Délmagyar logó

2017. 09. 26. kedd - Jusztina 13°C | 23°C Még több cikk.

Gyorsabbak lesznek a közigazgatási hatósági eljárások

Több ponton módosította a parlament hétfőn a közigazgatási hatósági eljárásról szóló törvényt, így az általános ügyintézési határidő 2014 januárjától harmincról 21 napra csökken.
A Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter jegyezte indítvány minősített többséget igénylő rendelkezéseit 258 igen szavazattal, 54 nem ellenében, 38 fogadta el az Országgyűlés.

Eszerint az eljáró közigazgatási hatóság vezetője az ügyintézési határidőt ezután csak kivételesen indokolt esetben hosszabbíthatja meg.

Ugyancsak az eljárások gyorsítását szolgálja, hogy abban az esetben, ha a hatóság az eljárási kötelességének az ügyintézési határidőn belül nem tesz eleget, a felügyeleti szerv nem mérlegelheti új határidő megállapítását, hanem kötelező soron kívüli eljárásra utasítania. Mindemellett a jogszabály 2014. január 1-jétől változtat a hatályos szabályozás logikáján és az ügyintézési határidő jogtalan túllépésével az ügyfélnek okozott károk, hátrányok csökkentése érdekében általánosan "a hallgatás beleegyezés" elvét alkalmazza.

A törvény értelmében a közigazgatási hatósági eljárásról szóló jogszabály a tényállás tisztázása, valamint az ügyfél jogának vagy jogos érdekének védelme és előmozdítása érdekében együttműködési kötelezettséget írhat elő az eljárás és a hatósági ellenőrzés során az érintett hatóságoknak, nevesítve ennek formáit és elmulasztásának szankcióját.

Mivel a szaktárca szerint a közigazgatási hatósági eljárásról szóló törvény jelenleg elnagyoltan kezeli az eljárási költségeket, az erről szóló fejezetet is újraszabályozták, részletesebb szabályokat állapítva meg.

Az alkotmányügyi bizottság zárószavazás előtti módosító indítványával a jogszabályba bekerültek az Egyenlő Bánásmód Hatóságra vonatkozó szabályok is, mondván, hogy a hatóság autonóm államigazgatási szervvé alakulásával jogállását újra kell szabályozni.

Olvasóink írták

  • 1. varadipal 2011. december 06. 09:28
    „A közigazgatás használta fel a legtöbb digitális korszrűsítésre szánt Eu-s anyagi forrást. Miért kell egy törvény hatályosulására még két évet várni? Ideje lenne egy olyan statisztikát is bemutatni, amelyik tényszerűen bemutatja az államigazgatási/ közigazgatási/ jogkörben okozott és az adófizető pénzéből kifizetett károk összegét. Az is érdekelne, hogy a PTK 349 §-ra hivatkozással hány pert vesztett a közigazgatás az ügyfelével szemben. Érdekes adatok kerülnének elő. Valaki érdemben tudatosíthatná már a hatóságok alkalmazottaival, hogy megélhetésük az adófizetőn múlik.Ideje lenne a közigazgatási munkát normális mederbe terelni, nem kell hozzá sem ügyfélkapu, sem egyablak, csak tisztesség.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Baltával támadt a feleségére a vízvári férfi

A nő életveszélyesen megsérült, a férfit emberölés kísérlete miatt őrizetbe vették. Tovább olvasom