Délmagyar logó

2017. 11. 21. kedd - Olivér 1°C | 8°C Még több cikk.

Gyújtogattak az elégedetlen franciák

Franciaország MTI Több száz gépkocsit gyújtottak fel Párizsban és az ország nagyobb városaiban, 270 embert állítottak elő. Sarkozy Korzikára utazott pihenni, miközben szerte Európában a megválasztásáról beszéltek tegnap.
Háromszázhatvanhét gépkocsit gyújtottak fel Párizsban és az ország nagyobb városaiban hétfőre virradó éjjel. A hatóságok 270 személyt állítottak elő, akik kisebb csoportokban kukákat vagy gépkocsikat gyújtottak fel, de az előzetes félelmekkel ellentétben zavargások nem történtek a peremvárosok lakótelepein. Egy „normál” hétvégén átlagosan 140

autót gyújtanak fel Franciaországban. A rendőrség szerint országosan összesen 10 ezren tüntetettek Nicolas Sarkozy elnökké választása ellen.
A kormányzó jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) jelöltje, Nicolas Sarkozy a szavazatok 53,06 százalékát kapta a végleges adatok szerint. Ellenfelére, a szocialista Segolene Royalra a választók 46,94 százaléka szavazott. A választáson igen magas volt a részvétel: 83,97 százalék. „Megfellebbezhetetlen, briliáns, kétségbevonhatatlan teljesítmény”: a francia napilapok szerint „egyértelmq” az elnökválasztás második fordulójában Nicolas Sarkozy győzelme.
Nicolas Sarkozy Korzikára vonul vissza néhány napra, május 16-án veszi át az elnökséget és várhatóan még aznap Francois Fillont nevezi ki kormányfőnek. Az új francia elnökkel kíván egyeztetni a német kancellár az európai alkotmány ügyében. Az Európai Unió elnöki tisztét betöltő kancellár asszony nagy súlyt helyez az alkotmányozó folyamattal kapcsolatos német és francia álláspont összehangolására. A hétfői európai sajtó a múlttal való szakítást és a francia jobboldal megújulását látja Sarkozy francia köztársasági elnökké való megválasztásában. A The Times a vasárnapi választást „egy nemzedék óta a legfontosabb franciaországi politikai változásnak” nevezte, egyben felszólította a franciákat: támogassák „a thatcherizmus gall változatát”. A török kormányfő reméli, hogy a Törökország európai uniós tagságát nyíltan ellenző Sarkozy megválasztása Franciaország elnökévé nem befolyásolja hátrányosan a török csatlakozási folyamatot és a kétoldalú kapcsolatokat. Recep Tayyip Erdogan hétfőn újságírók előtt kijelentette, török részről mind az uniós integrációs folyamatot, mind a kétoldalú kapcsolatokat illetően azt várják, hogy Sarkozy „nem ismétli meg az olyan típusú kijelentéseket, mint amilyeneket a választási kampányban tett”.
Sarkozy-ellenes tüntetők barikádja a párizsi Bastille tér közelében hétfőre virradóra. A zavargások két órával a konzervatív jelölt győzelme után törtek ki.
Fotó: MTI

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eredmény: Az előzetes adatok szerint 53 százalékkal nyert a konzervatív UMP jelöltje Nicolas Sarkozy lesz az új francia elnök

Párizs MTI Tovább olvasom