Délmagyar logó

2018. 03. 23. péntek - Emőke -4°C | 4°C Még több cikk.

Győzött a kormánykoalíció

A rendszerváltás óta először fordult elő, hogy a kormányon lévő pártok  – az MSZP és az SZDSZ – szerezték meg a szavazatok többségét  parlamenti választáson; Gyurcsány Ferenc, az MSZP  miniszterelnök-jelöltje szerint a győztesnek fontos felelőssége,  hogy ezzel a győzelemmel az egész Magyarország nyerjen; Orbán  Viktor, a Fidesz elnöke az összefogás hiányát nevezte meg a  választási vereség okaként; Sólyom László államfő mielőbbi  kormányalakítást szeretne. 

Az MSZP 186, a Fidesz–KDNP 164, az SZDSZ 18, az MDF 11, a Somogyért Egyesület 1 mandátumot szerez az új parlamentben, az  MSZP–SZDSZ koalíció közös jelöltjei pedig 6 helyet szereznek meg a  szavazatok 98,26 százalékos feldolgozottsága alapján. Az Országos  Választási Bizottság honlapján közzétett becslés szerint tehát a  kormánykoalíció 210 helyet szerezhet meg a 386 képviselői székből. 

A nem végleges adatok szerint a 110-ből 99 egyéni  választókerületben dőlt el a választás, mivel az első és második  helyezett közötti szavazatkülönbség nagyobb, mint azoknak a  szavazókörökben leadott szavazatoknak a száma, amelyekbe a  külföldről érkezett voksokat várják.  

Gyurcsány: felelősséggel 

Gyurcsány Ferenc az ünneplő szocialisták előtt kijelentette:  győztünk, de a győztesnek az a fontos felelőssége, hogy ezzel a  győzelemmel egész Magyarország nyerjen. A miniszterelnök úgy fogalmazott, olyan Magyarországot akar, ahol mindenki egyaránt büszke lehet, tartozzon bár a piros, a  narancssárga, a kék vagy a zöld oldalhoz. Hozzátette: van valami azonban, ami ezeknél a színeknél  fontosabb, a piros-fehér-zöld. A miniszterelnök kiemelte, „amit nyertünk, az nem elsősorban  hatalom, amit nyertünk, az felelősség és feladat". Mint mondta, az igazságosság és a felemelkedés országát kell  megteremteni, ahol mindenkinek, bárhol is születik és él, egyenlő  esélye van a boldogulásra.  

Orbán: programváltás

Orbán Viktor a választási eredmény legfontosabb tanulságának azt  nevezte, hogy akik összefognak, azok nyernek, akik nem képesek  összefogni, azok mindig veszítenek. A Fidesz elnöke azt mondta: új  politikai programra van szükség, amelynek középpontjában az áll,  miként teremthetik meg azt az egységet, amely nélkül nem lehetséges  választást nyerni. Olyan politikai stratégiára van szükség, amely képes a  demokratikus ellenzék és az egypártrendszer demokratikus  ellenzékéből kinőtt polgári oldal minden erejét megnyerni az  összefogás ügyének.
„Mindenkit meg fogunk védeni, senkiknek sem eshet bántódása  azért, mert a polgári oldalt támogatta" – üzente a Fidesz elnöke  azoknak, akik a polgári oldalra szavaztak. Egyben arra kérte a  támogatókat, legyenek büszkék arra, hogy felmérték az ország valós  helyzetét és nyitott szemmel döntöttek. Hangsúlyozta: nem a Fidesz miatt érdemes szomorkodni vagy  könnyet ejteni, mert a szövetség ugyanolyan erősen került ki ebből a  választási küzdelemből, mint amilyen volt az elmúlt négy évben. 
 
Kuncze: tárgyalásra készen

A választók nem veszik be a hazugságot, a félrevezetést, a  rágalmazást, sőt, elutasítják – mondta Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke  vasárnap este. „A Szabad Demokraták Szövetsége készen áll a  koalíciós tárgyalások megkezdésére, amelyre a jövő héten sor fog  kerülni" – hangoztatta a pártelnök. 

Dávid Ibolya: intelem

Dávid Ibolya arra hívta fel a választásokon nyertes pártokat,  hogy kellő mértéktartással, kellő szerénységgel viseljék  győzelmüket. Az MDF elnöke a választásokon alulmaradt jobboldalnak  méltóságot kívánt az elkövetkező napokban, hetekben a vereség  elviseléséhez. A politikus azt mondta: a Fidesz évekkel ezelőtt  veszítette el a választást. Önző hatalmi centrumot épített, amikor  meghirdette a jobboldali egypártrendszert. Közölte: nem fognak  csalódni azok, akik az MDF-re szavaztak, a pártnak komoly tervei  vannak, minél nagyobb részt akar vállalni a jobboldalból és a  politikai felelősségből.  

Országgyűlést mielőbb

Sólyom László köztársasági elnök a választási eredmény  ismeretében azt mondta, a köztársasági elnöki hivatal a legrövidebb  időn belül felveszi a kapcsolatot a parlamentbe jutott pártok  vezetőivel annak érdekében, hogy megkezdődjön az Országgyűlés  alakuló ülésének előkészítése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lomtalanítás

Dunasziget. A községben holnap reggel 7 órától lomtalanítás lesz. A szervezők arra kérik a lakókat,… Tovább olvasom