Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Gyöngyöspata: nem történt rendőri intézkedés

A rendőrség bejelentés alapján vizsgálja, hogy mi történt csütörtökön a Heves megyei Gyöngyöspatán, ahol rendőri intézkedésre nem került sor; a településen immár egy hete "járőröznek" a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai, arra hivatkozva, hogy a helyi cigányság fenyegeti a község lakosságát, illetve veszélyezteti a falubeliek vagyonbiztonságát.
A Gyöngyöspatai Cigány Kisebbségi Önkormányzat (CKÖ) közleményben kérte a sajtó segítségét a településen lévő "folyamatos atrocitások" miatt, amelyek a cigány lakosságot érik a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület részéről. Farkas János, a CKÖ elnöke az MTI-hez csütörtök este eljuttatott közleményében azt írta "a média képviselőitől azt várjuk, hogy közvetítsék azt a félelmet, amiben közel két hete élünk!"

Közlése szerint a vasárnapi Jobbik nagygyűlése óta folyamatos inzultusok érik a helyi romákat, boltban, iskolában, óvodában és közterületen is. "Elvágjuk a torkotokat, meghaltok" - a Roma sajtóközpont (RS) híradása szerint ezzel fenyegették meg Gyöngyöspata polgármesterét, valamint a helyi romákat bomberdzsekis fiatalok.

A RS úgy értesült, hogy kora délután öt-hat, kopasz, terepszínű ruhába öltözött, bomberdzsekis fiatal jelent meg a gyöngyöspatai cigánysoron, és életveszélyesen megfenyegették a helyszínen tartózkodó polgármestert, valamint a környéken lakókat is. Farkas János, a helyi cigány önkormányzat elnöke ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a rendőrségen. Tábi László polgármester a RS-nek azt mondta, hogy ott "elhangzottak olyan kijelentések, amelyek túlmennek a magyar jogállamiság keretein". Egyelőre fontolgatja, hogy ő is tegyen-e feljelentést. Ugyanakkor az MTI érdeklődésére azt mondta, hogy semmilyen fizikai összetűzésre nem került sor, csupán heves szóváltás zajlott a helyi romák, illetve a polgárőr egyesülethez csapódó, a faluba látogató fiatalok között. Soltész Bálint a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője az MTI-nek úgy nyilatkozott, hogy a községben semmilyen rendőri intézkedésre nem került sor. A rendőrség bejelentés alapján vizsgálja a történteket - tette hozzá.

A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai március eleje óta járőröznek 2800 lakosú Gyöngyöspatán, állításuk szerint a megszaporodott bűncselekmények miatt. A Jobbik helyi vezetője Juhász Oszkár, az MTI-nek korábban azt mondta: azért járőröznek, mert sok bejelentést kaptak vagyon elleni bűncselekményekről, garázdaságról, zaklatásról és a bűncselekményekkel helyi cigányokat vádolják. Ugyanakkor a Jobbik március 6-án - a rendőrség becslése szerint - mintegy ezer ember részvételével demonstrációt tartott a településen. Vona Gábor a párt elnöke ez alkalomból úgy fogalmazott, hogy "magyarpárti tüntetés" zajlott a községben.

Olvasóink írták

  • 2. deszkás 2011. március 11. 15:35
    „DODO! Nem mernek intézkedni?”
  • 1. dodó 2011. március 11. 09:48
    „"Juhász Oszkár, a Jobbik helyi elnöke elmondta, a Szebb Jövőért Polgárőrség tagjai hétfő óta több bűncselekmény elkövetőjének elfogásánál is segédkeztek. Ma délelőtt tíz óra tájt két polgárőr egy fatolvajt ért tetten a faluhoz közeli erdőben. Azonnal értesítették a rendőrséget. Amint a járőrök megérkeztek, a polgárőrök elhagyták a helyszínt. Ám néhány perc elteltével körülbelül tizenöt cigány jelent meg a helyszínen, akik a rendőröket életveszélyesen megfenyegették, sőt megpróbáltak rájuk támadni. A rendőröknek az volt a szerencséjük, hogy kutyával járőröztek, így amikor az állatot a pórázról elengedték, a cigányok elmenekültek.
    Vasárnap óta egyébként az a néhány cigány, aki a Jobbik demonstrációja előtt elhagyta a települést, már visszatért. Fennhangon fenyegetőznek az utcán, azt ordibálják, hogy ha a polgárőrök elhagyják Gyöngyöspatát, Juhász Oszkárt "egy autó után kötözik, úgy nyírják ki".”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt Ranschburg Jenő

Meghalt Ranschburg Jenő, pszichológus – erősítette meg a Klubrádió értesülését a család. Tovább olvasom