Délmagyar logó

2016. 12. 03. szombat - Ferenc, Olívia -3°C | 5°C

Gyújtogattak az elégedetlen franciák

Franciaország MTI Több száz gépkocsit gyújtottak fel Párizsban és az ország nagyobb városaiban, 270 embert állítottak elő. Sarkozy Korzikára utazott pihenni, miközben szerte Európában a megválasztásáról beszéltek tegnap.
Háromszázhatvanhét gépkocsit gyújtottak fel Párizsban és az ország nagyobb városaiban hétfőre virradó éjjel. A hatóságok 270 személyt állítottak elő, akik kisebb csoportokban kukákat vagy gépkocsikat gyújtottak fel, de az előzetes félelmekkel ellentétben zavargások nem történtek a peremvárosok lakótelepein. Egy „normál” hétvégén átlagosan 140

autót gyújtanak fel Franciaországban. A rendőrség szerint országosan összesen 10 ezren tüntetettek Nicolas Sarkozy elnökké választása ellen.
A kormányzó jobbközép Népi Mozgalom Uniója (UMP) jelöltje, Nicolas Sarkozy a szavazatok 53,06 százalékát kapta a végleges adatok szerint. Ellenfelére, a szocialista Segolene Royalra a választók 46,94 százaléka szavazott. A választáson igen magas volt a részvétel: 83,97 százalék. „Megfellebbezhetetlen, briliáns, kétségbevonhatatlan teljesítmény”: a francia napilapok szerint „egyértelmq” az elnökválasztás második fordulójában Nicolas Sarkozy győzelme.
Nicolas Sarkozy Korzikára vonul vissza néhány napra, május 16-án veszi át az elnökséget és várhatóan még aznap Francois Fillont nevezi ki kormányfőnek. Az új francia elnökkel kíván egyeztetni a német kancellár az európai alkotmány ügyében. Az Európai Unió elnöki tisztét betöltő kancellár asszony nagy súlyt helyez az alkotmányozó folyamattal kapcsolatos német és francia álláspont összehangolására. A hétfői európai sajtó a múlttal való szakítást és a francia jobboldal megújulását látja Sarkozy francia köztársasági elnökké való megválasztásában. A The Times a vasárnapi választást „egy nemzedék óta a legfontosabb franciaországi politikai változásnak” nevezte, egyben felszólította a franciákat: támogassák „a thatcherizmus gall változatát”. A török kormányfő reméli, hogy a Törökország európai uniós tagságát nyíltan ellenző Sarkozy megválasztása Franciaország elnökévé nem befolyásolja hátrányosan a török csatlakozási folyamatot és a kétoldalú kapcsolatokat. Recep Tayyip Erdogan hétfőn újságírók előtt kijelentette, török részről mind az uniós integrációs folyamatot, mind a kétoldalú kapcsolatokat illetően azt várják, hogy Sarkozy „nem ismétli meg az olyan típusú kijelentéseket, mint amilyeneket a választási kampányban tett”.
Sarkozy-ellenes tüntetők barikádja a párizsi Bastille tér közelében hétfőre virradóra. A zavargások két órával a konzervatív jelölt győzelme után törtek ki.
Fotó: MTI
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Delmagyar.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eredmény: Az előzetes adatok szerint 53 százalékkal nyert a konzervatív UMP jelöltje Nicolas Sarkozy lesz az új francia elnök

Párizs MTI Tovább olvasom