Délmagyar logó

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 14°C | 23°C Még több cikk.

Gyöngyöspata - Tényfeltáró bizottság létrehozását javasolja a Fidesz

Tényfeltáró bizottság létrehozását kezdeményezi a Fidesz a Gyöngyöspatán történtek miatt, illetve a településen zajló események tisztázására - jelentette be a parlament rendészeti bizottságának fideszes elnöke. Kocsis Máté később az MTI-t úgy tájékoztatta, hogy a tényfeltáró bizottságra a házszabály szerinti eseti bizottságra vonatkozó szabályok vonatkoznak, így az nem paritásos, de a testület létszámáról a Fidesz-frakció egyeztetni fog az ellenzékkel.
Kocsis Máté csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján közölte: a testületnek egyebek mellett ki kell vizsgálnia a gyöngyöspatai romák múlt heti utaztatásának körülményeit, választ kell kapnia arra, kik és milyen céllal vettek részt ennek az akciónak a szervezésében, végrehajtásában, "ki és miért hazudta azt, hogy evakuálás történik", és miért keltett pánikot, miközben a vöröskereszt világossá tette, hogy egy régóta szervezett utazási programról van szó. Kérdés az is, milyen szerepet játszott az ügyben, kinek a megbízása alapján járt el, és "hazudott evakuálását" az LMP kampányát finanszírozó amerikai üzletember - tette hozzá.

Vizsgálni kell azt is - folytatta -, kik állnak a magukat rendfenntartóknak álcázó "egyenruhás bűnözők" mögött, kik és miből finanszírozzák az ő működésüket.

A politikus hozzáfűzte, azt is szükséges tisztázni, hogy milyen szándék vezérli, milyen politikai felelősség terheli az ellenzéki pártokat - mint fogalmazott - "jól összehangoltan" közreműködve az ország feldúlásában. "Szeretnénk az ügyben is tiszta vizet önteni a pohárba, hogy kinek áll érdekében - hasonlóképpen az új alkotmány és a médiatörvény esetéhez -, hogy elszaladjon a külföldi sajtóhoz, és azt a látszatot keltesse, mintha Magyarországon valamiféle polgárháborús helyzet lenne, (...) és lejárassa külföldön az országot" - közölte Kocsis Máté.

Az országgyűlési képviselőkből álló vizsgálóbizottság május közepén alakulhat meg. A testület tagjainak számáról a képviselő egyelőre nem tudott pontos adatot mondani, de kiemelte, elvárják minden parlamenti párttól, hogy képviseltesse magát benne. Ha az ellenzék nem venne részt a bizottság munkájában, azt egyenlőnek tartanák egy beismerő vallomással - jegyezte meg.

Az ügy politikai felelőseit mindenképpen meg kell találni - jelentette ki a kormánypárti politikus, aki hozzátette: azokkal ellentétben, akik Gyöngyöspatán vagy bárhol az országban káoszt és rendetlenséget akarnak, a kormány és a Fidesz-frakció rendet szeretne. "Úgy néz ki, hogy amit (...) mondunk, vagyis hogy nem tartjuk szerencsésnek az etnikai vagy bármilyen indulatok gerjesztését az ország bármely pontján, nem talált halló fülekre az ellenzéki pártoknál" - mondta. Hangsúlyozta, senki nem úszhatja meg következmények nélkül, aki törvénysértést követ el az országban, "legyen az cigány származású elkövető, legyen az a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagja, legyen az országgyűlési képviselő akár".

Kocsis Máté szerint a Gyöngyöspatán és más településeken történtekkel kapcsolatban világosan látni, hogy a Jobbik "beleégett az úgynevezett rendfenntartási szerepébe", az LMP pedig szintén "beleégett múlt hét pénteken az egyik pártmecénása, egy amerikai üzletember, Richard Field szerepvállalásába". Utóbbinak a "homályos körülményeire" is választ keresnek majd - jegyezte meg. Az MSZP-re kitérve azt mondta, a legnagyobb ellenzéki párt is "beleégett", hiszen Gyurcsány Ferenc volt kormányfő a Facebookon pénzt ajánlott fel "evakuálásra", ami megint csak nem a közbiztonság érdekét szolgálja.

A rendészeti bizottság fideszes elnöke csütörtök délután az MTI megkeresésére azt közölte, hogy a tényfeltáró bizottságra a házszabály szerinti eseti bizottságra vonatkozó szabályok vonatkoznak, így az nem paritásos. (A paritásos azt jelenti, hogy mind a kormánypárti képviselőcsoportok, mind az ellenzéki képviselőcsoportok együttesen ugyanannyi képviselőt delegálnak a testületbe.) Hozzátette ugyanakkor, hogy a tényfeltáró bizottság létszámáról a Fidesz-frakció egyeztetni fog az ellenzékkel. "Nem az a lényeg, hogy hány tagú a bizottság, és milyen formában működik, hanem az ügy, amely miatt létrejött, valamint az, hogy az ellenzéki pártok is részt vegyenek benne" - hangsúlyozta Kocsis Máté.

Olvasóink írták

 • 11. dodó 2011. április 29. 12:14
  „Az igazi urak és tulajdonosok kötelezően előírják az országok helytartóinak, hogy a többség féken tartása érdekében mesterségesen fenn kell tartani a többség, illetve az adott országokban lévő cigány kisebbség közötti ellentéteket. Ezt pedig úgy lehet a legkönnyebben elérni, hogy különleges helyzetbe hozzák a cigányokat a pozitív diszkriminációval, a kivételezéssel és az úgynevezett "megélhetési bűnözés" elfogadtatásával. Így aztán az átlag többségi állampolgár a saját élete, vagyonkája védelmével van elfoglalva, s nem azt firtatja, hogy miképpen zajlik hazája kizsákmányolása. A világhatalom legfőbb támasza ma hazánkban a "jogvédő liberális értelmiség". A társadalom többsége a saját bőrén érzi a jelenlegi cigány helyzet tarthatatlanságát, de senki se gondolja, hogy a befogadó magyar ne akarná rendezni ezt a kérdést. Hogy ő is, meg a cigány is békességben élhessen, s ne a félelem legyen az uralkodó. Hogy a cigányság ne a bűnöző többségéről, hanem a kisebbségéről legyen ismert, ami a jelenleg sajnos csak többségi társadalom sajátossága.”
 • 10. 980815 2011. április 29. 10:30
  „Egy újabb eset,amiért követelem ezeknek a szegény,hányatott sorsú cigányoknak az integrálását.Csukjunk le minden nácit,és hagyjuk élni a cigókat.Pár év,és megoldódik a kisebbségi probléma.Módszeresen kiirtják majd a magyarokat,és akkor megszületik egy új ország,melynek neve cigány ország,és a címere a mostani koronás helyett,egy szekérkerék lesz.”
 • 9. bánki 2011. április 29. 08:48
  „A következő ,,tény feltárást" ajánlom !
  Majdnem megöltek egy férfit egy megjegyzés miatt Monorierdőn

  2011. április 29., péntek, 08:06 o Utolsó frissítés: 36 perce
  Szerző: FH Címkék: verekedés; bántalmazás; Monorierdő;
  A monorierdei vasútállomáson a későbbi áldozat egy megjegyzést tett egyikük barátnőjére, ezt bosszulták meg. A férfi azóta is válságos állapotban van, kórházban.
  A 48 éves férfi egy sértőnek vélt megjegyzést tett a monorierdei vasútállomáson a társaság egyik tagjának barátnőjére. A férfi ezután barátaival tért vissza az állomásra és baseball ütővel, husánggal és vascsővel összeverték a megjegyzést tevő embert, akit ezután életveszélyes állapotban vitt el a mentő és még most is válságos állapotban fekszik kórházban.
  A három támadóból kettő ellen emberölési kísérlet miatt indított eljárást a rendőrség, a harmadik ember ellen csoportos garázdaság a gyanú. Mindhármukat elfogták, de tagadtak. A támadóknak még több társuk is volt a gyanú szerint, őket még keresik a rendőrök - közölte a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság."”
 • 8. bánki 2011. április 29. 07:47
  „politikai bűnözők_ Orbán-Gyurcsány
  cigány bűnözők_ Kolompár-Horvát- Mohácsi
  egyenruhás bűnözők_Pintér- Gergényi
  gazdasági bűnözők_ Baranyi-Pistruj

  Lehet folytatni a sort !”
 • 7. papsajt 2011. április 29. 07:33
  „"egyenruhás bűnözők" ???
  az a 4-5 cserkész a csávó saját telkén??

  mindenről van itt szó,csak a gátlástalan hazudozásról és a megállíthatatlan cigány erőszakról nincs!

  mégiscsak az derült ki a történet végén,hogy ártatlan pisáló emberre támadtak, indokolatlanul, majd kalákába hazudták, hogy őket provokálták.”
 • 6. aranka2 2011. április 29. 05:16
  „Mi a fenének a bizottság, hiszen már megvan az eredménye: "ki és miért hazudta azt, hogy evakuálás történik"”
 • 5. rozator 2011. április 28. 21:58
  „Azt kellene vizsgálni, hogy miért jönnek vissza! ( érdekes, csak Kanadába, USA-ba, nyugat-európába akarnak menni, sohasem Indiába!)”
 • 4. deszkás 2011. április 28. 20:23
  „Szijártó már politikai felelősöket (?????) keres. (ATV Egyenes beszéd)”
 • 3. queenmargareth 2011. április 28. 20:05
  „megint egy újabb zsíros állás a nagycsaládnak. Ezt egyszerűen megoldhatták volna”
 • 2. dmonlájn 2011. április 28. 18:31
  „persze, megint bizottság, ahol nem csinálnak semmit, csak felveszik a bizottsági pótlékot a fizetés mellé! hányás!”
 • 1. hahaha62 2011. április 28. 17:48
  „A tény egyszerű:a pozitiv diszkriminált munkátnemtalálók---megnevelték a munka helyett őket munkára bíztató negativ diszkriminált adófizetőket......mert ha ő nem dolgozik a puja a végén még le kell,hogy mondjon a pick szalámiról!Ez az ország egy vicc.Itt Ausztriában megkapnák a megfelelő besorolást---közmunka vagy no money!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elfogták a cibakházi takarékszövetkezet kétszeri kirablóját

A rendőrség elfogta azt a 37 éves tiszaföldvári férfit, aki múlt pénteken kirabolta a… Tovább olvasom