Délmagyar logó

2018. 01. 17. szerda - Antal, Antónia -1°C | 8°C Még több cikk.

Gyöngyösi nem utazhat Rómába a külügyi bizottsággal

Ezt az Országgyűlés elnöke, Kövér László mondta kedden.

Gyöngyösi Márton jobbikos képviselő nem utazhat Rómába az Országgyűlés Külügyi Bizottságával - mondta Kövér László kedden Pápán.

Az Országgyűlés elnöke ezt a pápai Gyurátz Ferenc Gondolkodó Körben tartott előadása előtt tartott sajtótájékoztatón mondta az MTI kérdésére válaszolva, annak kapcsán, hogy az atv.hu hírportál értesülései szerint Kövér László kihúzta a küldöttség listájáról a jobbikos politikust.

A házelnök kifejtette: az Országgyűlés külügyi munkájának irányítása az ő hatásköre, és úgy gondolta, hogy "a külügyi bizottság elnökségének római utazását nem lenne célszerű a magyar nemzeti érdekek szempontjából feláldozni arra, hogy Gyöngyösi Márton teljesen vállalhatatlan és magyarázhatatlan nyilatkozatát kelljen ott akár őneki, akár másoknak interpretálni."

Kövér László hozzátette: "figyelve az európai sajtót, benne az olasz sajtót, amelyik bő teret szentelt ennek - a finoman fogalmazva rosszul sikerült - nyilatkozatnak, ez a veszély reálisnak tűnt a számomra."

Az Országgyűlés elnöke megjegyezte: Gyöngyösi Mártont nem tartja alkalmasnak a külügyi bizottság alelnöki posztjának betöltésére, "viszont arra nincsen módom - a demokrácia szabályainak figyelembe vételével -, hogy őt erről a posztról elmozdítsam, vagy akár csak eltanácsoljam. Ez a Jobbik felelősségi körébe tartozó lépés: ha ők úgy látják, hogy nem kívánják elmozdítani erről a pozícióról Gyöngyösi Mártont, akkor ennek az ódiumát nekik kell viselniük."

Mint mondta: neki viszont feladata biztosítani, hogy az Országgyűlés delegációi mindig olyan összetételben menjenek egy másik országba Magyarország hírét vinni, hogy az összetétel is garantálja azt: valóban a nemzeti érdekeket fogják képviselni, nem pedig olyan eseményeknek lesznek - akár akaratlanul is az elszenvedői -, amelyek kifejezetten rontják Magyarország nemzetközi pozícióit.

A jobbikos Gyöngyösi Márton múlt hétfőn elhangzott - az államfő, a kormány, pártok és civil szervezetek elítélő reakcióit kiváltó - azonnali kérdésében annak felmérését szorgalmazta, hogy "a magyar Országgyűlésben és a magyar kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára".

Olvasóink írták

 • 4. zero 2012. december 05. 10:33
  „Borzalmas történelmi emlékek rémlenek fel. 1917-ben Oroszországban, majd 1945 után Magyarországon és másutt is azzal kezdődött a kommunista terror, hogy ,,reakciósnak", a ,,nép, a demokrácia ellenségének", ,,burzsujnak", ,,kuláknak" nevezték mindazokat a személyeket, akiktől a hatalom új birtokosai meg akartak szabadulni. A történelem mintha ismételné önmagát. Akkor is minden a szavakkal és a listákkal kezdődött, nemdebár? A kommunisták ellenfeleiket először megbélyegezték, majd következett a ,,reakciósok" és a ,,kulákok" összeírása, végül pedig jöttek a letartóztatások és a kivégzések.”
 • 3. p71 2012. december 05. 09:59
  „Náéhány dolgot azért ne felejtsünk el!Izrael miniszterelnöke azt mondta felvásárolják Magyarországot,léptünk erre valamit,tiltakoztunk?Semmit!Izraeli kémrepülőgép repkedett a légtérben engedély nélkül,és tettünk valamit,tiltakoztunk?Semmit!Jó lenne már ha Gyöngyösin kívül más is látni kezdene néhány dolgot......”
 • 2. anyahajókabinajtóhajtogató 2012. december 05. 09:38
  „Kövér hányszor köpi le a tükörképét naponta?”
 • 1. Mozimasiniszta 2012. december 04. 23:17
  „bő lére eresztette ezt a Fidesz, valószínűleg sokáig fogják inni....”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Busszal ütközött egy autós Salgótarjánban

Az autó sofőrje életveszélyesen megsérült - közölte a rendőrség. Tovább olvasom