Délmagyar logó

2017. 10. 17. kedd - Hedvig 9°C | 24°C Még több cikk.

Gyüdi Sándor: Egy polihisztor végrendelete

Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgató-karnagya Benedek István Csineva című regényéről beszél.

„Szokatlan jelenség az irodalomban, hogy az író huszonöt évi várakozás után folytassa és fejezze be regényét – írja a szerző a Csineva III. kötete elé. Az 1952–53-ban írt első két kötet 1968-ban megjelent első kiadása ott állt Benedek István többi könyve között a szüleim könyvtárában; akkortájt olvastam először, amikor a harmadik kötetet írta, 1978-ban.

Nagyon furcsán éreztem magam, amikor 1983-as megjelenése után először találkoztam vele: megdöbbentem, hogy egy torzót olvastam, és még csak észre sem vettem, hogy a példányomból hiányzott a regény befejezése!

Ugyanis nem hiányzott. Bár számos szereplő sorsa nyitva maradt, az irodalomban ez nem ritkaság. 'Megnézem magamban, mi lett velük' – fedi fel Benedek István a folytatás indítékát. Az eredmény a rengeteg szereplő sorsán át szinte az egész XX. századot átívelő, igazi nagyregény.

A fordulatos cselekmény rafinált szerkesztéssel, az idősíkok bravúros kezelésével időben visszafelé bontakozik ki, mint egy krimiben. A könyv egyben családregény is, pedig a főhősből és a címszereplőből nem lett egy család. Modern pikareszkregény is, mivel egy hihetetlenül kalandos – az első két kötetben szó szerint csavargó – élet epizódjain keresztül halad előre a történet. Morálfilozófia, történettudomány, nyelvészet, lélektan, tudománytörténet, útleírás, orvostudomány, művészettörténet, régészet – az író különböző műfajú könyveinek szépirodalmi összefoglalása, egy igazi polihisztor lebilincselő módon megírt alkotói végrendelete.

A furcsa cím, ami gyerekkoromban megragadta a fantáziámat, 'beszélő név'. Bár már az első oldalakon felbukkan, magyarázatához a regény felénél jutunk, a név viselőjét pedig igazán csak a harmadik kötet végére ismerjük meg…"

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autók, lakók is csendesebbek

Egyelőre megoldódni látszik a nyúli Vasút soron lakók problémája, akik hónapokon át kamiondübörgérse… Tovább olvasom