Délmagyar logó

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 5°C Még több cikk.

Gyors kormányalakítással számol Orbán

Gyors, ütőképes kormányalakítással számol Orbán Viktor, aki szerint a jövő tavaszi átadás-átvételnek két ütemben kell lezajlania.
A Fidesz elnöke az MTI kérdésére pénteken, a büdzsét nyílt levélben bíráló közgazdászokkal való találkozó után elmondta: az átadás-átvételnél először gyorsan át kell venni a "folyó ügyeket", a "régi ügyeket" pedig ki kell megvizsgálni

Orbán Viktor úgy fogalmazott: "addig nem veszünk át semmit, amíg az összes kétes ügy nincs kivizsgálva". Szerinte a pénzügyminiszternek és a gazdasági miniszternek a gazdasági élet szereplőinek bevonásával gyors leletet kell majd készítenie a költségvetés állapotáról.

Ezt követően kell majd eldöntenie, hogy a büdzsét módosítani kell, vagy újat kell benyújtani; a Fidesze elnöke azonban - mint mondta - ez utóbbira hajlik.

Kifejtette: a Fidesz középtávú, 2-3 éves gazdaságfejlődési pályát szeretne elrajzolni, ennek lesz hatása a költségvetésre; ehhez a pályához kell majd igazítani a "magyar gazdaság hajójának iránytűjét" a következő években.

Orbán Viktor kitért arra, hogy olyan európai gyakorlatokat tanulmányoz, amelyek a kiszámíthatóságot biztosítják több évre előre a gazdaságban.

Fix pontokhoz igazodó gazdasági tervezésre van szükség, de ez nem veszi el a képviselők jogát attól, hogy évről évre a konkrét tételeket megvitassák - közölte a pártelnök.

Olvasóink írták

 • 6. Kami45 2009. december 04. 22:32
  „5. hozzászólás Mizujs 2009.12.04. 20:55
  A fekete autó, elvtársaid eszköze volt!!!!”
 • 5. Mizujs 2009. december 04. 20:55
  „Azt mondta Viktorom a múltkor, hogy a választás után, már másnap érezzük a változást. Mindenki azt hitte, arra gondol, hogy jön a jólét. Nem, nem jólét jön. A fekete autó jön.”
 • 4. Kami45 2009. december 04. 19:14
  „3. hozzászólás Walaky 2009.12.04. 17:38

  Te csak higgy el mindent továbbra is libafosztónak!!!”
 • 3. Walaky 2009. december 04. 17:38
  „Viktor is beszél össze vissza minden marhaságot...”
 • 2. Filctoll 2009. december 04. 17:31
  „Ezt már eljátszotta a FIDESZ az előző választások alkalmával! OV kormányzásra kész, jól fel is tüzelték a népet. A szavazás estélyén meg az egész vezérkar zokogott. Talán nem véletlenül, túlságosan elbízták, beleélték magukat a győzelembe. Lett is nagy pofáraesés. Véleményem szerint az MSZP is bent lesz de az új erőnek a JOBBIKnak sokkal nagyobb esélyt jósolok! Az eddigi pártok már bizalmat kaptak de nem tudtak semmit bizonyitani. Az emberek nagy része kiábrándult belőlük. Jövőre lehetőség lesz egy ismert új irányzat kezébe adni a hatalmat aki rendet tesz végre az országban, megállitva a több százmilliós végkielégitéseket, az ország kiárúsítását és a dolgozni nem szerető emberek eltarását. Csak megfelelő helyre kell tenni az ikszet!”
 • 1. achilleus 2009. december 04. 17:15
  „ide is egy kicsit - oda is. Azért ebből is kimaradtak érdemi részek:

  A Fidesz elnöke kifejtette: amikor meghallotta a Nemzetközi Valutaalap (IMF) Magyarországgal foglalkozó képviselőjének azt a mondatát, hogy a 2010-es költségvetési hiány mértéke a következő kormány gazdaságpolitikájától függ, "akkor, ha Almunía iskoláján nem estem volna át 2006-ban, akkor lehet, hogy a meglepetéstől hanyatt esek".

  Mindezzel kapcsolatban kijelentette: a következő évi büdzsé hiányszámaiért azok felelnek, akik ezt a költségvetést elkészítették, és akik nemzetközileg legitimálták a valótlan számokat. "Mi az IMF-fel megállapodásra törekszünk (...), de azt nem lehet múltbeli bűnök alapján megtenni" - tette hozzá.

  "Rács mögé azokkal, akik ellopták a Malévtől a pénzt!"

  Orbán Viktor a Malév állami tulajdonlására vonatkozó felvetésre reagálva szólt arról is, hogy szerinte a Malév nemzeti érték, de egy következő kormánynak, akármilyen megoldást választ is a cég megerősítésére, először "rács mögé kell juttatnia azokat, akik ellopták onnan a pénzt".

  Mint mondta: nem folytatható azt a gyakorlat, hogy gyanús körülmények között privatizálnak egy céget, utána kilopják belőle a pénzt, majd az állam visszaveszi azt az adófizetők pénzén.

  Rács mögé kell kerülnie azoknak, aki a Malévből "kitalicskázták a pénzt", felelősségre fogjuk őket vonni; aki lopott, börtönbe fog menni, akkor is, ha a legmagasabb Malév-vezető vagy a vezetők egyike volt - fogalmazott Orbán Viktor.

  Azon felvetésre, hogy sajtóhírek szerint az osztrák állam jelentősen növelné befolyását a GYSEV-ben, a pártelnök úgy reagált: ha igaz az a hír, hogy a GYSEV-en belül egyharmad tulajdonnal rendelkező osztrákok extra jogokat kapnak, a magyar állam vagyonértékű jogait pedig csökkentik, és ellenszolgáltatás nélkül az osztrákokét növelik, az bűncselekmény, "disznóság". Ha bekövetkezik, nem fog következmények nélkül maradni - mondta.

  "Kapuzárási pánik van, ami pénzt még lehet, kilapátolni, ami gyanús ügylet van még, végigvinni" - összegezte a jelenlegi helyzetről kialakult véleményét Orbán Viktor.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az euró bevezetésére lenne szükség

Az euró minél gyorsabb bevezetésére lenne szükség Magyarországon, ez jelentősen javítaná a… Tovább olvasom