Délmagyar logó

2018. 04. 23. hétfő - Béla 12°C | 27°C Még több cikk.

Győr: stratégia a halálos mámor ellen

Kilenc év alatt több mint duplájára emelkedett azoknak a győri iskolásoknak a száma, akik kábítószerrel kerültek kapcsolatba. A szakemberek a város drogstratégiáját a romló statisztikai adatok nyomására öt év elteltével felülvizsgálták. Újra ketyeg az óra, folytatódik a versenyfutás a halálos mámorral.
Eltérően a régió számos településétől, Győrben folyamatosan vizsgálják a droghelyzetet. 1994-ben a megkérdezett 700 középiskolás körében azok aránya, akik már találkoztak az életük során a kábítószerrel, 7–12 százalék volt, 1999-ben pedig az 1251, 13 évesnél idősebb fiatal között 16,4 százalék. 2003-ban 28,6 százalékra ugrott a szám 597 gyermeknél, pedig ebben az esetben a felsőoktatásban tanuló hallgatók nem voltak a mintában. A probléma égető, a veszélyeztetettek számának növekedése szerint azonban mégsem eléggé ijesztő.

Pénz és hely

Öt évvel ezelőtt a városi önkormányzat mellett létrejött a Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (KEF). Tizenkét intézmény és szervezet szakemberei kísérik figyelemmel a droghelyzet alakulását és hangolják össze a megelőzés, a kínálatcsökkentés és a terápia terén végzett munkát. A KEF – amely elkészítette a városi drogstratégiát – eddigi tevékenysége országos elismerést vívott ki. Sajnos a városi prevenciós programok a pályázati forrásoktól függően csak időszakosan működhettek. A folyamatossághoz nem csak pénz, de helyszín is hiányzott. Ez azért is sajnálatos, mert a szabadidő-szervezés, a közösségekben való részvétel hatékony erő a megelőzésben.

Adatbank készül

A városi drogstratégia felülvizsgálata a közösségi megközelítést helyezi előtérbe. Ennek elsődleges oka az, hogy a probléma is a közösségben alakult ki, a közösségre jelent veszélyt, tehát a kezelése is ott kell, hogy történjen. Csakhogy a kábítószer-fogyasztóké az a társadalmi csoport, amelyet a legkevésbé tolerálnak ma Magyarországon.
A drogstratégia áttekintésével az idei elsődleges cél több forrás előteremtése, melyet a pályázatokon túl a város költségvetésétől remélnek a szakemberek, akik a tervek szerint adatbankot hoznak létre és a megelőzésben részt vevőket továbbképzésekkel erősítik meg. Ösztönzik, illetve támogatják egyebek mellett az oktatási intézmények, szabadidő-szervezéssel foglalkozó szervezetek, helyi közösségek drogmegelőzési munkáját. Javítani szeretnék az ellátások elérhetőségét, segíteni a családorvosképzéseket, tanácsadás, valamint jogsegély elindítását és védett munkahelyek létrejöttét a drogbetegek számára.

„ Köztes átmenetek”

Az idei tervek szerint a KEF több pályázatot ad be, kettő sikeréről, amelyek összértéke három és fél millió forint, már a napokban értesültek. Az egyik a „Köztes átmenetek” elnevezésű rendhagyó drogprevenciós kiállítás októberben, míg a másik a droghelyzetfelmérésben a fogyasztás szempontjából fokozottan érintett két paneles városrészt célozza, Marcalvárost és Adyvárost. Mindkét városrészben egy-egy oktatási intézmény vállalkozott arra, hogy a nyári szünetben nyitva tart és alternatív szabadidős – főként sport – programokat, valamint felügyeletet biztosít a környék fiataljainak. A tervek szerint július elsejétől a gyermekjóléti központ új szolgáltatása, az utcai szociális munka drogprevenciós célú tevékenységekkel bővül. Az utóbbi két program végrehajtásában a RÉV Szenvedélybetegeket Segítő Szolgálat is részt vesz.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megint nőtt a mobilpiac

Az idén áprilisban a három magyarországi mobilszolgáltató előfizetőinek száma 0,08 százalékkal, mintegy 8 ezerrel, 9,414 millióra emelkedett – közölte a Nemzeti Hírközlési Hatóság (MHH) az MTI-vel. Március végén az előfizetők száma 9,406 millió volt. A közlemény szerint április végén a 100 főre jutó előfizetések száma 93,4 volt a március végi 93,3 után, illetve a 12 hónappal korábbi 87,7-del szemben. Tovább olvasom