Délmagyar logó

2017. 07. 22. szombat - Magdolna 20°C | 34°C Még több cikk.

Győrszemerén senki nem maradhat egyedül

Harminchárom négyzetkilométer kiterjedésével a megye egyik legnagyobb községe Győrszemere. Önkormányzatának négyfelé kell gondolnia azzal az eltökéltséggel, hogy a 3050 lakosból senki nem maradhat a téli zimankóban sem magára.
Az idei költségvetéséből Győrszemere 17,5 millió forintot fordít az idős emberek ellátására, életének segítésére. Ebből 5 milliót az önkormányzat áll, ennyivel kiegészítve az államtól kapott összeget. Győrszemerén – a hozzá tartozó Nagyszentpálon, Győrszemerehegyen, Erdősoron és természetesen a központi faluban – a 3050 lakóból most mintegy 450 a 60 évnél idősebb, s utóbbiak közül a felénél is több, aki magányos, egyedül élő nő és férfi.
Nagy Ferenc polgármester azt mondja, nem lehet más tisztességes kiindulás, mint hogy mindenki lesz egyszer idős, ha megéri, s mindenki kortól függetlenül tagja a községi közösségnek. Emiatt joggal várják az idősek az önkormányzattól a gyámolítást. Szemerén azt szerették volna elérni, hogy személyi jogai-

nak tiszteletben tartása mellett mindenkiről tudják azt, ami a törődéshez, a segítségnyújtáshoz szükséges, hogy senki se maradhasson magára. Minden egyes időskorút számon tartanak, nem fordulhat elő például, hogy valaki otthon, lakásában megfagyjon.
A község idősotthona novemberben lesz 40 éve, hogy megalakult. Kevés hasonló példát lehet találni. Az idősotthonba most 27 idős ember jár be: reggelit, ebédet, uzsonnát kapnak, s mert hétvégén zárva a ház, pénteken úgy indulhatnak haza, hogy megkapták a legszükségesebbeket tartalmazó élelmiszercsomagot. Szombatra és vasárnapra nem kell boltba menniük. Százötven idős ember viseli csuklóján azt a karperecet, amelyikkel segítséget hívhat. Delente hetven idős emberhez viszik autóval házhoz az ebédet. Három területi gondozó járja a falut. Ápolnak, befűtenek, házhoz viszik a gyógyszert, orvost hívnak, ha szükséges.
A múlt heti zimankóban az önkormányzat vitetett a tüzelőt a nyolcvanas éveiben járó Pádár Árpádnénak, miután megbízásából előtte felaprították a fát. De nem hivatalosan a szomszédok is segítenek ebben a munkában. Ha valaki gyengélkedik, megy a telefon az önkormányzathoz. Az elmúlt években Győrszemeréről mindössze ketten mentek máshová szociális otthonba. Ki-ki a maga házában, megszokott környezetében megelégedettebb életet élhet, ezért érdemes közösen is segíteni az idős emberek otthon maradását – vélekednek a faluban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Új üzemet kellene építenie a kínai befektetőnek

Szegeden a múlt rendszerben tízezreket foglalkoztató textilipar a 90-es években összeomlott, ma… Tovább olvasom