Délmagyar logó

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 28°C Még több cikk.

Győri zenész oktatja az amerikai–magyar lányokat

A magyar nagymama hazahozta Amerikában élő unokáit, hogy idehaza tanuljanak hegedülni. Győrben cigányzenét, magyar nótákat játszottak itt-tartózkodásuk idején. Két év múlva ismét jönnek, addig chicagói barátaikat szórakoztatják tudásukkal.
„ A magyar nóta, a magyar cigányzene gyönyörű, sosem felejtem el fiatalkorom legszebb dalait” – vallja az ötven esztendeje Amerikában, Chicagóban élő, jobaházi származású Szalai Katalin. És, hogy odakint se maradjon szülőföldje muzsikája nélkül, két lányunokáját Magyarországra hozta, hogy itthon tanuljanak zenét.

Hegedűn tudják a Himnusz

Erika és Nicole Zukowski – az unokák – ugyan magyarul nem beszélnek, de hegedűn tudják a Himnuszt, a Szózatot és most már számos magyar nótát. Rögtönzött bemutatót is tartanak, nagyanyjuk és édesanyjuk szemébe könnyeket csalnak a Jaj, de magas, jaj, de magas..., a Verbunk, a Galambszívet örököltem..., Nekem olyan asszony kell..., a Két szál pünkösdi rózsa..., a Magyar rapszódia, a Csárdás hangjai. Közben Kata Zukowski arról beszél, hogy lányai már odakint megtanultak hegedülni, de a magyar zenét nem volt kitől elsajátítaniuk.
– Szerettük volna, ha a magyar nótát, a hagyományokat is megismerik a gyerekek – újságolta. – Úgy döntöttünk, hogy az idei rokonlátogatást összekötjük a tanulással. Győrben, Bánki Horváth Sándor tanár úrban nagyon jó pedagógusra találtunk. Erika és Nicole annyira megszerették őt is és a „tananyagot” is, hogy nem is akarnak hazautazni. Mindennap három órát gyakoroltak. Több mint 150 magyar nóta kottáját kapták meg, de a legfontosabb, hogy szakértő muzsikustól hallják is a játékot. Azt hiszem, lehet kottából jól játszani, de hallás után tudják igazán eljátszani a magyar dalokat.
Erika és Nicole Amerikában nem kisebb cigányzenészektől hallott először magyar muzsikát, mint Sántha Ferenc és Szalay Antal. Odakint ugyanis lakóhelyükhöz közel működik a Paprikás étterem, ahol a Zukowski család is gyakran megfordul. Amikor a két világhírű prímás ott lépett fel, néhány zeneszámot közösen játszottak el a lányokkal.

Két év múlva folytatják

– Hegedülni bárhol megtanulhatnak, de muzsikálni csak itthon – fogalmazott Kata Zukowski. – Igaz, magyarul nem beszélnek a lányok, de ahhoz ragaszkodtam, hogy a nagyszülők szülőhazájának zenéjét megismerjék.
– Odakint sok magyar honfitársunkkal tartunk kapcsolatot, rendszeresen összejövünk, találkozunk. Már alig várom, hogy unokáim elővegyék a hegedűt és a nótákkal emlékeztessék barátainkat a szülőföldre. Terveink szerint két év múlva újra hazajövünk, és folytatjuk a lányok taníttatását – tette hozzá a nagymama.

Családtörténet

Szalai Katalin és férje 1956-ban hagyták el az országot. Ahogy az asszony fogalmazott: nem politikai okokból, csupán szerencsét akartak próbálni. Az ausztriai láger után Chicagóba kerültek. Ott született meg két gyermekük, a családfő laboratóriumban dolgozott. Egy autóbaleset után előbb házmester lett, majd az ottani önkormányzatnál helyezkedett el. Ma már mindketten nyugdíjasok. Kati néni azt mondja: sohasem bánták meg, hogy annak idején hazát váltottak. Szeretnek Amerikában, de azért haza is szívesen látogatnak. Itthon jobaházi rokonaik látják őket vendégül. „Hazajövünk Jobaházára, és hazamegyünk Chicagóba is” – mondja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

„ Zene-bona” tábor

Zene-bona tábort szervez a Horváth József Alapfokú Művészetoktatási Intézmény negyvenhárom fős… Tovább olvasom