Délmagyar logó

2017. 08. 23. szerda - Bence 15°C | 25°C Még több cikk.

Gyorsan zsugorodik Kasmírban Siva fallosza

A klímaváltozás elérte az indiai Kasmír államban található amarnati barlangot is, amely a hinduk egyik legszentebb helye. Ebben a himalájai üregben áll ugyanis Siva, az életet elpusztító és megújító főisten falloszát szimbolizáló jégtömb, amely idén riasztó gyorsasággal kezdett olvadni.
Az Amarnat-barlang a Himalája egyik nehezen megközelítő részén, nagyjából 3.800 méteres magasságban található. A nehézségekkel nem törődve minden évben több százezer hívő küzdi végig magát a gleccserekkel tarkított, sziklás terepen. Az út hossza 330 kilométer.

A kúpalakú sztalagmitról úgy tartják, hogy Siva isten falloszát szimbolizálja. A barlang az egyik legszentebb helye a hívő hinduknak.

A gond az, hogy a jégtömb nagyon gyorsan olvadni kezdett az idén, pedig a jelentősebb zarándoklatok még csak most kezdődnek.

A kegyhelyet felügyelő szervezet szerint a legutóbbi méréskor, május 25-én a jégtömb még nagyjából három és fél méter magas volt, kerülete pedig elérte a 2,5 métert. Mára ennek egytizedére esett vissza.

Az olvadás okai a gleccserekkel foglalkozó tudósok szerint összetettek. Az egyik az, hogy drámaian megemelkedett a zarándokok száma, akik a korábbinál több hőt "termelnek".

A másik ok a klímaváltozás lehet, amely miatt a Himalájában is melegebb lett az időjárás.

A jégtömb mérete eddig is nőtt vagy csökkent az időjárásnak megfelelően. Tavaly a hívők egyenesen azzal vádolták a helyi hatóságokat, hogy hóval pótolták ki az aprócskára olvadt isteni lingát.

Sok hindu úgy tartja, hogy a fallosz olvadása rossz jel. Rajni Goszvami, a zarándokok egyike azt mondta: a jégtömb gyors olvadása azt jelenti, hogy Siva isten haragszik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább olvasom