Délmagyar logó

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 6°C Még több cikk.

Gyorsuló növekedést, lassuló inflációt várnak a szakértők

A gazdasági növekedés a tavalyi 1,5 százalék után az idén 3,2 százalékra gyorsul, miközben az átlagos infláció 5,7 százalékra lassul a tavalyi évi 8 százalékról – áll a GKI Gazdaságkutató Zrt.-nek az Erste Bank együttműködésével készült előrejelzésében.
Az európai konjunktúra romlása nyomán idén az ipari termelés növekedési üteme kissé lassul, a tavalyi 8,2 százalékról 7,5 százalékra, de így is az ipari export marad a gazdaság húzóereje. A GKI elemzői azt is jelzik, hogy a 2008. évi gazdasági élénkülés egy része valójában a tavalyi agrár folyamat automatikus ellentéte, a 2007. évi 10-15 százalékos visszaesés után erre az évre átlagos időjárás esetén tízszázalékos ágazati GDP-növekedés feltételezhető. Ugyanez a folyamat valószínűsíthető az építőiparban is: a tavalyi 13 százalékos visszaesés után idén 8 százalékkal nő az ágazat kibocsátása.

Áralakulás, 2008

A prognózis szerint az élelmiszerek ára mintegy 10 százalékkal emelkedik idén, a háztartási energiahordozók ára pedig 8 százalék feletti mértékben nő. Mérséklődik a tartós fogyasztási cikkek árszintje, minimálisan emelkedik a ruházati termékeké. A 2007. évi magas szinthez képest viszonylag kevéssé lesz magasabb az üzemanyagok ára. A bérek emelkedésétől kissé elmaradóan, de az átlagosnál gyorsabban nő a szolgáltatások ára.

A kivitel a tavalyi 16 százalékos bővülés után az idén 13 százalékkal emelkedik, ennek hátterében az áll, hogy a tavalyi rossz termés miatt – legalábbis – lassul az euróban mért agrárexport. Az import dinamikája viszont kissé még emelkedhet is, a 13 százalékos növekedés a kivitellel azonos. Az áruforgalom deficitje minimális lesz.

A GKI prognózisa szerint a folyó fizetési mérleg hiánya 2008-ban is ötmilliárd eurót tesz ki, ugyanakkor az ország külső finanszírozási igénye 3,2 milliárd euróra csökken a tavalyi 4,1 milliárdról.

Az infláció 2007 utolsó hónapjaiban gyorsult, főleg az emelkedő világpiaci energia-, nyersanyag- és élelmiszerárak következtében, s hasonló hatást okozott a rossz hazai agrártermés. Az idén ezek a tendenciák továbbra is érvényesülnek, de a költségvetési konszolidációs lépések egyszeri áremelő hatása már nem jelentkezik.

A 2008. évi átlagos infláció 5,7 százalékra mérséklődhet a tavalyi 8 százalékról, miközben 2008 elején csak lassan csökken, az első félév végén 6 százalék körül alakul, az év végére azonban akár 4 százalékra eshet. Az euró/forint árfolyam éves átlagban a tavalyi 252 forint körül marad, a januári gyengülés feltehetőleg átmeneti.

Olvasóink írták

  • 1. Feri 2008. február 11. 12:19
    „Hosszú évek után nagyon szeretném, ha igazuk lenne. Kérdés, hogy a kormánytól kapott adatokkal dolgoznak-e? Mert ha igen, akkor a realitáshoz vajmi kevés köze van. A belső piacra már nem számíthatnak, ugyanis a "nagy jólét" és az APEH miatt a hazai vásárlóerőre már nem lehet támaszkodni.Kívánom, hogy a hatalmas elvonások ellenére javuljon a helyzet! Az azért érdekes, hogy a mezőgazdaságtól- amit (többek között) olyan szépen tönkretettek- várják a fellendülést.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkezdték a 12 millió eurós bioetanol-üzem építési munkáit

A jövő évben már üzemelhet a vasi kukoricát feldolgozó vépi bioetanol-üzem. Az alapozó munkálatok -… Tovább olvasom