Délmagyar logó

2018. 04. 24. kedd - György 13°C | 24°C Még több cikk.

Gyűjtemények – látogatókra várva

Preparált emberi testek; óriási, öreg számítógépek. Két, Európában egyedülálló szegedi gyűjtemény, lelkes egyetemi emberek munkájának eredménye – de egyik sem valódi, látogatható múzeum. Az ok is egyszerű: kiállításukra pénz – egyelőre – nincs. Igaz, új állandó bemutatókra még a hivatásszerűen ezzel foglalkozó megyei múzeumnak sincs forrása.

Az anatómiai múzeum szegedi kuriózum lehetne – véli Mihály András professzor. Fotó: Segesvári Csaba
A Szegeden kínált állandó kiállítások elöregedtek, elavultak. Ezt a megyei múzeum vezetője, Vörös Gabriella sem szépíti. De azt mondja, Makón, Hódmezővásárhelyen fordulat várható: több tízmillió forintért cserélik ki az elavult bemutatót. Szentesen 55 millió forintért épül vadonatúj kiállítás. A pénzt minden esetben a szaktárca pályázatán nyerte el a megyei múzeum. Közben uniós támogatással 220 millióért fölújítják a szegedi Közművelődési Palotát.

Világra szóló múzeumi különlegességet nem kínál Szeged, pedig – például a szabadtéri játékok révén – számít a kulturális turistákra. Ellenben Debrecen Munkácsy Krisztus-trilógiájával büszkélkedik; Pécsett Vasarely, Zsolnay, Csontváry a sláger.

A látogatók figyelmének felkeltésére jó időszaki bemutatókat kínálnak – mondja Vörös Gabriella múzeumigazgató. E téren nagyot fejlődött a szegedi múzeum. A Chagall-nyomatok bemutatója komoly próbatétel volt, a Munkácsy-tárlat pedig már a kiszolgálótechnikát tekintve is nemzetközi színvonalú. Ha az uniós pályázaton elnyert pénzből az épületet továbbfejlesztik, újabb látványos időszaki tárlatok jöhetnek.

Vörös Gabriella erről annyit árult el: a képzőművészet mellett más szakterületen is szeretnének látványos kiállítást Szegedre hozni. Hogy mit, az még titok. Tudni lehet azért, hogy Csúri Károly professzor, az egyetem osztrák tanszékének vezetője korábban a bécsi Kunsthistorisches Museummal egyengette a szegediek kapcsolatát.
Nem a jó állandó kiállítás tudja azonban „eltartani" a múzeumot – véli az igazgatónő. Hasonló a véleménye a szegedi alpolgármesternek is, aki egy alapítványi kollekció, a számítógép-gyűjtemény ügyét pártolja. Nagy Sándor, aki „civilben" informatikus, azt mondja: körüljárták az Európában egyedülálló gyűjtemény ügyét, de kiállítani csak akkor lehet, ha az állam is beszáll.

Preparátumok

Európában egyedülálló a szegedi anatómiai gyűjtemény. Amikor az egyetem Kolozsvárról Szegedre költözött, hozta magával a 19. század végén füstöléssel tartósított preparátumokat. Ezeken az erek, izmok élethűen, életszerűen konzerválódtak – nem hiába nyerték el 1899-ben a párizsi világkiállítás ezüstérmét. A gyűjtemény másik része Gellért Albert vezetésével készült. Az 1934-től dolgozó professzor tökéletesítette a paraffinos konzerválási technikát. Hosszadalmas, hónapokig tartó munkával készült minden egyes darab: forró paraffinban fürdették a testet, majd kiszárították, formálták, színezték azt. Így szinte szoborként őrződtek meg a preparátumok. Más intézetek elsősorban alkoholban konzervált testeket őriznek. A szegedi intézetben több száz preparátumot őriznek, amelyeken az emberi test ízületeit, izmait, ereit, idegeit mutatják be. A vegetatív idegrendszer és az agyvelő külön készítményeken szemlélhető; bemutatják a légzőszerveket, az emésztőszerveket, a kiválasztórendszer szerveit. A hártyaszerű belek, vagy az arcjátékot meghatározó mimikai izmok gyönyörűen megfigyelhetők.

A lepusztult volt szovjet laktanyában hatalmas, öreg számítógépek sorakoznak – közülük több egyedi példány. Kétszáz tonnányi hardvert rejt a romos laktanya. Az egyetem ad helyet az alapítványnak. A gyűjtemény életben tartója Muszka Dániel, aki szabadidejében beengedi a látogatókat, takarít, betört ablakot javít, és reménykedik – egy állandó múzeum létrejöttében.

A komputermúzeum működési költségeinek kitermeléséhez nagyjából napi 500 látogató kellene. Szeged önkormányzata jelenlegi intézményeit se nagyon tudja működtetni, egy újabbat nem igazán szeretne.
Az önkormányzat anyagaiban a biopolisz tervcsomagban és a pécsi Európa Kulturális Fővárosa rendezvényhez kapcsolódva kerül elő a számítógép-múzeum ügye. Egy olyan kreatív anyag, kiállítási koncepció is készült, amellyel a város tud „házalni", lobbizni. Egyelőre azonban mindez: elképzelés. Ha az állam nem szán rá pénzt, egyhamar nem nyílhat meg a szegedi informatikatörténeti múzeum – véli az alpolgármester.

Legvalószínűbb, hogy leghamarabb egy anatómiai múzeum nyílik Szegeden. Az egyetem orvoskara elhatározta, hogy a patológia kiköltözése miatt megüresedett helyen bemutatja egyedülálló gyűjteményét – magyarázza Mihály András. A professzor reméli, hogy egy nagyjából háromszáz négyzetméteres területen, megfelelően elrendezve, megvilágítva, magyarázatokkal ellátva a preparátumokat az iskolai biológiaoktatásban is hasznosítani tudnák.

– Az emberek kíváncsiak a test szerkezetére. Nem színpadias, hanem tudományos bemutatót szeretnénk – hangsúlyozza. Mindehhez múzeummá kellene nyilvánítani a gyűjteményt – a muzeológusok, akik eddig megvizsgálták, nem látták ennek akadályát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

SMS 06.27.

Tovább olvasom