Délmagyar logó

2017. 02. 24. péntek - Mátyás 6°C | 12°C Még több cikk.

Gyorsítják a pályázati pénzek kifizetését

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) felgyorsítja a 2004-2006. évi I. Nemzeti Fejlesztési Terv (I.NFT) pályázati forrásainak kifizetését - mondta Bajnai Gordon fejlesztéspolitikai kormánybiztos pénteken sajtótájékoztatón, Budapesten.
Bajnai elmondta: áttekintették a rendszert, és egyszerűsítéseket, érdekeltséget vezettek be annak érdekében, hogy 2008 végéig kifizetésre kerüljön a nyerteseknek a rendelkezésre álló keret. Jelenleg a 670 milliárd forint 60 százalékát, mintegy 404 milliárd forintot már kiutaltak.

Az egy évnél régebbi ki nem fizetett számlák jelenlegi 8,85 százalékos arányát június 20-ra 5 százalék, július 20-ra 1 százalék, a 90 napnál hosszabb idő óta ki nem fizetett számlák mostani 78,04 százalékát június 20-ra 30 százalék, július 20-ra 15 százalék, szeptember 15-re 1 százalék alá kívánják csökkenteni.

A kormánybiztos az intézkedések között említette, hogy a hátralékok ledolgozása prioritást jelent a rendszerben, racionalizálták a munkafolyamatot, ösztönzőrendszert dolgoztak ki a kifizetésben részt vevők számára, felelősöket jelöltek ki a projektekhez.

Bajnai Gordon emlékeztetett arra, hogy Magyarország jól teljesít az uniós fejlesztési források felhasználásában. Az EU adatai szerint a 2004-ben csatlakozott országok között Magyarország az I. NFT-ben lévő 670 milliárd forint fejlesztési forrás 60 százalékos kifizetésével az első két-három ország között van Észtországgal és Szlovéniával.

Az NFÜ adatai szerint az I. NFT-ben 16 800 támogatási szerződést kötöttek, ezek közül 5 ezer projekt lezárult. Jelenleg több mint 11 ezer projekt megvalósítása van folyamatban, ebből 2 700 projekt rendelkezik 90 napnál régebbi kifizetetlen számlával, amelynek összértéke 30 milliárd forint.

A sajtótájékoztatón Bajnai Gordon bejelentette, hogy a 2007-2013. évi Új Magyarország Fejlesztés Terv Gazdaságfejlesztési Operatív Programjában januárban kiírt pályázatok közül a mikrovállalkozásoknak szóló technológia-fejlesztési kiírásban megvan az első húsz nyertes pályázat.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A bajnokság állása

1. Tovább olvasom