Délmagyar logó

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -4°C | 5°C Még több cikk.

Győrben is gyászolnak a csángók

A Győrhöz tanulmányaik miatt kötődő moldvai csángók a madridi merénylet romániai magyar áldozatait gyászolják, és a helybeli néptáncosok is megemlékeztek a szabófalvai fiatal párról, a csángó hagyományokat felidézve.
A hagyományokat felelevenítő táncház résztvevői megemlékeztek a madridi merénylet csángó áldozatairól.
Csabán András szabófalvai származású mérnöknek, aki Győrben szerzett diplomát, az otthoniak mondták el, hogy több romániai magyar is életét vesztette a madridi robbantásokban, s két csángó magyar is szerepel az áldozatok listáján. Ráadásul mindketten Szabófalváról utaztak ki munkát vállalni Spanyolországba.

A fiatal férfi elmondta, hogy Szabófalváról sokan messzire csángálnak a kenyérkereset miatt, régóta járnak külföldre idénymunkára. Korábban többnyire Olaszországba, az utóbbi években inkább Spanyolországba mentek gyümölcsöt szedni. Helyben kevés a munka és kevés a fizetség, ezért ezután rákényszerülnek a vándorlásra a csángók, magyarázta Csabán András, aki úgy tudja: két 27 éves fiatal – Diák Nikoletta és Martinás Alajos – veszett oda a merényletben. Egyikük négy, másikuk két éve élt külföldön. Mindegyiküket több testvére siratja. Családtagjaikat a repülőtársaság ingyen szállította Spanyolországba az elhunytak azonosítására.

Az ugyancsak moldvai csángó származású Benke Gráci, aki a győri tanítóképző művelődésszervező szakára jár, és aki Szomjas György rendező legújabb játékfilmjének, a Vagabondnak egyik főhősét alakította, szintén gyászol. Együttérzését, bánatát zenébe, táncba szőtte társaival együtt. A táncházakban, amelyekben mostanában megfordult, mindenhol megemlékeztek az áldozatokról. Győrben is ezt tették a néptáncosok, akiknek hobbijukból adódóan egy kicsit csángó ritmusban is ver a szívük. A Hotel Szárnyaskerékben a péntek esti táncházban egyperces néma csenddel, szomorú dallamokkal állítottak mementót a balsorsú vétleneknek.
Lapunknak az
 észak-moldvai Szabófalva polgármesteri hivatala azt a tájékoztatást adta, hogy a két fiatalt már hazaszállították és külön-külön el is temették. Sírjaikra a hivatal képviselői is elhelyezték koszorúikat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elvarázsolt kastély (The Haunted Mansion)

Egykor New Orleans legeglánsabb polgárai éltek itt. Ma egy XIX. századi menyasszony és átkozott… Tovább olvasom