Délmagyar logó

2017. 09. 23. szombat - Tekla 11°C | 19°C Még több cikk.

Gyöngyöspatai hangfelvétel: lemondatnák a fenyegetőző képviselőt

"Nem a szavak, sokkalta inkább a tettek beszélnek" - így kommentálta a Fidesz frakcióvezető-helyettese keddi közleményében a Balázs József fideszes parlamenti képviselő és Juhász Oszkár gyöngyöspatai jobbikos polgármester közötti telefonbeszélgetés ügyét.

"A Fidesznél azt valljuk, hogy nem a szavak, sokkalta inkább a tettek beszélnek. A jövőben Juhász Oszkár is bizonyíthat. A Jobbik frissen megválasztott gyöngyöspatai polgármesterjelöltjének (...) most megadatott a lehetőség, hogy bebizonyítsa, a cigányozáson és zsidózáson kívül más válaszok is adhatóak az ország, esetében egy helyi közösség problémáira" - írta az MTI-hez eljuttatott közleményében Gulyás Gergely.

A kormánypárti frakcióvezető-helyettes szerint "a Jobbik és az általa Gyöngyöspatára vezényelt "polgárőrség" eddig csak indulatokat korbácsolt a településen" csakúgy, mint "a helyi eseményeket fel- és kihasználó LMP is". Úgy látszik, a Jobbik és az LMP rövid időn belül immáron sokadszor talált egymásra - vélekedett a politikus.

A Fidesz azt szeretné - folytatta -, hogy az új gyöngyöspatai polgármester a település problémáit valóban kezelni tudja, "függetlenítve magát pártja szélsőséges ötleteitől". Ha Juhász Oszkár "a Jobbik cigányozásra és zsidózásra korlátozódó politikáján túl is tenni akar Gyöngyöspatáért", abban a térség fideszes országgyűlési képviselője feltétlen segítségére lesz - zárta kommünikéjét Gulyás Gergely.

A Jobbik kedden lemondásra szólította fel Balázs József fideszes képviselőt, az ellenzéki párt szerint ugyanis a Heves megyei politikus fenyegetőzött, zsarolt, visszaélt hatalmával. Mirkóczki Ádám, a Jobbik szóvivője budapesti sajtótájékoztatóján lejátszott egy telefonbeszélgetést, amely közlése szerint Juhász Oszkár és Balázs József között zajlott a múlt héten.

A felvételen - a Balázs Józsefnek tulajdonított mondatok között - egyebek mellett az hallható, hogy "forrás oda megy ebben a térségben, akit én jóváhagyok. Akit nem hagyok jóvá, oda nem megy forrás. (...) Ezzel az írással vagy ezekkel a dolgokkal te ezeket a csapokat elzártad magad előtt, ezt vedd tudomásul". Juhász Oszkár felvetette, hogy a szintén jobbikos vezetésű Tiszavasvári hat beadott pályázatból hatot elnyert, majd erre hivatkozva azt kérdezte, hogy ha Gyöngyöspatának jobbikos lesz a polgármestere, akkor ez ott nem működhet-e. Balázs József nemmel válaszolt. Juhász Oszkár azt is mondta, több környékbeli független polgármester panaszkodott arra, hogy ha nem működnek együtt Balázs Józseffel úgy, ahogyan ő azt elvárja, "akkor nem lesz úgy fejlesztési pénz". A felvételen erre az a válasz hallható, hogy "így van", "a sikernek a záloga az együttműködés".

A nap folyamán az LMP is úgy vélekedett, hogy Balázs József méltatlanná vált a képviselői mandátumra, ha nem tudja hitelt érdemlően cáfolni a telefonbeszélgetés során elhangzott állításait.

Juhász Oszkár a Jobbik-elnök Vona Gáborral közös hétfői budapesti sajtótájékoztatón közölte, hogy Balázs József, a térség fideszes országgyűlési képviselője telefonon azzal fenyegette meg őt, hogy Gyöngyöspata nem fog pályázati pénzeket nyerni a Jobbik vezetése alatt.
Balázs József az MTI-nek nyilatkozva aznap visszautasította, hogy megfenyegette volna a jobbikos Juhász Oszkárt. Kifejtette: az elmúlt napokban Juhász a Jobbik polgármesterjelöltjeként felhívta őt, és arra kérte, hogy vegyen részt a választási kampánygyűlésén. Erre - mint felidézte - nemmel válaszolt, emlékeztetve a jobbikos indulót, hogy a Fidesznek nincs polgármesterjelöltje a településen. Hozzátette ugyanakkor azt is, hogy az időközi választás után országgyűlési képviselőként azzal kíván együtt dolgozni, akinek bizalmat szavaznak a gyöngyöspataiak. Fenyegetés nem történt - jelentette ki.

Az MTI-nek kedden nem sikerült elérnie Balázs Józsefet.

Gyöngyöspatán a több mint 60 százalékos részvétel mellett megtartott vasárnapi időközi voksoláson a Jobbik helyi csoportjának vezetője, Juhász Oszkár a szavazatok 33,8 százalékával győzött. A második helyen a település jelenlegi alpolgármestere, a függetlenként induló Matalik Ferencné végzett (26 százalék). Eszes Tamás, a Véderő elnevezésű szervezet vezetője a negyedik lett (10,5 százalék).

A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai előzőleg március elejétől két héten át járőröztek a Heves megyei településen, állításuk szerint a megszaporodott bűncselekmények miatt.

Olvasóink írták

 • 3. papsajt 2011. július 20. 09:49
  „első nap még azt is tagadta a fideszes <moderálva>,hogy szó volt gazdasági kérdésekről.
  szerencse hogy készült hangfelvétel, mert letagadta ez a <moderálva>

  MSZP=Fidesz

  minimum lenne lecsukni,hatalommal való visszaélésért!

  és valóban zsarolt,sőt közölte hogy kuss van GY.patának, amiért a jobbikos győzött.”
 • 2. bánki 2011. július 19. 20:32
  „Önként moderálom magam !

  Köszönöm !”
 • 1. StencilAtya 2011. július 19. 19:54
  „<moderálva>”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MSZP: egy újabb illúzió végét jelenti a megyékről szóló terv

Az MSZP szerint a megyéket érintő tervek egy újabb illúzió végét jelentik, a megyei önkormányzatok… Tovább olvasom