetne egy kicsit szétnézni Auschwitzba /Oswiecim/, majd a pár kilométerre lévő Birkenauba,/ és még 18 helyre Európában/ hogy a saját szemével is lássa, amit a világ értelmesebbik fele állít.De olvashatná a Nobel díjas Kertész regényeit is./Sorstalanság, Gályanapló, Kaddis egy meg nem született gyermekért.../.Csakelőbb vegye le a szemellenzőt. Csoda, hogy a nyugat rasszistának, antiszemitának bélyegzi az országunkat, ha ilyen ember képviseli?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

˝A Malév csődje magára vonja az IMF figyelmét˝

A The Wall Street Journal című amerikai és a Financial Times című brit lap csütörtökön a Malév… Tovább olvasom